Simor a legrosszabb jegybankárok között

Hiányoznak egy központi bank sikeres vezetéséhez szükséges tulajdonságok Simor András magyar jegybankelnökből – áll a Global Finance összeállításában. A New York-i lap pontozása alapján Simor Európa legrosszabb központi pénzintézeti vezetője, s világszerte is csak argentin kollégája kapott nála rosszabb osztályzatot.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa legrosszabbul teljesítő jegybankárja Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Global Finance nevű New York-i lap pontozása alapján. Az idén ősszel készített összesítés indoklásában az áll, hogy a budapesti jegybankelnökből hiányoznak egy központi bank sikeres vezetéséhez szükséges tulajdonságok. Az amerikai gazdasági újság arra is kitér, hogy a nemrég hivatalba lépett magyar kormány 75 százalékkal csökkentette Simor fizetését, bűnügyi nyomozás indult a befektetési múltjával kapcsolatban, illetve az ország új vezetői több alkalommal is kifogásolták a kamatpolitikáját.
*
Ez utóbbi kritikának van is némi alapja – olvasható a jellemzésben –, ugyanis az MNB régiós összehasonlításban meglehetősen magasan, 5,25 százalékon tartja az alapkamatot, a kulcson nem változtatott április óta. (Hétfőn lesz újabb kamatdöntő ülés, az elemzők véleménye a kamatemelés és kamattartás között váltakozik.) A lap a kamatcsökkentés folytatásának elmaradását azzal hozza összefüggésbe, hogy épp a nyár elejétől változott a politikai összetétel a magyar parlamentben. Simort tavaly még másodosztályú jegybankárnak minősítették ezen a listán, akkor még az idei C osztályzattal szemben a B kategóriában szerepelt. Ezek után felmerül a kérdés, hogy vajon milyen alapon választotta nemrég az év legjobb jegybankelnökének a régióban Simor Andrást a Euromoney című brit lap.
Európai viszonylatban a legjobb jegybankár a Global Finance szerint 2010-ben Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) vezére és Durmus Yilmaz, a törökországi jegybank vezetője volt az amerikai szempontok alapján. Trichet tavaly is A minősítést kapott, miközben török kollégája egyet lépett előre a rangsorban. Az EKB vezetője soha nem volt könynyű helyzetben, ugyanis egy meglehetősen kiterjedt és változatos piachoz kell igazítania kamatpolitikáját, az utóbbi időben azonban kifejezetten nehéz idők jártak az eurózónára – olvasható a Trichet-ről szóló fejezetben. A lap szerint jó döntésnek bizonyult az, hogy a központi bank nem változtatott az egy százalékon álló kamaton. A frankfurti szakember erénye továbbá, hogy az eurózóna egyes országaiban kipattant krízis ellenére – amikor sokan az euró jövőjét megkérdőjelezték – nyugodt kiállásával csitította a kedélyeket. Durmus Yilmaz azért került a pódium legfelső fokára, mert professzionális vezetésével megteremtette a monetáris stabilitást egy olyan országban, amely korábban a legsérülékenyebbek közé tartozott. A török jegybanknak nagy szerepe volt a gazdaság és a pénzügyi rendszer rugalmasságának megteremtésében.
Világviszonylatban ugyanakkor nem a magyar jegybankelnöké a citromdíj. Argentína jegybankvezetőjének egy fokkal rosszabb a minősítése. Mercedes Marcó del Pont azért kapott D osztályzatot, mert a lejáró kötvények kifizetésére átadta a központi pénzintézet tartalékainak egy részét az államelnök kérésére, miközben elődje elutasította ennek a végrehajtását. A Yale-en végzett Marcó del Pontról a Global Finance úgy vélekedett, hogy piacellenes mentalitást képvisel, aki az erőteljes állami beavatkozás híve gazdasági kérdésekben. Első osztályú minősítést kapott több Európán kívüli jegybankelnök is két egymás utáni évben: idén és tavaly Ausztrália, Malajzia, Tajvan és Izrael központi pénzintézetének az igazgatója teljesített maximálisan.

Kétezermilliárd kellene. Európára egy sor csődeljárás vár az elkövetkező öt évben. E folyamat megelőzéséhez 2000 milliárd euróra lesz szükség, az összeg felét pedig azonnal elő kell teremteni – állapították meg a Citigroup szakértői. A piacok nem hisznek abban, hogy Portugáliának, Spanyolországnak, Olaszországnak, Írországnak veszteség nélkül sikerül kilábalni a válságból. Szigorú költségvetési politikára volna szükség, azonban a kormányoknál nincs meg erre az elegendő politikai akarat – vélik a Royal Bank of Scotland közgazdászai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.