Magyar evezősök a kultúrfolyón

Városok a folyón címmel nyílt kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban múlt csütörtökön, a magyar EU-s elnökség kulturális-művészeti programjának nyitányaként. A bécsi rendezvénysorozat szorosan kötődik az EU Duna-stratégiájához és a 2011-es Liszt-évhez. Méhes Márton, az intézmény igazgatója szerint a program arra is lehetőséget teremt, hogy erősítse a régió országainak együttműködését, mégpedig egy új forma, a Duna Kulturkluster létrehozásával.

P. Szabó Ernő
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 10–11-én a bécsi Museumsquartierben rendezik meg azt a nemzetközi konferenciát, amely körvonalazhatja, hogy Baden-Württembergtől a Duna-deltáig hogyan működjenek együtt a Duna Kulturkluster tagjai. Honnan eredeztethető, mi motiválta a Collegium Hungaricum kezdeményezését?
– Amikor a magyar EU-elnökség időszaka alatti kulturális programokról gondolkodtunk, erősen motivált bennünket, hogy éreztük, milyen fontos az osztrákoknak az Európai Unió Duna-stratégiája. A Duna népeket összekötő, az egységet és a kultúrák sokszínűségét hangsúlyozó szerepe már igazgatói pályázatomban is benne volt. Megérzés? Lehet. További véletlen, hogy az intézmény közvetlenül a bécsi Duna-csatorna mellett található. A programsorozat, amelyet Kulturfluss címmel öszszeállítottunk, hála istennek, jóváhagyást nyert, jelentős támogatást kapott. Benne nyilvánvalóan az az elképzelés is, hogy miközben arra törekszünk, hogy minden programunk színvonalas, közönséget vonzó legyen, a rendezvénysorozat eszköz is, jó támogatást jelent a dunai kulturális kluster létrehozásához is.
– A kluster kifejezés egy olyan szabad társulási formát jelent, amely a gazdaság területén terjedt el a kilencvenes években, s amelyet az Európai Unió is nagyon támogat, hiszen a társulás célja az, hogy vérre menő verseny helyett fogjanak össze az egy területen dolgozó intézmények, és mindenki jól járjon. Mit jelenthet ez a kultúrában?
– Elképzelhető például nagy kulturális fesztiválok összefogása, technikai berendezések közös gyártása, vagy egyfajta jegyrendszer, közös kártya használata. A dunai kulturális klusterhez természetesen egészen sajátos lehetőségek kötődhetnek, annál is inkább, mivel az ötlet, amelyet mi vetettünk fel, a Duna menti együttműködés jelentős központjaiból kapott pozitív visszhangot. A gondolat lényege az, hogy a Duna makrorégiójának identitását úgy kellene formálni, hogy bizonyos minőségi elveknek megfelelve kidolgozzunk egy márkát, amely a nagyvilág számára jelzi a sokszínűségből formálódó egységet. A munka egyik fő területe a művészeti együttműködés, a fesztiválok, rezidensprogramok szervezése. A másik a dizájnműhelyek, formatervezési tanácsok működéséhez kötődne, előtérbe állítva a sajátos flórához, faunához tartozó motívumokat. A harmadik terület az öko- és kulturális turizmus, amiben óriási tartalékok rejlenek, hiszen miközben cél a turizmus fejlődése, felvetődik az az alapvető kulturális kérdés is, hogy hogyan lehet hoszszú távon gondolkodva megőrizni az értékeket. Szóval nem kevés olyan közös probléma vetődik fel, amelyekre a márciusi kongresszus résztvevői választ keresnek majd.
– A Kulturfluss bécsi, tágabban ausztriai programjának másik pillére a Liszt-év rendezvényeiből épül fel…
– A tavalyi Joseph Haydn-év, az idei Gustav Mahler-ünnep és a 2011-es Liszt-év három olyan kiemelkedő zeneművész munkásságát állítja a középpontba, akiknek művészete szoros kapcsolatot jelent a magyar–osztrák, illetve a magyar és az európai kultúra között. Így látják ezt az osztrákok is, akik szintén gazdag programmal készülnek a Liszt-évre. Számomra a legfontosabb az a koncert lesz, amelyre a Stephansdomban kerül sor, január 22-én, a magyar kultúra napján: a Krisztus-oratóriumot Peskó Zoltán vezényletével mutatja be a Pannon Filharmonikus Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara és a Honvéd Énekkar.
– Szintén rangos helyszínen, a Theatermuseumban mutatják be márciusban az Álmok köntösében – Magyar írók Bécs-élménye című tárlatot, április végén pedig ismét a Collegium Hungaricumban nyílik Duna-képek özönét bemutató multimediális kiállítás. Ezt is önök találták ki, akár a Kulturfluss és az Ungarn am Ruder fogalmakat?
– A pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma a gondozója a multimediális interaktív összeállításnak, amelyben vannak számítógépek, térképasztalok, régi és új fotók, filmek, hangfelvételek, az anyagot minden bemutatásakor aktualizálják. Összevetik a régi és a mai képeket, az eredmény olykor egyszerűen döbbenetes. Egyébként nemcsak a kommunizmussal sújtott, de a fejlett nyugati országokban is. Ezzel együtt nem moralizáló, sőt olykor kifejezetten vidám, játékos hangulatú tárlat lesz ez. De épp összetettségével jelezheti, hogy milyen sok közös feladatot kínálnak a következő évek a Duna menti országok szakemberei, polgárai, a Duna Kulturkluster szervezői számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.