Krónikások az Óperencián innen és túl

Szaporodnak azok a mesekönyvsorozatok, amelyek egyszerű történetekkel, óvodások által is megfogható hősökkel a legkisebbeket igyekeznek megszólítani. A Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat új könyvsorozatokkal jelentkezett az év végére, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum jóvoltából pedig új gyerekfolyóirattal is gazdagodott az itthoni könyvpiac.

R. Kiss Kornélia
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedeken át Marék Veronika Boribon-sorozata volt az egyetlen olyan mese, amely a gyerekek mindennapjaiból merített. Mára a helyzet megváltozott: sok olyan könyv jelenik meg, amely egyszerű mesékkel és fantáziadús illusztrációkkal próbál közel férkőzni a gyerekekhez.
Nehéz megjósolni, mi lesz az egyszerűsítő hullám hozadéka, ahogyan az sem tudható pontosan, mit őriznek meg a gyerekek egy-egy történetből, legyen az népmese, műmese, vers, esetleg jelzésszerű szövegekkel ellátott képeskönyv. – Nem túlzás az állítás: gyermekirodalomhoz nyúlni hajmeresztő kísérlet. Gyerekeknek írni nagyobb dolog, mint élő klasszikusnak lenni a felnőttek körében. A felelősségről nem is beszélve, hiszen ezek a könyvek fogják meghatározni a következő nemzedék nyelvi kultúráját – vélte Kulcsár Szabó István irodalomtudós az Írók Boltjában tartott rendezvényen, ahol irodalmárok és szerzők mutatták be a Csodaceruza új könyveit.
Paulovkin Boglárka és Rofusz Kinga fiatal illusztrátorok, mindketten inkább a képi világ, mint a meseírás mesterei. A könyveik is elsősorban képeskönyvek, kevesebb jelentőséggel bír bennük a betű. A szerzők az olvasni nem tudó korosztályra is számítanak, és elmondásuk szerint a főhősök máris népszerűek a gyerekek körében: Paulovkin Boglárka Gurigája és Rofusz Kinga Samu nyula is az óvodásoknak ismerős utakat jár be, egy esős nap unalmától a születésnapi ajándékkészítésig.
Nem így Menyhért Annának a kis lóról szóló sorozata, amelyben a magyar meseírásban eddig járatlan ösvényt választott a szerző. Könyveiben a mesélő és a mesét hallgató az olvasó szeme láttára alakítja a történetet. Az irodalmi kifejezéssel önreflektív történet folyamatosan visszautal önmagára, a mese folyamára, amelyet az elbeszélő édesanya és a kisfiú, Tomi kedvükre befolyásolhatnak. A leírt történet azt a játékot rögzíti, ahogyan a beszélgetésekből végül kialakul egy saját mese.
Bár a magyar gyermekirodalomban nem volt még példa hasonlóra, bizonyára sokaknak ismerős Joel Chandler Harris és Rémusz bácsi meséi, amelyeknek hasonlók a keretei. Nincs új a nap alatt – véli Rofusz Kinga is, utalva arra, hogy bizonyos hétköznapi helyzetek örök és elnyűhetetlen témái lehetnek újabb és újabb meséknek. Ha sikerül ezeket a témákat alkotó módon feldolgozni, az új meseíró-generáció immár nem a pedagógia szolgálóleányaként vagy a cenzúra által „mesébe kényszerített” helyzetben, hanem teljes értékű íróként vonulhat be a köztudatba – tette hozzá.

Nagyapáink bölcsessége. Márton gazda egy nagyon helyes, cérnabajuszos báb, aki ősei hétköznapjaival szeretné megismertetni a gyerekeket. Ő látható a Magyar népszokások és népmesék című új gyermekfolyóirat címlapján, és később is fel-felbukkan, hogy megosszon egy fejtörőt vagy receptet az olvasókkal. Márton gazda nemcsak a néprajzi, hanem az irodalmi, földrajzi, sőt botanikai ismereteinket is szívesen gyarapítja, és a lap hasábjain igyekszik a hagyományokat ma is használható tudásként átadni a gyerekeknek. Az újságot lapozgatva megtudhatjuk tőle, mire jó a csalán, hogyan készül a puliszka, milyen népszokás kapcsolódik a névnapunkhoz, vagy hogyan készülhetünk a karácsonyra. A szentendrei skanzen és az Egmont Kiadó közös folyóirata igyekszik megtanítani olyan fogalmakat is, amelyekkel a hétköznapi életben valószínűleg nem találkoznak a városi gyerekek, ugyanakkor ismeretük nélkül nehéz lenne hozzáférni a magyar irodalom néhány klasszikusához, például Mikszáth Kálmán regényeihez. Az első szám magyar író rovata éppen Mikszáth Kálmán műveit ajánlja a legfiatalabb olvasók figyelmébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.