Zombi, technoparti, horror

Seszták Ágnes
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak jelenségek, amiket azért nehéz megmagyarázni, mert túlmennek a józan ész keretein, másfelől meg anynyira „hungaricumok”, hogy elemezni is igen nehéz őket. A WHO előzetes becslése alapján Magyarországnak, mint az unió tagjának 2030-ra szembe kell néznie azzal, hogy a depresszió és a hozzá kapcsolódó mentális betegségek alkotják az egészségügy egyik legnagyobb problémahalmazát. Vegyük hozzá, hogy Magyarország mindig is vagy dobogós, vagy ahhoz közeli volt a befejezett öngyilkosságok számában. Ugyanakkor a lakosság mintegy negyede szenved szorongásos hangulatzavarban, illetve küszködik magatartási zavarokkal. Ennek illusztris példája egy hosszabb villamosvonalon való utazás, ahol pszichiáter nélkül is megtapasztalhatjuk utastársaink egymás iránti alacsony ingerküszöbét. Színesíti a képet az a félmillió pánikbeteg, akikkel a hagyományos orvoslás vajmi keveset tud kezdeni, mert a negatív leleltek elfedik a szorongás és a pánik valós okait.
A rendszerváltás óriási megrázkódtatást hozott a kelet-közép-európai országoknak, nálunk a kádári kiszámíthatóságot felváltotta a bizonytalanság, a tömeges munkanélküliség és a keserű kiábrándultság. Soha olyan szükség nem lett volna a pszichiáterek, illetve a szakpszichológusok tömeges segítségére, mint ebben a húsz évben. És mi történt? Valamiféle irracionális őrületből vagy nagyon is tudatos hátsó meggondolásból 2007-ben bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Akkora pofon volt ez, hogy sokáig nem is tudatosult: nincs többé a lipótmezői nagy ház, ami amellett, hogy százaknak volt a végső menedéke, komoly tudományos bázist jelentett a magyar pszichiátriának, és adott a huszadik században világhírű terapeutákat a szakmának (Szondy, Ferenczy, Mérei).
Az egészségügyi kormányzat máig adós a bezárás magyarázatával, de meglepő, hogy milyen sürgősen és hathatósan hordták szét az intézet értékeit. Változatlanul él kérdés, mi volt az a halaszthatatlan ok, ami miatt szét kellett kergetni a betegeket és havonta hatmillió forintért őriztetni az üres házat. A vagyonkezelő, úgy tűnik, eladni nem tudja, pedig a szaúdi hercegtől a brunei szultánig mindenkit meggyanúsított a pletyka, hogy fáj a foga a Lipótra. Az eladás meghiúsult, de a vagyonkezelő egyre bizarrabb húzásokkal igyekszik némi haszonra szert tenni a bezárt OPNI nimbuszából. Novemberben kétnapos monstre bulit tartottak, azaz technopartival egybekötött kortárs művészeti show-t, aminek azt a címet adták, hogy Bolondok haza. A bulira tízezer meghívót küldet szét, és mintegy ezren a különböző elme-„kezelők”-ben ropták a táncot. Gusztus kérdése. De itt forgatták Karinthy Frigyes Tanár úr kéremét, és mint kiderült, videoklipet zombikkal, őrültekkel, a halál és a horror keringőztek a boltívek alatt. Nem csoda, hogy a pszichiátriai szakma háborog. Van ebben valami szemérmetlenül visszataszító. Az előző kormány próbálta nyugtatni a közvéleményt, hogy beteg nem maradt ellátatlanul. Ezt rendőri és orvosi jelentések cáfolják, de a hajléktalanok közt is bőven találunk hajdani ápoltakat. Az új kormányzat, ha nem is a volt Lipóton, de Budakeszin eltervezte egy új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Központ létesítését. Ami pedig az OPNI bezárását illeti, jogunk van tudni, ki a felelőse ennek az arcátlan határozatnak, amelynek pofonjába beleszaladt a szakma és egy érdekeit képviselni képtelen betegcsoport. A felelősségmegállapításnál vizsgálni kell a szcientológiai tömörülés képviselőit, akik állítólag azért kaptak magas kitüntetéseket, mert közreműködtek az OPNI bezárásának előkészítésében. Ki tárgyalt velük, és milyen szinten?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.