Kifizetődnek az illegális CD-k

Stefan Lázár
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örvendeznek a német adóhivatalok, hiszen az év végén 1,6 milliárd euró többletbevételre számíthatnak, hála azon CD-knek, amelyek a külföldi pénzintézeteknél elrejtett vagyonokról szolgáltak információkkal és arra késztették az adócsalókat, hogy feladják magukat. A svájci és liechtensteini bankokban rejtőző feketepénzekről vitatott úton megszerzett értesülések kifizetődtek. A néhány milliós – kezdetben erősen kritizált – befektetés busásan megtérült. Jövőre további 200 millió euróra számíthat az államkassza. Amíg az adószakértők ovációja megértésre talál, addig vegyes érzelmeket vált ki a hír, hogy az adócsalás megszervezésében főszerepet vállalt pénzintézet, a Vaduzban székelő LGT Bank elejét vette annak, hogy a német igazságszolgáltatás felelősségre vonja. Az adóbotrány felderítésében illetékes bochumi államügyészség beszüntette a bank elleni büntetőeljárást, miután az – jóvátételként – 50 millió eurót volt hajlandó fizetni.
Az adócsalásban bűnsegédi részességgel gyanúsított személyek azt követően kerültek az igazságszolgáltatás fókuszába, hogy a német titkosszolgálat (BND) 2008 tavaszán ötmillió euróért megvásárolta az első információkkal szolgáló CD-t és az abból szerzett értesülések alapján az államügyészség őrizetbe vette az ügy prominens szereplőjét, a német posta elnökét, Klaus Zumwinkelt. A nemzetközileg is ismert menedzser ellen lefolytatott per tanulságai arra utaltak, hogy az LTG Bank alkalmazottainak hathatós támogatása nélkül nem alakulhatott volna ki az adócsaló-hálózat. A vagyonuk elrejtésére hajló német polgároknak felkínálták az illegális lehetőségeket, felvázolva számukra a járható utat. Ez az eljárás magában rejtette a bűnrészesség vádját. A düsseldorfi ügyészség hasonló vádakkal illeti a svájci Credit Suisse munkatársait és felszólítással fordultak a már leleplezett ezerötszáz adócsaló polgárhoz, nevezzék meg azokat a személyeket, akik megszervezték a kapcsolatfelvételt a pénzintézettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.