Új pálya a Parlament

A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes öttusázó, Balogh Gábor tavaly jelentette be a visszavonulását, most pedig a lőtér, a vívóterem, az uszoda, a lovarda és a futópálya helyett már a Parlament a munkahelye, ahol szolidan elegáns névjegye szerint ő a sportügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadó. Az egykori kiválóság sportos lendülettel vetette bele magát a tennivalókba.<br />

Deák Zsigmond
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondolta, hogy pályafutása befejezése után másfél évvel az ország házában kell a magyar sportért tennie? – kérdeztük parlamenti irodájában a közelmúlt klasszisát.
– Korábban sokszor mondtam viccesen a barátaimnak, hogy itt fogok dolgozni, mert ez a világ legszebb munkahelye. Ez most megvalósult. Természetesen óriási váltás történt az életemben, és nem csak arra értem, hogy például itt illik, sőt, kötelező elegánsan felöltözni. Amikor régebben sportolóként álltam ki nyilatkozni, akkor is Magyarországot képviseltem, ez most hatványozottabban igaz. Komolyan veszem az új hivatásomat.
– Mégis, hogyan lesz valaki a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója? Gondolom, egykori edzője, Zugló későbbi fideszes polgármestere, Rátonyi Gábor is segített ambíciói megvalósulásában.
– Természetesen, emellett már régebb óta ismerem Orbán Viktort. 1999-ben találkoztam vele először az Év sportolója-gálán, amikor ő adta át nekem az Év felfedezettje különdíját. Azután az aktuális törekvésekkel egyetértve megjelentem a Fidesz több rendezvényén, elkötelezettségem nem volt tehát titok. A párt 2006-os kongresszusán fel is szólaltam a sport érdekében és védelmében, 2009 elején pedig jeleztem Orbán Viktornak, hogy alkalomadtán kész vagyok tenni is ezért. Ez valósult most meg.
– A tanácsadóról manapság – főképp az előző éra mintája alapján – az jut az ember eszébe, hogy munka nélkül sokat keres, divatos kifejezéssel élve pénzt nyúl le.
– Én viszont szeretnék aktív, valódi tanácsadói szerepet ellátni. Volt élsportolóként tudom, melyek azok a problémák, amelyek a területet terhelik, s mivel a sport közegében élek, informálódom róluk és megoldásokat keresek. Elkezdtem látogatni a megyéket, hogy testközelből ismerjem meg a körülményeket és a helyi nehézségeket. Nyolc konzultáción már túljutottunk, januárban Pest megyével folytatódik a sorozat. Elég vehemensen vetettem bele magam a munkába, például javaslatomra az úgynevezett EGT norvég finanszírozási alapból a sportra is szeretnénk forrásokat fordítani az egészségügy és a veszélyeztetett gyermekek integrációja révén. 2012 és 2016 között ennek segítségével jelentős összeg folyhat be.
– Ahogy most beszél, érezhető a lendülete, az ambíciója, de ettől még logikusabban hangzik, ha egy meglett, tapasztalt valaki osztja a tanácsokat, mintha egy fiatalember.
– Nem vitás, sokat kell még tanulnom, ám ahogy fokozatosan megismerem az állam-, pontosabban a sportigazgatás rejtelmeit, a jogszabályi hátteret, egyre sikeresebben tudok egy-egy lobbifolyamatot végigvinni a sport érdekében. Mert ez a cél.
– Szerepe intézményesült az ön által vezetett és a Miniszterelnökség alá tartozó irodában. Mi a feladata és milyen viszonyban áll a sportszakállam-titkársággal, illetve az új irányítási koncepció szerint nagyobb szerepet kapó MOB-bal?
– Feladatom a kormány és a sportágazat közötti kommunikáció biztosítása, az, hogy a miniszterelnök úr számára a lehető legobjektívebb információkat, javaslatokat adjam a sporttal kapcsolatos kérdésekben. A többi fontos szervezettel párhuzamosan működünk az általános sportügyek területén, így vállvetve dolgozunk például a mindennapos iskolai testnevelés ügyén, vagy a tornaterem-építési programon. A Magyar Turizmus Zrt.-vel karöltve a Sport nagykövete programon belül az a célunk, hogy minél több színvonalas nemzetközi versenyt rendezzünk meg Magyarországon. Úgy érzem, sokat és hatékonyan tudunk segíteni, és most már egyre inkább megkeresnek minket a problémákkal, ötletekkel.
– Nincs alá-fölérendeltségi viszony az intézmények között?
– Nem szabad kialakulnia hierarchiának sem a szervezetek, sem az azokat irányítók között. Óriási változás előtt áll a magyar sport, stratégiai ágazattá vált, hiszen, ahogy mondani szokás, ha a sportba fektetünk be, akkor a hosszú távú jövőbe fektetünk be. Amennyiben valaki kételkedett a kormány ez irányú szándékában, az nézze meg, hogy a 2011-es költségvetésben több mint másfélszeresére nő a sportcélokra fordítható keret. S ezeknek a céloknak az elérése érdekében Borkai Zsolttal, Bánki Erikkel, Czene Attilával, tehát a többi szervezettel együtt, egymás mellett tevékenykedünk.
– Nem volt ambíciója a tanácsadás helyett a sportvezetés más lépcsőfokára kerülni?
– Nem pozícióban gondolkodtam, hanem feladatban, s ahogy most látom, igazából ezt szerettem volna csinálni, amit most.
– S a volt sporttársak mit szóltak hirtelen előmeneteléhez?
– Eleinte bizonyára furcsa volt a számukra, de aztán kiderült, hogy ugyanolyan jókat tudunk együtt beszélgetni, nevetni, mint korábban. Csak legyen alkalom is erre, mert ha valamiből kevés van, az az idő. Nagyon várom az ünnepeket, mert fárasztó volt az év, főként fejben. A sportolói lét is sok lemondással jár, de aztán kiderül, igazából kellemes burokban élt az ember. A való élet nehezebb tud lenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.