Ingóság vagy ingatlan a mobil ház?

A bíróság dönthet majd egy aszódi mobil ház sorsáról, amelyet Balatoni Imre vásárolt, miután a 2008-ban kezdődő gazdasági válság miatt nem tudta megépíttetni a tervezett új családi házat. Az önkormányzat bontásra ítélte az építményt, de a tulajdonos fellebbezett, így az ünnepeket még ott töltheti családjával. A mobil házak körüli jogértelmezési zavarról árulkodnak a lapunknak adott hivatalos nyilatkozatok.

Nagy Áron
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az építési vállalkozó csődbe ment, és nekünk is megváltoztak az anyagi lehetőségeink, kénytelenek voltunk más lehetőséget keresni, hiszen a régi házunk már lakhatatlanná vált – magyarázza a fiatal férfi. – A mobil házakra az interneten bukkantam rá; nem állítom, hogy elsőre lenyűgözött bennünket, ám a tél közeledtével valahol laknunk kellett.
A családfő nem titkolja, hatvan-egynéhány négyzetméteres otthonukat kulcsrakész állapotban hétmillió forintból vásárolták – ennyiért jó, ha Budapest szélén egy lerobbant panellakáshoz hozzájutottak volna.
– Az otthonunk összközműves, kiválóan szigetelt, a rezsiköltség minimális; ha sikerülne napelemeket szerelni a tetejére, gyakorlatilag önfenntartó lehetne – büszkélkedik Balatoni Imre, aztán elkomorul, amikor az előtte heverő iratkupacra pillant. – Csakhogy az egészet el kell tüntessük, mi pedig mehetünk, ahová akarunk, mert erről az önkormányzat már nem nyilatkozott – mondja gondterhelten.
Európa-szerte úgy reklámozzák a mobil házakat a forgalmazók, hogy az nem építésiengedély-köteles. A lakás vagy nyaraló céljára egyaránt használható „ingóságokat” valójában nem is építik, hanem telepítik. A vevő kiválasztja a neki tetsző, berendezett, igény szerint felszerelt konstrukciót, amelyet aztán kamionnal a megadott címre szállítanak, s a trélerről leemelve lábaira állítják – derül ki internetes és nyomtatott prospektusokból. A fogyasztóvédelem kérdésünkre hangsúlyozta: ők sem mindenhatók, ráadásul mindenki köteles kellő körültekintéssel kezelni ügyeit. A Balatoni család nem is bízta a véletlenre a dolgot: a megrendeléssel párhuzamosan az önkormányzatot is tájékoztatták szándékukról. Válasz azonban sokáig nem érkezett. – Fél év telt el, aztán egyik reggel kivettem egy levelet a postaládából, az önkormányzattól jött. Majdnem elájultam, amikor elolvastam: közölték ugyanis, hogy megtagadták az építési engedély kiadását, és bontásra ítélték az „építményt” – emlékezik vissza feldúltan a férfi.
A mobil ház kifejezést hiába keressük az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szakaszaiban. A jogszabály ugyanakkor pontosan meghatározza az építmény fogalmi kritériumait: „építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, (…) helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre”. Márpedig a mobil ház nem helyhez kötött, bármikor „összecsomagolható”, és speciális kamionnal elszállítható, ráadásul földmunkával sem jár. Balatoni Imre erre hivatkozva fellebbezést nyújtott be az önkormányzat bontási határozata ellen – hiába. Sem a helyi építési iroda, sem a közigazgatási hivatal nem fogadta el kifogásait. Most bíróság elé vitték az ügyet. – Természetesen minden jogorvoslati fórumot megkeresünk, mert hiszünk az igazunkban. Ráadásul ha belenyugodnánk az eddigi határozatokba, akkor a karácsonyt már a szabad ég alatt kéne töltenünk – szögezi le a családfő.
Lapunk a Belügyminisztériumhoz fordult, ahol arról tájékoztattak bennünket: a közműbekötéstől megszűnik az építmény mobilház-jellege, illetve a törvény nem a talaj és a telek feletti légtér együttes megváltoztatása esetére írja elő az engedélykötelességet, bőven elég, ha csak a felsoroltak egyike módosul. A mobil házak problematikájával Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi tanársegéd is részletesen foglalkozott. Mint dolgozatában írja: a jogszabályokban nincs egyértelműen meghatározva, hogy a mobil ház ingó vagy ingatlan-e. Jól szemlélteti a jogszabályi fogalmak közötti problémát az az eset, amikor egy közterületen felállított pavilont az építésügyi hatóság ingónak, az illetékhivatal pedig ingatlannak minősített. A bíróság itt az építésügyi hatóságnak adott igazat, mondván: amenynyiben az építmény állagsérelem nélkül a földtől elválasztható, eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas marad, akkor nem minősül a földterület alkotórészének, és így megtartja ingó jellegét. A mobil ház erre tipikus példa, hiszen csak fel kell erősíteni a kerekeit, és már el is mozdítható – teszi hozzá a jogász. Jámbor ezután a Legfelsőbb Bíróság egyik eseti döntésére hivatkozik, amely analóg módon alkalmazva megállapítja: a légkondicionáló berendezés kültéri egységéhez hasonlóan a mobil házak esetében is igaz az, hogy állagának sérelme nélkül bármikor leszerelhető, eltávolítható, áthelyezhető, és másutt ismét üzembe helyezhető, ezért az nem minősülhetne építménynek.
Mi lesz addig a Balatoni családdal? – Hiába mondja nekem, hogy egy éve tart az ügy, én polgármester vagyok, nekem ilyesmivel nem kell foglalkoznom, éppen ezért néhány nappal ezelőttig nem is tudtam róla – szakít félbe a település vezetője. Sztán István ugyanakkor kétszer is leszögezi: – Amíg én polgármester vagyok, itt senki nem megy utcára. Ezt garantálom – hangsúlyozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.