Makk Károly 85

Ludwig Emil
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Makk Károly életéről és munkásságáról szóló információk szerint a Kossuth-díjas filmrendező december 22-én vagy 23-án született 1925-ben (egyes források szerint 26-ban). A közmegegyezés – és az ünnepelt – szerint Makk Károly ma 85 éves. A szülői ház mellé Berettyóújfaluban egy 350 személyes mozi is tartozott, nem csoda hát, hogy a Karcsi gyerekből filmes lett, ha némi fiatalkori kerülőkkel is.
1944 nyarán lépte át a Hunnia stúdió küszöbét, azóta köti a „celluloid köldökzsinór” a filmgyártáshoz. Nagy mesterektől – Ranódy Lászlótól, Gertler Viktortól, Bán Frigyestől – leshette el a tudományt, s 1947-ben már Radványi Géza rendező segítője volt a Valahol Európában forgatásán. Tőle tanulta a legtöbbet, azt is, hogy a film nem az íróasztalon készül, hanem a helyszínen. 1951 óta maga is tanít a filmművészeti főiskolán.
Az 50-es éveket a Liliomfi, a Ház a sziklák alatt és a Mese a 12 találatról című mozisikerekkel „vészelte át”, ’56 után szinte évente rendezhetett, bár a forgatókönyvei nagyobbik részéből nem készülhetett film. A Déry Tibor írásaiból 1971-ben elkészült Szerelem tíz évig várta Aczél György engedélyét, az Egymásra nézve (1982) láttán Kádár János azt mondta: ennél nagyobb kárt nem okozott magyar film a politikánknak. Mindkét munkája fényes nemzetközi elismerést hozott Makk Károlynak, amint az 1977-ben forgatott Egy erkölcsös éjszaka is elnyerte a filmkritikusok és a jó mozit szerető emberek elismerését.
Minden drámai műfajjal megpróbálkozott, a bohózattól a víg- és szomorújátékon, a társadalmi és dokumentarista munkákon át a komor lélektani tragédiákig, és mindegyiket egyformán magas művészi színvonalon tudta megvalósítani. „A humort, iróniát ugyanolyan színvonalon kell művelni, mint a komoly dolgokat” – vallja, hozzátéve: „ehhez persze adottság kell”. Így azután a Fűre lépni szabad és a Bolondos vakáció éppen olyan igényesen elkészített, ma is értékálló film, mint a Megszállottak, az Elveszett paradicsom, a Philemon és Baucis vagy az Örkény István színdarabjából rendezett Macskajáték.
Makk nem érdemtelenül lett érdemes és kiváló művész, nem ajándékba kapta a Balázs Béla-díjat, a számtalan nemzetközi szakmai elismerést, életműdíjat, majd a Magyar Köztársaság Érdemrendjének középkeresztjét a csillaggal. Az utóbbi húsz évben ritkán jelentkezik új nagyfilmmel, más műfajokban, forgatókönyvek írásában keresi az örömet és a lehetőségeket itthon és külföldön. Közben szívesen tölti az idejét a Balatonra néző szőlőhegyen lévő házában, a badacsonyi emberek között. Ott, ahol ötvenkét évvel ezelőtt Tatay Sándor írta; a Ház a sziklák alatt című történet fekete-fehér filmre vitelével Makk Károly örökre beírta magát a Nagy Rendezők névsorába. (A rendezővel készült születésnapi beszélgetés a Magyar Nemzet december 24-i számában lesz olvasható.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.