Robottal folytatják a túlélők kutatását

Robottal folytatják hamarosan az új-zélandi bányászok utáni kutatást. A rendőrség nyilvánosságra hozta a lent rekedt huszonkilenc ember nevét, s noha a hatóságok továbbra is optimisták, tegnap már arról beszéltek, számolni kell azzal, hogy a bányászok esetleg nem élték túl a balesetet.

Munkatársunktól
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhét méter híján elkészült helyi idő szerint tegnap délutánig az a főaknába vezető járat, amelyen a mentőalakulatok egy speciális robotot juttatnak a föld alá Új-Zélandon. A hadseregtől kapott technológia segítségével folytatják majd a szakemberek a kutatást a múlt pénteken lent rekedt 29 bányász után – jelentette a BBC. A 15 centiméter átmérőjű, összesen 162 méter hosszú csatornán keresztül mintát vesznek továbbá a lenti levegőből, s kamerákat, valamint mikrofonokat is lebocsátanak. Azt remélik, ezek segítségével sikerül majd fogniuk a lent rekedt férfiak életjeleit. Ismert, a Déli-sziget középső partvidéki részén található Pike River bányában feltételezhetőleg metángázrobbanás történt a múlt hét végén. A baleset után két embernek sikerült kisebb sérülésekkel a felszínre jutnia, 29 bajtársuk azonban a mélyben rekedt. A bányászok között a helyieken kívül két brit, két ausztrál és egy dél-afrikai is van. Nevüket a rendőrség tegnap hozta nyilvánosságra.
A hatóságok tegnap beszéltek először arról is, hogy a bányászok esetleg nem élték túl a balesetet. Ugyanakkor továbbra is optimisták, a bányában ugyanis százméterenként felszínre vezető szellőzőnyílások vannak, így elképzelhetőnek tartják, hogy a munkások találtak tiszta levegőt.
Nehezíti a mentési akciót, hogy a föld alatt folyamatosan keletkezik hő. Valószínűleg a vágatban felhalmozódott veszélyes gázok kaptak lángra, amikor szombaton tűz ütött ki a bányában. A távirányítású robot bevonására azért is van szükség, mert egyelőre nagyon magas a szén-dioxid- és metánkoncentráció a járatokban. A szerkezetet azonban csak akkor helyezik üzembe, ha a szakembereknek sikerült úgy átalakítaniuk, hogy működés közben ne keltsen szikrákat. A veszélyes gázok miatt ugyanis a legkisebb tűz újabb robbanásokat okozhatna.
Tegnap a kínai állami televízióban bejelentették, hogy mind a 29 bányászt élve kimentették abból a Szecsuán tartományban lévő bányából, amely vasárnap vízbetörés miatt beszakadt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.