Túlterheltek a brit hatóságok?

Ellehetetleníti a nagy-britanniai igazságszolgáltatást a nagy mennyiségű európai elfogatóparancs – derült ki egy, a közelmúltban készült felmérésből. A több mint négyezer bűncselekmény között, amely miatt külföldi bíróságok az angol hatósághoz fordultak, előfordult disznó-, illetve csokoládélopás is.

Győr Ágnes
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britanniában a nagy számú beérkező európai elfogatóparancs ellehetetleníti a rendőrség és a bíróságok munkáját, továbbá túlzsúfolttá teszi a börtönöket – derült ki egy felmérésből, amelyet a brit Fair Trials International (FTI) civil szervezet hozott nyilvánosságra a közelmúltban. A tanulmány, amelyet az FTI a napokban nyújt át a kormánynak, arra szólítja fel a vezetőket, hogy vizsgálják felül és módosítsák a 2004 óta hatályban lévő európai elfogatóparancs intézményét – jelentette a The Telegraph. Több szigetországi jogi szakértő úgy véli, hogy más államok felszólítására az angol bíróságok gyakran kérdezés nélkül küldik határon túlra az állampolgárokat pitiáner bűncselekményekért, amelyeket a terheltek évekkel korábban követtek el. Az uniós tagországok valamennyien átültették nemzeti jogszabályaikba a 2002-ben elfogadott európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló kerethatározatot – olvasható az unió információs portálján. Ennek egyik alapvető célja az volt, hogy az elítélt bűnözők és a feltételezett bűnelkövetők, akiket valamely EU-tagállamban súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolnak, ne találhassanak menedéket az unió másik tagországában, mialatt a hosszadalmas kiadatási eljárás folyik.
Az elfogatóparancsok száma Európa-szerte drasztikusan megnőtt az elmúlt években. Míg 2005-ben összesen 6900-at, tavaly már 14 789-et bocsátottak ki az EU-tagországokban. A nagy-britanniai hatóságokhoz az elmúlt években 4100 esetben érkezett európai elfogatóparancs, amelyeknek keletkezési helye többségében Lengyelország volt. Ezeknek hátterében gyakran kisebb bűncselekmények álltak, mint például egy disznó, vagy néhány tábla csokoládé ellopása.
A cikk hazánkat is megemlíti az elrettentő példák között. Mint ismert, tavaly év végén két, csalással gyanúsított brit üzletembert fogott el a magyar rendőrség és tartott előzetes letartóztatásban – az angol jogszabályok szerint elfogadhatatlan módon, vádemelés nélkül – négy hónapig. A nyomozás jelenlegi állása szerint a két férfi hazánkban összesen több mint tízmillió forinttal károsított meg több mint négyszáz embert.
Az angolok után a legtöbb elfogatóparancs a spanyolokhoz (1629), a franciákhoz (967), illetve a hollandokhoz (683) érkezett. Ezzel szemben a britek mindössze 220 esetben fordultak hasonló kérelemmel más országok bíróságaihoz.
Az európai elfogatóparancs „túl jól” működik – nyilatkozta lapunknak Bátki Pál ügyvéd. A nemzetközi büntetőjogi szakember szerint az európai elfogatóparancs élesfegyver a hatóságok kezében a gyanúsítottak és elítéltek kézre kerítésében. Bevezetését az EU bizottsága a terrorizmus terjedésével indokolta. Sajnos – tette hozzá – egy fél évtized távlatából valóban azt lehet látni, hogy az ezzel a címszóval bevezetett újítások túlzók voltak. A nyomozó hatóságok az új jogintézményeket nemcsak a terroristák és a maffiózók ellen alkalmazzák, hanem bárki ellen, aki bármilyen enyhe bűncselekmény elkövetésének gyanújába keveredik – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.