Ettől az egy hozzávalótól lesz igazán jó a csirkeraguleves

Van egy fűszer, ami már a színével is képes gazdagítani az ételeket – ez pedig nem más, mint a kurkuma. A csirkeraguleves ettől válik nemcsak szebbé, hanem ízében is különlegesebbé.

2025. 07. 18. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csirkeraguleves a hazai konyhák egyik legnagyobb kedvence: laktató, tápláló, és jól esik a hét bármelyik napján. Klasszikus verzióban is isteni, de egy apró trükk, a kurkuma hozzáadása új szintre emelheti. Ez az aranyló fűszer nemcsak kellemesen földes, enyhén borsos ízt ad, de vizuálisan is megdobja az ételt: mély, meleg színt kölcsönöz neki, amitől már az első kanál előtt étvágygerjesztőbbé válik.

A csirkeraguleves a kurkumától lesz még ízletesebb
A kurkuma feldobja a csirkeragulevest: a színe élénkebb, az íze gazdagabb lesz / Fotó: Shutterstock

Hogyan használd a kurkumát, hogy valóban feldobja a levest?

A kurkumával óvatosan kell bánni: ha túl sokat használunk belőle, kesernyés lehet, ám a kellő mennyiség selymes mélységet ad az ételnek. Íme néhány bevált tipp a fűszerezéshez:

  • A kurkuma íze akkor bontakozik ki igazán, ha kicsit megpirítjuk. Ennek legegyszerűbb módja, ha a leves alapját – a hagymát, a zellert, a sárgarépát – kevés zsiradékon dinszteljük, majd a kurkumát hozzáadva fél-egy percig együtt pirítjuk. Csak ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével.
  • Hat személyre elegendő csirkeraguleveshez bőven elég egy teáskanál őrölt kurkuma, vagy egy evőkanál frissen reszelt kurkumagyökér. Érdemes fokozatosan adagolni, kóstolás után korrigálni.
  • Mindig megbízható forrásból származó, friss kurkumát használjunk. A régi, színt vesztett fűszer nemcsak az aromát, de a hatóanyagait is elveszíti.
  • Ha házi csirkealaplevet készítünk, a kurkumát már ott is felhasználhatjuk. 10-12 csészényi alapléhez háromnegyed teáskanál kurkuma elegendő – így már az alapíz is gazdagabb lesz.

Hogy miért szeretjük a kurkumát? Elsősorban azért, mert finom, emellett pedig rendkívül egészséges is. A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásáról ismert, amit a keleti gyógyászat évszázadok óta hasznosít. Igaz, főzés közben ezek egy része elvész, de ha gyakrabban használjuk, hosszú távon így is sokat adhat hozzá az étrendünkhöz. A látvány sem elhanyagolható: az aranyló árnyalat egyfajta melegséget, otthonosságot visz a csirkeragulevesbe – már azelőtt jó kedvre derít, hogy megkóstolnánk.

Csirkeraguleves: ezek is mehetnek bele!

A kurkuma jól működik olyan fűszerekkel, mint a gyömbér, a fokhagyma, a babérlevél vagy a friss petrezselyem. Érdemes kísérletezni azzal is, hogy némi citromhéjat vagy citromlevet csempészünk a végén a levesbe – a savas íz kiemeli a kurkuma mélységét. A fűszerezés mellett fontos a hús minősége is: a legjobb, ha csontos csirkedarabokat (pl. felsőcomb, szárny) használunk, ezekből gazdagabb ízű alaplé fő. A hús mellé kerüljön zeller, sárgarépa, fehérrépa és egy darab héjas hagyma is – ezekre kiválóan tapad a kurkuma íze és színe. 

Ha tartalmasabb, egytálétel-jellegű levest szeretnénk, mehet a levesbe krumpli is. A kurkumás verzióhoz nagyon jól illik, mivel szépen átveszi az aranyló színt, és még jobban kiemeli a fűszer karakterét

.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.