Tárcát vált a nemzeti eszközkezelő

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozik majd a bajba jutott devizahiteleseket mentő Nemzeti Eszközkezelő Társaság. A kormány ugyan késlekedik, de nem tett le a szervezet létrehozásáról. A koncepció egyes részletei még nem véglegesek, de az szinte biztos, hogy az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk az adósmentésben.

Csécsi László
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tett le a kormány a bajba jutott adósok megsegítését célzó Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállításáról – közölte tegnap lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium. Információink szerint a koncepció már elkészült, jelenleg a szakértői egyeztetések folynak, az viszont még nem körvonalazódott, hogy milyen mértékben veszik majd ki a részüket az önkormányzatok az adósok után maradó lakások megvásárlásából és bérbeadásából. A Napi Gazdaság értesülései szerint az ingatlanok megvásárlása az eredeti elképzelések szerint az önkormányzatokra anyagi terhet is rótt volna, ezért a tervezet nem örvendett túl nagy népszerűségnek a helyhatóságok vezetői körében. Az eszközkezelő lapunk információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik majd.
A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által nemrégiben ismertetett koncepció három lépésben kezelné a lakáshitelesek problémáit. Először a bankok mentőprogramjaiban kell részt venniük a fizetésképtelenné vált adósoknak. Amennyiben a pénzintézet programja nem segít, mert a hitelt felvevő a csökkentett terheket sem bírja, akkor bekerül a nemzeti eszközkezelő nyilvántartásába, ahol a kormány állami garanciát vállal arra a tartozásrészre, amit az adós nem tud kifizetni. Aki ezek után sem képes rendezni a tartozását, szociális alapon bérlakást igényelhet. A korábbi híresztelésekkel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy mindenki a saját lakását bérelheti tovább, az ingatlanokat a bérlők igényeinek és lehetőségeinek megfelelően osztják majd ki.
Az, hogy hány családnak lesz szüksége az eszközkezelő segítségére, egyelőre rejtély. A jelenlegi várakozások szerint a bedőlési hullám valamikor 2011-ben tetőzik majd, így az év második feléig nemigen lehet javulásra számítani. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legutóbbi jelentése szerint a késve fizetett céges és lakossági hitelek darabszámát vizsgálva kiderül, hogy az összes hitelszerződés 38,8 százalékát törlesztették késve az adósok, a kölcsönök 23,2 százaléka pedig 90 napon túli elmaradásban volt június végén. Ez utóbbi kategória azért igazán fontos, mert a tapasztalatok szerint a három hónapnál nagyobb késésbe eső adósok közül csak nagyon kevesen tudják összeszedni magukat, ők szinte kivétel nélkül belebuknak a kölcsön törlesztésébe. Ráadásul a lakossági hitelállományon belül az átlagosnál gyorsabban romlott a jelzáloghitelek minősége: az összes ebbe a kategóriába tartozó szerződés 23 százaléka volt késedelmes, 8,2 százaléknak, vagyis 105 ezer kölcsönnek pedig 90 napon túli elmaradása volt. A bankok által átstrukturált hitelek esetében sem sokkal jobb a helyzet, az adósok jelentős része a meghosszabbított futamidejű, mérsékelt törlesztőrészletű kölcsönökkel sem bírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.