Háború küszöbén áll a két Korea

Legalább két dél-koreai katona meghalt, amikor Észak-Korea ágyúkkal támadást indított a déli szomszédjához tartozó Jonpjong-sziget ellen. A déli oldal válaszul mintegy 80 lövést adott le észak felé. Phenjan szerint Washington és Dél-Korea invázióra készül ellene, amely háborúba sodorhatja a félszigetet, Szöul ugyanakkor kemény választ ígért a nyilvánvaló katonai provokációra.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttérzés. Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót – közölte tegnap a Külügyminisztérium államtitkára. – Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt, és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit – mondta Németh Zsolt az MTI-nek az Országgyűlésben, a külügyi bizottság ülésének szünetében. Az ülésen az államtitkár arról tájékoztatott, hogy prioritást képez a magyar kormány számára a Távol-Kelet-, illetve az Ázsia-politika. Németh Zsolt azt mondta: úgy tűnik, a világ jövője a gazdaságban és egyre inkább a politikában is nagyon jelentős mértékben Ázsiában dőlhet el. Az államtitkár Magyarország stratégiai partnerei közé sorolta Japánt és Dél-Koreát. A régió több más államával Magyarország pragmatikus kooperációra, a gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködés javítására törekszik. Ebbe a csoportba tartozik az egyik legfontosabb ázsiai partner, Kína, amely Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere. Kijelentette, hogy Budapest a politikai kapcsolatok fejlesztésére és a gazdasági együttműködés erősítésére is törekszik Kínával. (MN)


Ri Mjung Bak dél-koreai elnök a csapást követően válságtanácskozást hívott össze az elnöki palota alatt levő bombabiztos bunkerében. – A civilek válogatás nélküli ágyúzása embertelen és barbár lépés – hangzott el az elnöki sajtónyilatkozatban, hozzátéve, az északi provokációra a jövőben is megfelelő választ fog adni a déli ország fegyveres ereje. Li Hong Ki vezérezredes, a hadsereg vezérkari főnökeinek vezetője Észak-Korea előre kitervelt és szándékos provokációjáról beszélt. A szóban forgó szigeten 1600 halász él, közülük legalább négyen megsebesültek. A hadsereg mintegy 250 embert a közeli Incson városba szállított.
A lövöldözés után nem sokkal Észak-Korea azzal vádolta meg a délieket, hogy inváziót terveznek a kommunista állam ellen, és a most folyó amerikai–dél-koreai hadgyakorlat is ezt célozza, s elítélte a déliek lövöldözését, miközben nem tett említést saját támadásáról.
Néhány órával a lövésváltást követően újabb katonai csapással fenyegették meg egymást a harcban álló felek. Észak-Korea szerint Dél-Korea kezdte a keddi tüzérségi párbajt, és megfenyegette déli szomszédját, hogy ismét lőni fogja területét, ha az akár csak egy hajszálnyival is megsérti a két országot elválasztó fegyverszüneti vonalat – írta az MTI. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a legfelső észak-koreai katonai vezetést, amely kíméletlen megtorló katonai csapással fenyegette meg Dél-Koreát egy esetleges határsértés esetére.
Oroszország a Koreai-félszigeten zajló ütésváltás azonnali beszüntetésére szólította fel az incidens résztvevőit. A washingtoni Fehér Ház határozottan elítélte a dél-koreai szigetet ért észak-koreai tüzérségi támadást, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a háborús provokációval. Az amerikai vezetés hangsúlyozta közleményében, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea védelmében, valamint a térségbeli béke és katonai egyensúly fenntartásában. Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő pedig azt közölte, hogy a Koreai-félsziget térségében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de folyamatosan figyelik a helyzetet. Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel minden eshetőségre. Pekingben a kínai külügyi szóvivő azt mondta, Kínát is elérték a dél-koreai sziget elleni állítólagos támadásról szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését. Hung Lej (Hong Lei) hozzátette: szükségszerű a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások folytatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.