Belgrád célba vette az ENSZ-missziót

Szélesíti a frontot Szerbia az illegális koszovói szervkereskedelem ügyében kifejtett kampányában. Az értesülésekhez juttatott Politika tekintélyes és patinás belgrádi napilap szerint Sali Berisha jelenlegi albániai kormányfőről – aki a koszovói háború idején ellenzékben politizált, azt megelőzően pedig államfő volt – nem kevesebbet árul el, mint hogy az illegális fegyverkereskedelmet irányította.

Sebestyén Imre
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt pedig a lap szerint a szervkereskedelemmel kapcsolatos vizsgálati anyagból lehetett megtudni. Négy albán vallott Berisha ellen, akinek elnökösködése idején fosztották ki az albániai laktanyákat, s gyalogsági fegyverek százezrei tűntek el. Ezek nagy része a Koszovói Felszabadításai Hadsereghez (UCK) került.
Belgrád közben célba vette az ENSZ-missziót (UNMIK) is, amely – ezt állítja Rasim Ljajic, a hágai együttműködést irányító testület elnöke – eltitkolta a szervkereskedelemmel kapcsolatos bizonyítékokat. Ez 2008 áprilisában volt, amikor is az UNMIK-vezetők meggátolták a nyomozást az UCK által elkövetett bűncselekmények ügyében Koszovó területén. Akkor azt állították az UNMIK-ban, hogy nincs rá elegendő bizonyíték, később azonban a szerb ügyészség birtokába jutott egy UNMIK-jelentés részlete, amely éppen a szerbek ellen elkövetett bűncselekményekről szólt – hangoztatta Ljajic. Ezt követően az UNMIK sem tagadta tovább a jelentés létezését. Ljajic úgy véli, hogy az obstrukcióért valakinek vállalnia kell a felelősséget.
Vladimir Vukcsevics, a háborús bűncselekmények ügyében illetékes különleges ügyész kijelentette, hogy a szerb igazságszolgáltatásnak megvannak a kapacitásai a vizsgálat lefolytatására a szerbek elleni bűntettel kapcsolatban. Már három éve ezen dolgozik, s egy komplett anyagot adott át Dick Martynak, aki ismertette az Európa Tanács jogi bizottságában, s ezáltal az egész világ tudomására jutott.
Mind Pristina, mind Tirana továbbra is elveti a vádakat, független nemzetközi vizsgálatot kér, s politikai hadjáratnak tartja az ügyet, amelynek célja Koszovó lejáratása. Hashim Thaci távozó kormányfő nyilvánosságra hozta azoknak az albánoknak a listáját, akik ebben Szerbia segítségére voltak. Ismerve a koszovói albánság hangulatát, Thaci ezzel veszélybe sodorta a listán szereplő személyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.