Nem fizet a Pécsi Vízmű a Tettyének

A Tettye Forrásház Zrt. december 27-től vízkorlátozást vezet be abban az esetben, ha a Pécsi Vízmű (PV) Zrt. nem egyenlíti ki a céggel szembeni tartozását. Mindez több Pécs környéki település ellátását is érintheti.

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg több Pécs melletti településen is a kisebb részben a francia Suez tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. végzi a vízszolgáltatást, ám úgy, hogy a Pécs százszázalékos tulajdonában lévő Tettye Forrásház biztosítja a vizet, s egyben kezeli is a településekről érkező szennyvizet.
A Forrásház álláspontja szerint a 2009. október és 2010. április közötti időszakra bruttó 164 millióval tartozik mindezért a PV Zrt., s a tartozás kiegyenlítésére december 27-ig adtak időt a cégnek. Abban az esetben, hogyha nem utalja át a pénzt a PV Zrt., akkor tizenkét települést érintően korlátozhatják a vízátadást. Arra ugyancsak felhívta a városi cég a PV Zrt. figyelmét, hogy az üzemeltetési szerződésük által előírt ellátás biztosítása érdekében gondoskodjon az alternatív vízbeszerzésről is.
Sándor Zsolt vezérigazgató minderről levélben értesítette a PV Zrt. vezetőjét, amelyben leszögezte, az elmúlt egy esztendőben semmiféle együttműködési készséget nem tapasztaltak a PV Zrt. részéről, s a lépésre azért szánták el magukat, mert ezzel a „folyamatosan igénybe vett és meg nem térített szolgáltatás fenntartásából felmerülő további károkat” kívánják megelőzni.
Információnk szerint mindössze néhány napig tarthat a korlátozás: úgy tudjuk ugyanis, hogy a települések mindeddig azért nem léptek ki a PV Zrt.-vel meglévő szerződésekből, mert tartottak a megállapodás felbontását követő, esetlegesen rájuk nézve kedvezőtlen jogi lépésektől, ám a szolgáltatás korlátozása után már elegendő jogalappal bírnak a PV Zrt.-vel való szakításhoz. Így megnyílhat az út a Tettye Forrásházzal való megállapodások megkötése előtt. Mindezt alátámasztja az is, hogy a legutóbbi pécsi testületi ülésen a képviselők elfogadták: az említett községek részesedést szerezhessenek a Forrásházban a cég törzsrészvényeinek megvásárlásával.
Az MTI tudósítása szerint ugyanakkor petícióban tiltakoznak a város polgármesterénél az érintett települések vezetői, mivel szerintük az eljárás etikátlan és jogszerűtlen.
Boda polgármestere, Kovács Győző hétfőn úgy nyilatkozott, a cégek közötti elszámolási vita nem rájuk tartozik, nem szabad, hogy annak szenvedő alanyai ők legyenek. Vér József, Bicsérd polgármestere szerint a Forrásház egy éve szeretné elérni, hogy a községek vele szerződjenek az ivóvíz-szolgáltatásról, de nem tudtak megegyezni, mert a vízdíj drágulna, kártérítési pereket indítana ellenük a PV Zrt.
Az MSZP városi frakciója pedig közleményben úgy reagált, hogy több ezer ember maradhat ivóvíz nélkül Pécs környékén, s felháborítóan cinikus a Forrásház lépése. Szerintük a Forrásház zsarolja a kistelepülések lakóit és polgármestereit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.