Kamatemelés a bankok érdekében

Újra negyed bázisponttal emelte a jegybank az alapkamatot az inflációs kilátásokra hivatkozva tegnap. Szakértők szerint ez a lépés a pénzintézeti különadó miatti kiesést pótolja a bankoknak, azonban árt a nemzetgazdaságnak, ugyanis a növekedést fékezi.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta az újabb kamatemelést a jegybank monetáris tanácsa tegnap, annak ellenére, hogy ellentmondásos információk láttak napvilágot az elmúlt egy hónapban, így 0,25 bázisponttal 5,75-ra emelték a kulcsot. – Az élelmiszerárak és az utolsó havi béradatok is kedvezőbben alakultak a vártnál, de az érdekegyeztető tanács bérmegállapodása inflációs szempontból kedvezőtlen, a 4-6 százalékos béremelési sáv magasabb a központi bank számításainál, és az olajárak is gyorsabban nőttek – indokolta tegnapi döntésüket Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
*
Szerinte a jó hírek nem változtatnak azon, hogy a következő két évben tartósan három százalék felett marad az árdrágulás mértéke, ezért volt szükség a kamatemelés folytatására.
A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy ha érkeztek pozitív és negatív hírek is, nem lett volna-e érdemes várni a kamat emelésével, Simor András kifejtette: a jegybank nem teljesítette volna feladatát, ha a felfelé mutató kockázatok ismeretében elodázza a monetáris szigorítást. A szakmai körökben egyre többet kifogásolt inflációscél-követő rendszer alkalmazását Simor nem tartja aggályosnak. – Az Európai Központi Bank, Svédország, Norvégia, Dánia és még sorolhatnánk, hogy mely országok ezt alkalmazzák – hangsúlyozta érdeklődésünkre az MNB vezetője. Lapunknak korábban Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja nyilatkozta, hogy lennének az inflációs célnál fontosabb makrogazdasági számok is, amelyeket figyelembe kellene venni a kamatdöntésekkor, például a reálgazdaság és a foglalkoztatás.
– A kamatemelés alááshatja a kormány jövő évi költségvetési terveit, ugyanis visszafogja a gazdasági növekedést, amire erőteljesen épít az új kormány – mondta lapunknak egy névtelenül nyilatkozó banki szakember. Szerinte a monetáris szigorítás a bankadó által megrongált pénzintézeti jövedelmezőséget kívánja kárpótolni-korrigálni. Az MNB lépése mankót jelent a bankoknak abból a szempontból is, hogy a rosszul teljesítő hitelesek problémáinak kiéleződése várható tavaszra, mire a kilakoltatási türelmi idő lejár.
A magyar gazdaságban zajló folyamatok és az államháztartás helyzete cáfolják azokat az indokokat, amelyekkel az MNB a kamatdöntése mellett érvelt – tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium a kamatdöntésre válaszul kiadott közleményében.

Külföldi vélemények. A magyar jegybank és a kormány közötti, jelentős feszültség további éleződését eredményezheti az MNB hétfői újabb kamatemelése, amelyet egyébként az inflációs kilátások nem indokolnak – vélekedtek a negyed százalékpontos szigorítás bejelentése után londoni felzárkózópiaci elemzők. A távirati iroda közlése szerint Neil Shearing, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi és befektetési tanácsadó csoport, a Capital Economics közgazdásza a tegnapi kamatemelést kommentálva kiemelte: igaz, hogy a teljes kosárra számolt infláció jóval a háromszázalékos célszint felett jár, ám ennek fő hajtóereje az élelmiszerárak emelkedése, és az ezt kiszűrve számolt alapszintű infláció sokkal enyhébb. Mivel a pénzromlás jövőre várhatóan a célszintre süllyed, az újabb kamatemelésről hozott döntés leginkább a kormány költségvetési politikájával szembeni „megrovó lépésnek” tűnik – vélekedett a Capital Economics vezető londoni szakértője. A JP Morgan bankcsoport piaci szakértői 2011 első negyedévében újabb negyed százalékpontos emelést várnak. Jelenleg érvényes előrejelzésük szerint utána szünet jöhet, majd 2011 második fél évében folytatódik a szigorítás. Forgatókönyvükben 2011 végére 6,25 százalékos MNB-alapkamat szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.