(mikor van önkény )

Kristóf Attila
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy a távoli múltra való emlékezés segít-e bennünket eligazodni a jelenben. A jelen egyik sarkalatos pontja az, hogy az MSZP és szövődményei azzal rémisztgetnek bennünket: a Fidesz egyed- és önkényuralomra tör. Egy múltbeli, elvontnak látszó példával élve próbálom megvilágítani, milyen apróságokra és furcsaságokra is kiterjedhet az, amit önkénynek nevezünk, s az úgynevezett sajtószabadság valójában mily sérülékeny lehet.
1970 áprilisában, éppen harminckettedik születésnapom estéjén rázni kezdett a hideg, de olyan erővel, hogy a fogam csattogott, mint a kasztanyetta. A roham után csak a lázam megmérésére maradt erőm: 40,6 fokot értem el, ami mindmostanáig egyéni rekordomnak számít. Az orvos – bizonyos Joó Lajos – sokáig elgondolkozva ült az ágyam mellett, majd fogta a telefont és hívta a mentőket. Haladéktalanul a László-kórházba szállítottak, a lakásomat pedig fertőtlenítették. Egy fiatal orvos volt ügyeletben, aki később infektológusként Svájcban csinált karriert. Hatalmas adag tetránt kaptam, s a húszágyas, vérhasgyanús betegekkel zsúfolt kórteremben fogvacogva vártam, mi következik. A lázam lement, harmadnapra viszont kiderült, hogy én vagyok a legfertőzőbb és legbetegebb: szalmonellabaktérium terített le, hozzám képest a dizentériások kicsattantak az egészségtől. Másfél hét múlva – bacilusgazdaként ugyan, de – elhagyhattam a kórházat, s eleve azt a tanulságot vittem magammal: „Bőrért bőrt, de mindent, amije van, az ember odaadja az életéért…” Ez az idézet a Bibliából, Jób könyvéből származik, ami akkoriban nem volt bestseller. Kórházi élményeimet, amelyeknek egyik lényeges eleme a betegek egymáshoz fűződő, szinte „felebaráti” viszonya volt, rövid idővel később egy riportsorozatban írtam meg. Azzal a fiatal orvossal, aki kezelt, baráti viszonyba kerültem, s ha jól emlékszem, kétrészes interjúban faggattam ki a fertőzéses betegségek mibenlétéről és kezeléséről. Merőben szakmai és racionális tájékoztatást adott, a László-kórház viszonyait nem érintettük. Az írásokat, az akkori szokások szerint, el kellett juttatnom az intézmény vezetőjéhez, dr. Román Józsefhez, aki 1955–56-ban egészségügyi miniszter volt a Hegedűs-kormányban olyan minisztertársakkal, mint Apró Antal, Marosán György, Piros László és Gerő Ernő.
A riportsorozat lényegében az emberi esendőségről, szenvedésről, félelemről és együttérzésről szólt, az alcímeket Jób könyvéből választottam. Itt vetem közbe: a kommunistáknak és szövődményeiknek mindig a vallás volt a legnagyobb ellenfelük, ám én Jóbot nem véltem a klerikális reakció ügynökének. A főigazgató azonban, észrevéve írásaimban eme tendenciát, a Magyar Nemzet főszerkesztőjéhez írt levelében kerek perec letiltotta a riportokat, mondván, az általa irányított kórház e téren vallott nézetei ellentétben állnak az enyémmel. A kezelőorvosommal készített interjúra a közlési tilalmat fokozott mértékben terjesztette ki. Főszerkesztőm, Mihályfi Ernő, aki az Elnöki Tanács tagja volt, s aki ennek ellenére Jóbban nem látott osztályellenséget, azt mondta: az interjút – az alany védelmében – hagyjuk ki ugyan, de a többit változatlanul közöljük. Ha Mihályfi nem kedvel annyira engem, s nincs akkora tekintélye, valószínűleg érvényesült volna az igazgató főorvos, kommunista exminiszter pártszerű akarata. Most az interneten keresgélve tudtam meg, hogy Román József még abban az évben (1970-ben) elhunyt. A fiatal osztályos orvos pedig néhány esztendővel később Svájcból kedves levelet írt nekem, „disszidálására” nyilván a fentebb kifejtett korhangulat miatt került sor.
Hogy ez a példa világossá teszi-e, hogy milyen hajszálgyökereken át kapaszkodhat egy rendszerbe az önkény, s miként fertőzi meg a rendszer az embereket, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.