Száz reformlépés februárban

Februárban nagyjából száz reformintézkedést jelent be a kormány, a döntések 600–800 milliárd forintos megtakarítást hoznak – közölte tegnap Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is: átalakítják a nyugdíjrendszert.

Jakubász Tamás
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többség fontolgatja az átlépést. A Századvég legfrissebb felmérése szerint a többség hallott az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségéről és kész fontolóra is venni a váltást. Az intézet november 19. és 21. között megtartott kérdőíves közvélemény-kutatásában 800 magánnyugdíjpénztár-tagot kérdezett meg. A válaszadók 91 százaléka hallott arról, hogy a polgárok 2011-től szabadon eldönthetik majd: a magánkasszánál maradnak, vagy visszalépnek az állami szisztémába – olvasható a távirati iroda felmérésről készített összefoglalójában. A kutatásból kiderült, a válaszadók 51 százaléka kész megfontolni az átlépés lehetőségét, ám 32 százalékuk elzárkózott ettől a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem válaszolt a kérdésre. A megkérdezettek 37 százaléka nem tudja, mennyi pénz van egyéni számláján, 34 százaléka nagyjából képes megbecsülni az összeget, míg 29 százalékuk pontosan ismeri egyenlege aktuális állását. A válaszadók többsége elégedetlen a kasszák majdani kifizetéseinek mértékével.


Február végén nagyjából száz reformlépést tartalmazó intézkedéscsomagot jelent be a kormány – közölte egy tegnapi szakmai konferencián Matolcsy György. Miként a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, a nagy átalakítások javítják Magyarország működését, és 600–800 milliárd forintos megtakarítást hoznak. A tárcavezető a részletekről szólva közölte, hogy a lépések között járulékreform is szerepel majd. Módosítják az egészségbiztosítási és a nyugdíjrendszert, valamint az azokhoz kapcsolódó járulékfizetési szabályokat.
Matolcsy György kitért a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változásokra is. A tárcavezető elöljáróként közölte, hogy a kormány álláspontja szerint a magánkasszák kötelező rendszere zsákutca. Ez ügyben megjegyezte, hogy a fejlett nyugat-európai államok egyike sem vezette be ezt a szisztémát – nyilván nem véletlenül. A miniszter kijelentette: a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűnik. A mostani három helyett tehát a jövőben két pilléren nyugszik majd a hazai nyugdíjrendszer. Az egyiket az állami szisztéma adja, a másikat az önkéntes magánkasszák.
*
Nem lesz kötelező belépni a magánpénztárakba és nem lesz kötelező ott maradni – fogalmazott Matolcsy György, majd rögzítette, a jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagoknak nyilatkozniuk kell, maradnak-e a kasszánál vagy átlépnek az államhoz. Gyorsan hozzátette, a polgárokat nem kényszerítik arra, hogy visszatérjenek az állami rendszerbe. Mint mondta, napokon belül a nyilvánosság elé tárják, milyen keretek között működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak.
Matolcsy György arról is beszélt, mihez kezdenek a magánnyugdíj-pénztáraknál keletkezett vagyon államhoz kerülő részével. A miniszter elmondta, hogy a visszakerülő összegek kisebb hányada az állami nyugdíjrendszer lyukait hivatott betömni. A tárcavezető szerint 2011-ben 530 milliárd, 2012-ben 250 milliárd forint kerül az állami szisztémába. A magánkasszáktól visszaérkező pénzek nagyobb részét pedig az államadósság csökkentésére fordítják, s így középtávon 300-400 milliárd forinttal enyhül az államadósság után kifizetendő kamatok nagysága.
A nemzetgazdasági miniszter a hazai adórendszer változásairól szólva emlékeztetett arra, hogy nemrégiben a parlament igent mondott az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató személyi jövedelemadó-rendszerre. Matolcsy György szerint a kabinet elszakadt a tankönyvekben leírt megoldásoktól, s kialakította a magyar sajátosságokkal bővített közép-európai adózási módszert. Ezzel Magyarország az egyik legmagasabb adókat szedő államból az egyik legalacsonyabb közterhet kirovó országgá vált. Matolcsy György ismertette, mely három forrásból fedezik az adócsökkentést. Egyrészt az alacsony adó miatt érdemi summa érkezhet azoktól, akik eddig kivonták magukat a közterhek alól. Másrészt a gazdasági növekedés üteme jelentős, 4-6 százalékos lesz. A harmadik forrást az átalakítások nyomán megtakarított 600-800 milliárd forint adja majd.
A Stabilitás Pénztárszövetség közleményben válaszolt mindarra, amit Matolcsy György a Napi Gazdaság című lap tegnapi konferenciáján elmondott. E szerint nyílt államosítási kísérlet a második pillér megszüntetése, a pénztári befizetések magántulajdont képeznek, amit az alkotmány óv. A szövetség azt tanácsolja a pénztártagoknak, amíg a kormány nem tisztázza azokat a részletszabályokat, amelyek alapján mindenki ki tudja számolni, melyik rendszerrel jár jobban, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe. Az érintettek rosszabbul is járhatnak. Közölték: az átlépés egyirányú, a visszatérés a magánpénztárakhoz – a jelenlegi információk szerint – nem lehetséges.

Miniszternél a pénztárvezetők. Az Index.hu internetes portál arról értesült, hogy Matolcsy György csütörtökön megbeszélésre hívta a hazai magánnyugdíjpénztárak vezetőit. Arról nem szól a hír, hogy mi lesz a találkozó témája, de minden bizonnyal fontos bejelentésre készül a nemzetgazdasági miniszter. Egyes vélekedések szerint technikai pontosításokról lesz szó, mások viszont a pénztárak életét komolyan befolyásoló megbeszélésre számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.