Német fegyvervita

Az uniós tagállamok sorában senki nem rendelkezik olyan széles körű fegyverexporttal, mint Németország, amely világviszonylatban az Egyesült Államok és Oroszország mögött a harmadik helyet foglalja el. Erre a megállapításra jutott a berlini kormány, amikor nyilvánosságra hozta beszámolóját a köztársaság hadiiparának külföldre szállított termékeiről.

Stefan Lázár
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem másfél milliárd euróra rúgott a német fegyverexport végösszege, annak ellenére, hogy a gyártó cégek elvesztették egyik legjobb vevőjüket, Görögországot. A pénzügyi válság miatt fizetésképtelenségbe sodródó Athén bruttó hazai termékéinek három százalékát költötte hadseregének felszerelésére, minden görög polgárt évente hatszáznyolcvan euró terhelt ezzel a céllal. A görög import harmincegy százaléka Németországból érkezett. A törökökkel fegyverkezési versenyben lévő görögöknek tengeralattjárókat, páncélkocsikat, tüzérségi lövegeket és lőszert adott el a német hadiipar. A legutóbbi felmérések szerint az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek, Nagy-Britannia és a Dél-afrikai Köztársaság a legjelentősebb vevő.
A szabadságjogokat védelmező nemzetközi szervezet, az Amnesty International azt veti Berlin szemére, hogy olyan országokba is engedélyezi a fegyverszállítmányokat, ahol rendszeresen megsértik az emberi szabadságjogokat, így Egyiptomba és Szaúd-Arábiába. A sajtóban megjelent fotók alapján nyilvánvaló, hogy a szaúdi katonaság német fegyvereket is használ a jemeni határövezetből támadó síita felkelők elleni akciói során.
A német fegyverexport két forrásra támaszkodik. A gyárak új termékei mellett ugrásszerűen megemelkedett a használt fegyverek forgalma. A német hadkötelezettség reformja, a hadsereg létszámcsökkentése és feladatkörének átalakítása oda vezetett, hogy feleslegessé vált az eddigi fegyverállomány tetemes része, ezek azután használt állapotban kerülnek piacra. A Bundeswehr további tengeralattjárók, hadihajók, páncélkocsik, repülőgépek és muníciók kiselejtezését helyezi kilátásba. A helyzet ismeretében fennáll az a veszély, hogy a jutányos áron felkínált fegyverek – holott azok exportját szigorú előírások szabályozzák – válságterületekre is eljutnak. A 2008-as grúz–orosz háború során a grúz csapatok katonáinak kezében német fegyverek is voltak. Hasonló a helyzet Mexikóban, ahol a hadsereg szintén a német G–36-os fegyverekkel lép fel. Ezek kiviteli engedélyét megtiltották ugyan az ország konfliktusok sújtotta területeire, a gyakorlat azonban mást mutat.
A német ellenzék a kiviteli szabályok kiegészítését követeli, utalva arra, hogy a jelenleg alkalmazott exportmegkötések nem teszik lehetővé a külföldre jutott fegyverek további útjának az ellenőrzését. A szocialista Baloldal tarthatatlannak minősítette a helyzetet, a párt szerint „a hatóságok minden bódét szigorúbban ellenőriznek, mint a fegyverexportot, s abból kell kiindulnunk, hogy a német fegyverek – ellenőrzés hiányában – a világ minden tájára eljutnak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.