(mire jó a buborék )

Kristóf Attila
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy a buborékfólia, amit akár vákuumfóliának is nevezhetünk, bár ebben nem vagyok biztos, mekkora szerepet tölt be az életünkben. Akár így, akár úgy nevezzük, a fent említett anyag a modern csomagolástechnikában alapvető szerepet tölt be, de az élet más területein is már-már nélkülözhetetlennek látszik.
Most beszéljünk a csomagolásról, ami némely esetben a legocsmányabb árut is kívánatossá teszi, s árát bámulatos módon megnöveli. A valamit, bármit, akármit gyártó cégek ezért a külcsínt különböző színes fóliák segítségével a belbecs elé helyezik, s ezzel a vásárlók körében szép sikereket érnek el. Egy csupasz szappan vagy meztelen szafaládé senkit sem csábít úgy, miként a díszbe öltözött. Mindezek ellen nincs semmi kifogásom, habár a különböző fóliák egyáltalán nem környezetbarátok, így Földünk szeméttelepeinek tetemes részét töltik meg, s adott esetben néhány száz év is beletelhet, míg lebomlanak. Ez a buborék-, illetve vákuumfólia-gyártókat nem zavarja.
Az általunk most vizsgált területen a gyógyszergyárak élen járnak. Minden törekvésük arra irányul, hogy kedvünket keressék, s örömmel nyeljük le a legkeserűbb pirulát is. Nem csupán az eper-, málna-, barackízű készítményekről beszélek, hiszen ezek hagyományokat testesítenek meg, valószínűleg már Hippokratész is csokival ízesítette volna a csukamájolajat, ha teheti. A szájon át adagolható gyógyszereknek, amióta világ a világ, többféle formája volt. Az orvos rendelhetett pirulát, port, szuszpenziót megfelelő méretű fiolákban, üvegekben és dobozokban. Az orvostudomány fejlődésével a porok úgynevezett bélben oldódó kapszulákba kerültek, a pirulák retard jellegű bevonatot kaptak, majd a csomagolásuk is megváltozott. Egy szép napon divatba jött a buborékfólia. Ma már alig van olyan modern gyógyszer, amit ne ebben a csomagolásban hoznának forgalomba.
Ez ellen még mindig nincs kifogásom. Az üvegecske, a doboz, a zacskó már-már snassznak tűnik, új adagológépek ezrei színezik, buborékolják, retardálják a medicinákat, amelyeknek hatóanyaga nem, de formája dinamikusan változik, s van egy olyan gyanúm, hogy az ezüst-, arany-, színes fóliák divatba jöttétől nem szegényedtek el a termelők.
És itt kezdődik az én nem tudásom. Vegyük például (nem kipécézésképpen) a Refluxon nevű gyógyszert, amit granulátumként csinos, rózsaszín-szürke divatos kapszulákban szedhet a beteg. Egy kapszula tizenöt vagy harminc milligramm port tartalmaz. A reflux jellemző gyomor-, nyelőcsőbetegség, mondhatni kórtünet, mivel valószínűleg a stressz következménye. A szó viszszaáramlást jelent, így azonban nem lehet nevezni egy betegséget, sem egy orvosságot. A huszonnyolc darab kapszula négy gyönyörű buborékfóliában van elhelyezve. A havi gyógyszer összmennyisége alig több mint négy, illetve nyolc gramm. Az egész egy 8,5x13x4 centiméter méretű (négy deciliteres űrtartalmú) dobozban van elhelyezve, aminek divatos színösszeállítását Naomi Campbell is megirigyelhetné. Ha a kapszulákat nem így hoznák forgalomba, a havi adag elférne egy parányi üvegcsében. A tenyérnyi fóliába csomagolt kapszulácskák most úgy néznek ki, mintha hét törpe úszna a végtelen óceánban. (A dobozban több pénz férne el, mint a nokiásban.) Sok más gyógyszer is hasonló gigantomániában szenved. A Refluxon csak példa.
Hogy mi kifogásom van ez ellen? A pazarlás. A buborékfóliával való visszaélés. A gyógyszerek árának ily módon való felsrófolása. Hogy mindez elég ésszerűen hangzik-e, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.