Hadüzenet a Hagyó-modellnek

Budapest új vezetése hadat üzent a korrupciónak és a fővárosi közszolgáltatásokból egészen október 3-ig közpénzeket elfolyató Hagyó-modellnek – közölte tegnap György István (Fidesz–KDNP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A városházán novemberben közel hétmilliárd forint értékű gyanús szerződéseket tártak fel a közműcégeknél, huszonkét esetben indult büntetőeljárás.

2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hátrálunk meg, visszafordíthatatlanul folytatjuk a fővárosi önkormányzat és gazdasági társaságainak átvilágítását, a közszolgáltatók átalakítását – szögezte le György István. A főpolgármester-helyettes szerint az elmúlt hetekben üzleti körökből támadást indítottak az új fideszes városvezetés, illetve az október végén kinevezett új cégvezetők ellen. Kiemelte: az elmúlt hónapban 22, összesen 7 milliárd forint értékű, az önkormányzati cégeknél kötött szerződést találtak gyanúsnak. Büntetőeljárás indult többek között a nem megfelelő ár-érték arány, az értékelhetetlen teljesítés, a piacinál jóval magasabb ár és a közbeszerzési törvény megsértése miatt. – Hagyó Miklós ugyan előzetes letartóztatásban van, az önkormányzati választás napjáig működött a közpénzeket elfolyató, róla elnevezett városműködtetési modell. Mi már az első napokban létrehoztuk a tulajdonosi érdekeket képviselő, a korrupciót kiszűrő Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t, valamint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t – szögezte le. Rámutatott: megtámadták például Tölgyesi Balázst, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. új vezérigazgatóját azzal, hogy a cég korábbi igazgatójaként ő is gyanús szerződéseket kötött. – Ezzel szemben a belső vizsgálat megállapította: a szakember az állam által kifejezetten támogatott kutatási-fejlesztési szerződéseket kötött magyar kutatókkal – fűzte hozzá.
Ismeretes, a Demszky-korszakban szinte nem volt olyan fővárosi közműcég, ahol ne lettek volna gyanús ügyek. Nyomozások indultak a BKV-nál, az FKF-nél, a Főkertnél, a gyógyfürdőknél, a nagyberuházásoknál, közöttük a metrónál, a híd- és útfelújításoknál.
György István lapunk kérdésére elmondta: a kilencvenes években részben privatizált vízműveket és csatornázási műveket hosszú távon önkormányzati tulajdonba kell venni; egyelőre örülnének, ha a külföldi tulajdonosokkal tárgyalva érvényesíthetnék a város érdekeit.
A Jobbik tegnap bejelentette: ők helyi népszavazásokkal vonnák köztulajdonba az „elsíbolt” közszolgáltatókat.

Közpénzfaló felújítás. A Margit híd több mint 26 milliárd forintos, hónapokat csúszott felújításáról tárgyal ma többek között a Fővárosi Közgyűlés. Az előző városvezetés által kötött, a korábbi vizsgálatok szerint is botrányos szerződésben a kerékpársávok ügye, a hatósági döntések megsértése miatt elveszhet a hatmilliárd forintos uniós támogatás, ezért a biciklisek várhatóan csak egy elválasztás nélküli járdán, a gyalogosok között közlekedhetnek majd a híd déli oldalán. Az is kiderült: a hídfők melletti aluljárókat és a felszíni közterületeket kifelejtették a felújításból, arra további közpénzeket kell költeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.