Liberális vezéráldozat

Elvesztette legismertebb támogatóját a brit Liberális Demokrata Párt. Az Oscar-díjra is jelölt Colin Firth – saját bevallása szerint – kiábrándult a legutóbbi brit választások után a kormánykoalícóba belépő formációból, a tandíjkérdésben mutatott magatartásuk miatt pedig végleg szakított Nick Cleggékkel.

Balogh Roland
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hátat fordított a brit liberális demokratáknak a párt legismertebb arca, Colin Firth. A számtalan filmből – például az Igazából szerelem vagy a Bridget Jones-mozikból – ismert angol színészművész erről a minap beszélt a brit The Guardian napilapnak. Az 50 éves Firth a dubaji filmfesztiválon kijelentette, nem támogatja többet a liberális demokratákat, és semmiféle kapcsolatot nem kíván fenntartani a párttal. A Simon Langton által 1995-ben rendezett Büszkeség és balítélet című tévéfilm Mr. Darcyjaként is ismert színész a szakítást a párt oktatáspolitikában mutatott hátraarcával indokolta. „Nekem még nem ment el az eszem” – kommentálta a brit parlament minapi döntését, amellyel a korábbi 3290 fontról 2012-től kilencezerre emelte az egyetemi tandíjak felső plafonját.
A Brown Review nevű dokumentumot még az előző, Gordon Brown vezette munkáspárti kormány idején készítették el, de a súlyos gazdasági nehézségek miatt az új kabinet kénytelen volt azt szavazásra bocsátani. A szigorítás ugyanakkor nem nyerte el a konzervatív–liberális koalíció egyöntetű tetszését. A 84 fős kormánytöbbség ellenére ugyanis csak 21 képviselőn múlt, hogy a brit parlament nem utasította el a tervezett emelést. A voksolást követően heves diáktüntetések voltak többek között Londonban, David Cameron pedig kemény törvényi retorziót ígért a zavargók ellen.
– Megértem a hallgatók elkeseredettségét, hiszen nem ezért szavaztak a liberális demokratákra, hogy teljesen mást tegyenek, mint amit ígértek – közölte Colin Firth. A színész ugyanakkor Nick Clegg pártelnököt, miniszterelnök-helyettest személy szerint nem okolta a történtekért. „Úgy vélem, azt tette, amit a választások utáni helyzetben tehetett, minden körülmények között elvetette az együttműködést a Munkáspárttal” – mondta Firth. Az Oscar-díjra is jelölt színész azt követően tette bejelentését, hogy a liberálisok egészségügyi államtitkára, Paul Burstow közölte: a konzervatívok nem élőpajzsként használják pártját, hogy keresztülvigyék költségvetési megszorításaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.