„Sorozás” a láthatáron?

Hírösszefoglaló
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új poszton a volt főmentős. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) volt főigazgatója, Göndöcs Zsigmond vezetheti azt az egészségügyi központot, amely az iszapkatasztrófa sújtotta Kolontáron és térségében működik majd – tudtuk meg. Göndöcs a szocialista kormány alatt vezette a mentőszolgálatot. Az idén, a kormányváltás után menesztették a főigazgatói posztról, az OMSZ-től azonban nem kellett távoznia, más pozícióban tovább foglalkoztatták.


Bevezetnék a kötelező polgári védelmi szolgálatot a veszélyeztetett településeken a katasztrófavédelmi rendszer fejlesztési irányait meghatározó kormányzati koncepció szerint. A Népszabadság által ismertetett tervben a veszélyeztetett települések 22 és 27 év közötti lakosait „besoroznák”. Ha azonban a szükséges létszám ezzel nem biztosítható, akkor a következő korosztályokat is bevonnák. Ezt a kötelezettséget pénzzel meg lehetne váltani, így a rendszer – amelynek költségeit „békeidőben” személyenként és évente 25 ezer forintra taksálják – önfenntartóvá válhatna. A polgári védelmet veszélyhelyzetben mindazokra kiterjesztenék, akik nem érték el a nyugdíjkorhatárt. Aki ekkor nem tenne eleget védelmi kötelezettségeinek, annak szabálysértési eljárásra kellene számítania. Mindazokat pedig, akik veszélyeztetett területen bűncselekményeket követnének el, gyorsított eljárásban ítélnék el.
Szó van arról is, hogy a lakóingatlanokra kötelező biztosítást írnának elő, amely az elháríthatatlan katasztrófák jelentette kockázatra nyújtana fedezetet. A veszélyes üzemek számára ugyancsak előírnák, hogy kössenek olyan felelősségbiztosítást – vagy helyezzenek letétbe akkora biztosítékot –, amely minden kárt fedezhet, amit az adott tevékenységgel okozhatnak. A katasztrófák által okozott veszélyhelyzetekkel kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket a koncepció szerint az alkotmányban szabályoznák. A veszélyes üzemek körét bővítenék, ezeknek az ellenőrzésére iparbiztonsági hatóság jönne létre. A nem tervezhető, de azonnali beavatkozást igénylő helyzetek kezelésére katasztrófavédelmi célirányzatot hoznának létre. Ennek egyik forrása a katasztrófavédelmi hozzájárulás lehetne, amit a környezetüket veszélyeztető üzemek fizetnek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.