Többszólamú szerenád a szőlőben

Ludwig Emil
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jásdi István országosan ismert, divatos (nem szeretem) szóval topborász. A borvilág berkein belül közéleti embernek számít, elnöke a független borászok szövetségének. Ámbár az igazi szőlős-boros gazda eleve közéleti személyiség, hiszen a nyílt színi foglalatossága, évszakos tennivalói és hivatalos kötelmei mind közösségi, a közösségre tartozó ügyek. Az érdekvédő Jásdi egyik, az interneten olvasható írása arról szól, hogy negyvenegyezer forintra megbírságolta az „eredetvédelmi hatóság”, mert a csopaki borának címkéjéről lehagyta, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidékről származik. Ami ugyan félrevezető, de így szabályos. Mi ez, ha nem közérdekű tevékenység?
A most kezünkhöz jutott könyve nem a „közírói munkásságának” része. Szépirodalom, de legalább is lírai riport, a címéül is azt választotta: Szerenád a szőlőben. Jásdi István élete úgy alakult, hogy budai gyerekként, diákként, majd gazdasági szakemberként érett korában, 1998-ban megvásárolta Csopakon az egykori Ranolder- szőlőbirtok maradványait. A Badacsonyban is – meg Eötvös Károly Balatoni utazásaiból – jól ismert veszprémi püspök, Ranolder János az 1850-es években alapított 50 holdas szőlőbirtokot és épített pincét, vincellérházat Csopakon, illetve a vele határos Paloznakon. 1945-ben a birtokot szétosztották, államosítottak, téeszesítettek, majd szocialista szőlészet-borászatot alapítottak. Óriási betonkádakban „termelték” a vegyes bort, a pancsolt „fajtákat” a címkenyomda hitelesítette. Az újabb rendszerváltás újabb herdálást hozott, a régi épületek állapota aggasztóra fordult. Ezt a hagyatékot vette kézbe és élesztette újra Jásdi, ebből teremtett egyszerre mélyen hagyományőrző és korszerűen konzervatív családi szőlőbirtokot, pincészetet.
Könyvének egyik fonala végigfut a XVIII. század végével kezdődő histórián, Csopak és szűkebb környéke lappangó forrásokból, ősrégi tulajdonlapokról, családi legendáriumokból összeilleszthető történetén. Egy másik szál mentén a Jásdiak – felnőttek és gyerekek –, a rokonok, barátok és munkatársak világa tárul elénk: a birtok megvásárlásának, a pince és a ház renoválásának, a szőlő rehabilitációjának regénye követhető nyomon. Mint egy ausztráliai családregény, magyar színekkel és ízekkel, lírai felhangokkal. Hasonló személyesség érződik az ország jeles borász kollégáival, a pályatársakkal közös élmények, események elmeséléséből is, a francia borvidékeken tett tanulmányi expedíciójuk útirajzából mintha Eötvös Károly jó szelleme kelne életre. Ha Jásdi netán, észrevétlenül, elsajátított valamit a nagy elbeszélő stílusából, sebaj. Az történt, mint amikor a régi borászmesterektől leste el a tudományukat.
És van még egy szólama e különös zeneműnek. Ez a legkevésbé prózai – ahogyan a kötetet szerkesztő Gábor Júlia nevezi utószavában Jásdi István szerenádját –, mert ez a szőlőben és a szőlővel történik, a télutón kezdődő metszéstől a tavaszi rügyfakadáson, a nyár eleji szőlővirágzáson, majd a kötözésen, zöldmunkákon át a bogyók zsendüléséig és az érett fürtök leszüreteléséig. A terhüktől megszabadult vesszők késő őszi érése, felkészülése a téli fagyra végül egybeölti a történetet a jövő évi metszéssel, az újabb tavasszal, és így tovább. Amint az évszakok váltják egymást a természet rendje szerint. Nagyon közhelyszerű asszociáció volna most Vivaldit szóba hozni. Pedig vállalható lenne, csak hát a Négy évszak nem szerenád, és nem szőlőskertben játszódik. A Jásdi-ház teraszán a Bartók vonósnégyes játszott a valóságban, amint a könyv 37 színes fotójának egyikén is látható. A könyv figyelmes újraolvasása, átlapozgatása a legjobb időtöltés lesz téli napokon, a kályha közelében, egy csodálatos csopaki olaszrizling társaságában.
(Jásdi István: Szerenád a szőlőben. Csopak, 2010, 178 oldal, ármegjelölés nélkül.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.