Új médiatörvényről döntött a Ház

Az Országgyűlés tegnap lapzártánk után döntött az új médiatörvényről. A szakmai és politikai viták kereszttüzében álló tervezet céljai között egyebek mellett a médiapiaci túlsúly kialakulásának megakadályozása és a kiskorúak fokozott védelme is szerepel.

Munkatársunktól
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi nap a nagyobbik kormánypárt számára azzal kezdődött, hogy a délelőtti frakcióülésen el kellett dönteni egy Rogán Antal és Navracsics Tibor közötti két hete tartó koncepcionális vitát. Előbbi elképzelése az volt, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak meg kell adni a hatósági önállóságot, aminek utolsó eleme a rendeletalkotási jog, amit a jelenlegi alkotmány módosításával kell megteremteni. Az elképzelések szerint a hatóság rendeletekkel határozhatná meg például a frekvenciahasználati és más díjakat. A közigazgatási miniszter viszont ezt a még csak tervezőasztalon lévő új alaptörvénybe iktatta volna a rendeletalkotási jogot.
Lázár János frakcióvezető tájékoztatása szerint az ügyben rövid polémia után meggyőző fölényű döntést hozott a képviselőcsoport. Hangsúlyozta, nem elvi vita folyt, csak az időbeliségről döntöttek. A tanácskozás „abszolút jó hangulatú volt”, Navracsics Tibor a legtámogatottabb minisztere a frakciónak – jegyezte meg. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, Orbán Viktor kormányfő az Országgyűlésben a képviselőcsoport döntésének megfelelően szavaz az indítványról. Hozzátette, kötelező szavazást rendeltek el a frakció tagjai számára. Ez minden képviselőre nézve érvényes volt, függetlenül attól, hogy a kormány tagja-e vagy sem. Szijjártó Péter azt is közölte: nem tartalmi különbözőségekről volt szó, hiszen a kormány is egyetért azzal a céllal, hogy erős médiahatóság legyen, amely rendeletalkotási jogkörrel rendelkezik.
A Rogán-féle alkotmánymódosításról tegnap egyébként név szerint szavaztak a képviselők, a javaslatra a fideszes és a KDNP-s képviselők voksoltak igennel. A hivatalos eredményt lapzártánk után hirdették ki. Így az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint „jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete”.
Korábban nagy port kavart a törvénytervezet azon rendelkezése, amely arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy a médiahatóság által kiszabott bírságokat azonnal fizessék be. Utólagos bírói felülvizsgálatot ugyan lehetővé tett volna a javaslat, de ez a fizetési kötelezettségre vonatkozóan nem jelentett volna halasztást. Az elképzelést számos szakmai fórum éles hangon kifogásolta, a balliberális lapok közül pedig több is üres címlappal jelent meg. Pálffy István (KDNP) és L. Simon László (Fidesz) ezért módosító indítványt nyújtott be, amely visszaállította volna a bírósági eljárás halasztó hatályát. A zárószavazás előtt beadott módosító javaslatok egyike – amelyet a Ház alkotmányügyi bizottsága jegyez – viszont kimondja, hogy a bíróság egyes esetekben mégsem függesztheti fel a keresettel megtámadott médiahatósági határozat végrehajtását. Az indokolás szerint az automatikus bírósági felülvizsgálati kérelem miatt a szankciók visszatartó ereje – a csak évek múlva beálló fizetési kötelezettség miatt – jelentősen csökken. Így csak azon szankciók esetében indokolt fenntartani a végrehajtás felfüggesztésének lehetőségét, amelyek helyre nem állítható károkat, sérelmet okoznának a médiumoknak egy későbbi pernyertesség esetén. Ezek közé tartozna a médiaszolgáltatási jogosultság felfüggesztése és a médiaszolgáltatás törlése.
A tervezetet egyebek mellett azért érte kritika, mert a törvény hatálya nem csupán a rádiókra és tévékre, hanem a nyomtatott és internetes tartalmakra is kiterjed. A jogszabály céljai között szerepel a médiapiaci túlsúly, vagyis a monopolhelyzetek kialakulásának megakadályozása és a kiskorúak fokozott védelme is.
Tegnap este a Szabadság téren néhány száz ember tüntetett az új médiaszabályozás ellen. A tiltakozást a Facebook-on szervezték, főként egyetemisták. Az öt szervező által felolvasott szöveg szerint a szabályozás centralizál, cenzúrát hoz és a kádári időket idézi. Többen üres táblákat emeltek fel, utalva egyes lapok üres első oldalára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.