A csirkeraguleves a hazai konyhák egyik legnagyobb kedvence: laktató, tápláló, és jól esik a hét bármelyik napján. Klasszikus verzióban is isteni, de egy apró trükk, a kurkuma hozzáadása új szintre emelheti. Ez az aranyló fűszer nemcsak kellemesen földes, enyhén borsos ízt ad, de vizuálisan is megdobja az ételt: mély, meleg színt kölcsönöz neki, amitől már az első kanál előtt étvágygerjesztőbbé válik.

Hogyan használd a kurkumát, hogy valóban feldobja a levest?
A kurkumával óvatosan kell bánni: ha túl sokat használunk belőle, kesernyés lehet, ám a kellő mennyiség selymes mélységet ad az ételnek. Íme néhány bevált tipp a fűszerezéshez:
- A kurkuma íze akkor bontakozik ki igazán, ha kicsit megpirítjuk. Ennek legegyszerűbb módja, ha a leves alapját – a hagymát, a zellert, a sárgarépát – kevés zsiradékon dinszteljük, majd a kurkumát hozzáadva fél-egy percig együtt pirítjuk. Csak ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével.
- Hat személyre elegendő csirkeraguleveshez bőven elég egy teáskanál őrölt kurkuma, vagy egy evőkanál frissen reszelt kurkumagyökér. Érdemes fokozatosan adagolni, kóstolás után korrigálni.
- Mindig megbízható forrásból származó, friss kurkumát használjunk. A régi, színt vesztett fűszer nemcsak az aromát, de a hatóanyagait is elveszíti.
- Ha házi csirkealaplevet készítünk, a kurkumát már ott is felhasználhatjuk. 10-12 csészényi alapléhez háromnegyed teáskanál kurkuma elegendő – így már az alapíz is gazdagabb lesz.
Hogy miért szeretjük a kurkumát? Elsősorban azért, mert finom, emellett pedig rendkívül egészséges is. A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásáról ismert, amit a keleti gyógyászat évszázadok óta hasznosít. Igaz, főzés közben ezek egy része elvész, de ha gyakrabban használjuk, hosszú távon így is sokat adhat hozzá az étrendünkhöz. A látvány sem elhanyagolható: az aranyló árnyalat egyfajta melegséget, otthonosságot visz a csirkeragulevesbe – már azelőtt jó kedvre derít, hogy megkóstolnánk.
Csirkeraguleves: ezek is mehetnek bele!
A kurkuma jól működik olyan fűszerekkel, mint a gyömbér, a fokhagyma, a babérlevél vagy a friss petrezselyem. Érdemes kísérletezni azzal is, hogy némi citromhéjat vagy citromlevet csempészünk a végén a levesbe – a savas íz kiemeli a kurkuma mélységét. A fűszerezés mellett fontos a hús minősége is: a legjobb, ha csontos csirkedarabokat (pl. felsőcomb, szárny) használunk, ezekből gazdagabb ízű alaplé fő. A hús mellé kerüljön zeller, sárgarépa, fehérrépa és egy darab héjas hagyma is – ezekre kiválóan tapad a kurkuma íze és színe.
Ha tartalmasabb, egytálétel-jellegű levest szeretnénk, mehet a levesbe krumpli is. A kurkumás verzióhoz nagyon jól illik, mivel szépen átveszi az aranyló színt, és még jobban kiemeli a fűszer karakterét
.
(Forrás)
Borítókép: Shutterstock