Gyűrűzik a Thaci-ügy

Sebestyén Imre
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még bonyolultabbá és bizonytalanabbá tette a koszovói kérdést és beláthatatlanná megoldási kísérleteit Dick Marty svájci szenátor jelentése az Európa Tanács (ET) jogi bizottságában, amely szerint Hashim Thaci koszovói kormányfő – aki a választások eredménye szerint az új kormányt is vezeti – az 1999-es háború idején egy olyan bűnszervezetet irányított, amely többek között illegális szervkereskedelemmel is foglalkozott.
A vádakat – amelyeket többen állítottak már, ám először szerepeltek egy nemzetközi fórum jelentésében – Pristinában ellenérzések közepette utasították vissza. A nemzetközi közösség bizonyítékokat, s azok tükrében vizsgálatot követel. Belgrád nem kételkedik a koszovói fegyveresek bűnösségében, s állítja: több bizonyítéka van, mint Dick Martynak, ám a vádemelést az EULEX-re bízna, mivel ha Szerbia tenné meg, politikai perként kezelnék. Mirko Cvetkovics kormányfő Ilir Meta albán helyettes kormányfővel folytatott szombati megbeszéléseit követően is hangsúlyozta, az EULEX-nek minden körülmények között és igen részletesen ki kell vizsgálnia az ET-jelentésben szereplő kijelentéseket.
A Dick Marty-jelentés másik komoly politikai következménye, hogy a koszovói szerbek már jelezték, semmi szín alatt nem lépnek be a pristinai kormányba Hashim Thaci felkérésére. Nem kívánnak alibit szolgáltatni ahhoz, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt parancsnoka büntetlenséget szerezzen. Borisz Tadics szerb elnök ugyanakkor bejelentette, szóba állnak Thacival, tehát a szerb–koszovói párbeszédet nem függesztik fel, ám a tárgyalófelek pozíciói – s ezzel mindkét fél és a nemzetközi közösség is tisztában van – radikálisan megváltoztak. Belgrád ugyanis nem titkolja, nehezére esik a politikai párbeszéd a koszovói kormányfővel. Ez az új fejlemény mindezek mellett lelassíthatja vagy akár le is állíthatja Koszovó nemzetközi elismerését. Az amerikai külügyminisztérium ettől függetlenül közölte, hogy az ET-jelentés nem fogja alapjaiban megváltoztatni az együttműködésüket Hashim Thacival. Washington egyébként sem lelkesedik Dick Martyért, hiszen ő volt az, aki egy bizottság élén vizsgálatot kezdeményezett 2005-ben az amerikai titkos börtönökről.
A részletekről szólva a nemzetközi sajtó már arról cikkezik, hogy a szervek kioperálását egy török sebész végezte, a műtétek száma ezrekre tehető, a fő vásárlók pedig izraeliek voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.