Illékony pillanatok

Pethő Tibor
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pisztolyt szorongat kezében a szemtelen Lolita öreg, megcsúfolt, féltékeny szeretőjét, Humbertet alakító Haás Vander Péter: tekintete elszánt, s talán először boldog. Lapozni sem kell, a nagyalakú kötet másik oldalán Lukáts Andor egyre több sebtől borítva mintha groteszk bohóctáncot lejtene, már esik is össze. Forgatjuk a képeskönyvet: Svejk mankóval és sörrel, a k. u. k. hadsereg mundérjában napközis testtartással, alázatosan jelentkezik. Csiszár Imre kis indulattal előre játssza a szerepet a Tangóban, aztán az egész társaság haptákba vágja magát. Előbb civilben, majd jelmezben és maszkban, Tordy Géza vezetésével. Eszenyi Enikő kombinéban, kétségbeesett tekintettel fehérneműt szárít az öltözőjében, Pozsgai Zsolt író pedig füstfelhő mögül szemléli rendezését: a Hitchcocktól jól ismert Pszichóban áll már a zuhanyfülke, a tejüveg mögül fiatal nő sziluettje bontakozik ki. Érik a gyilkosság.
Szebeni András nagy műgonddal készített felvételei a huszadik születésnapját ünneplő Budapesti Kamaraszínház életének emlékezetes pillanatait mutatják. A fotóművész, aki még gimnazista korában Bíró Yvette filmklubján kötött ismeretséget a képalkotás mesterségével, hosszú pályafutását a hatvanas évek elején a Budapesti Fényképész-szövetkezet alkalmazottjaként kezdte. Tíz esztendőt húzott le a műteremben ez a nagydarab férfi, aztán a társadalom, a világ legkülönbözőbb, sokszor illékony pillanatait ültette át fényérzékeny papírra: hoszszú ideig volt a Nők Lapja fotóriportere, 1978-ban pedig két hónapig Thaiföldön készített felvételeket a buddhizmusról és a kábítószer-élvezőkről, a Magyarország felfedezése című könyvsorozat lapjairól is emlékezetesek az elme-szociális intézetekről alkotott képei. A hazai rendszerváltás egyik krónikása lett, majd a kilencvenes évektől a Playboynál dolgozott. Azóta is számtalan ismert asszonyról készített aktfelvételeket.
Több mint húsz könyve látott napvilágot eddig, köztük a késő Kádár-rendszer szerzetesi életét megörökítő Boldogok, akik házadban laknak című különleges kötet. Legújabb művében a Szűcs Miklós alapította, igazgatta, három helyen játszó Budapesti Kamaraszínház jellegzetes pillanataira fokuszál. Igazi születésnapi ajándék ez a kitűnően szerkesztett album. Szebeni András objektívjével szinte mindig a lényeget látja meg, s teszi elénk – ahogy ő nevezi – szín-darabjait.
(Szebeni András: Szín-darabok. Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft. Ára: 4880 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.