Belvíz: hétszáz ház veszélyben

Már száztízre nőtt az ár- és belvízveszély miatt kitelepített emberek száma, mivel tegnap újabb hat embernek kellett elhagynia otthonát. Országszerte 3500 négyzetkilométer áll belvíz alatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétszáz házat veszélyeztet a belvíz, ahol jelenleg negyvenkilenc településen tartanak fenn védelmi készültséget. A védekezésben közel kétezer ember vesz részt, több mint négyszáz szivattyúval és harminc munkagéppel.

Munkatársunktól
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 3500 négyzetkilométer a belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken, az elöntések a folyamatos fagypont alatti hőmérsékletben lefagytak. Az eddig is magas talajvízszintek tovább emelkedtek, és helyenként országos rekordot döntöttek. A legnagyobb gondot a belterületi és a kivezetőcsatornák magas teltsége és az azokon kialakult vízfolyási akadályok jelentik, így az önkormányzatok az átereszek, csatornák tisztítását, nyúlgátépítést, szivattyúzást végeznek a lakóházak védelme érdekében. A vízügyi igazgatóságok növényzetirtást, iszaptalanítást, kotrást végeznek a csatornákon. Problémát jelent, hogy a szivattyútelepek folyamatos üzeme miatt egyre gyakoribb a szivattyúegységek meghibásodása. Kritikus a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol tegnap estig 45 ezer hektár termőföld került víz alá. Harmadfokú készültséget a Szamos–Kraszna-közben, illetve a Túr és a Szamos közötti területen kellett elrendelni. Az olvadás után várható elöntések megelőzésére tíz belvízvédelmi csatornán végeznek kotrást, és folyamatosan ürítik a tározókból a vizet a folyókba.

*

A megyében hétszáz házat fenyeget a belvíz, ebből 370 lakást közvetlenül veszélyeztet elöntés. A legnehezebb a helyzet Újfehértón, Tiszaeszláron, Szakolyban, Tiszavasváriban, Nagyecseden és Nyíregyházán. Ha a fagy nem enged fel az elkövetkező napokban, év végéig valószínűleg újabb elöntés sehol nem várható. Az olvadásra azonban már készülnek, ezért minden olyan helyen, ahol harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, folyamatosan szivattyúzzák a jég alól is a vizet, és a belvízvédelmi csatornák tisztítása is folyamatos.
Hajdú-Biharban a belvíz több mint 42 ezer hektárt tart fogva. Nagy gondot okoz, hogy a kemény hideg miatt éjszakára le kell szerelni a szivattyúrendszereket, nehogy belefagyjon a tömlőkbe a víz.
Bács-Kiskun megyében 350 négyzetkilométer van víz alatt, további 550 négyzetkilométer nedvesedett már át, és amennyiben utánpótlást kap, szintén elöntheti a belvíz. Pálmonostora határában három szükségtározót alakítanak ki, amelybe a település mélyebben fekvő részeiről fogják a belvizet elvezetni, megmentve az elöntéstől két utca tíz veszélyeztetett házát.
Üzemelnek a szivattyúk
A hideg időjárásának köszönhetően a Közép-Tisza vidékén is csak kismértékben nőtt az elöntött területek nagysága, ahol jelenleg
52 450 hektárt borít víz. Az elmúlt egy napban a 43 stabil és 13 mobil szivattyútelep összesen 5,7 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Tegnap a Nagyfoki belvízcsatorna kotrási munkálatai is befejeződtek, a főcsatornák teltsége a legtöbb helyen viszont a nyolcvan-száz százalékot is eléri.
Békésben sem javult a helyzet. – Működési területünkön nőttek a belvízvédelmi készültségek – informált a tegnapi állapotról Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Jelenleg négy szakaszon harmadfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 62 640 hektár, a védekezésben majdnem kétszázan vesznek részt.
Dankó Béla fideszes honatya, kondorosi polgármester szerint nem kizárható, hogy ilyen sok csapadék tavaszra katasztrófahelyzetet okoz. – Hogy nálunk nem nagyobb a baj, csak a 2000-ben pusztító belvíz után kiépített csatornarendszerünknek köszönhetjük. Az akkori kormány anyagi támogatásából belterületi hálózatot építettünk ki – fogalmazott. Az már most látható, hogy a helyi gazdák önerejükből nem lesznek képesek megoldani a gondokat, ezért Dankó Béla a parlamentben harcol kárenyhítésért és reméli, hogy új befogadó csatornát építhetnek.
Jelenleg folyóink fővédvonalain 2255 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből 325 kilométer hosszon harmadfokú. A tartósan magas vízszintek miatt egyre több az árvizes jelenség, fakadóvizek, talpszivárgások észlelhetők, melyek hatására a mentett oldali területek elöntései is egyre nagyobbak.
Borsodban több utat is le kellett zárni, a Bódva elöntötte a Komjáti és Tornaszentandrás közötti szakaszt, a Sajó miatt pedig a 26-os út és Sajókaza között van érvényben az útzár.
Hajdú-Biharban a Hortobágy-Berettyó bal partján, Bucsa és Nádudvar között van harmadfokú árvízvédelmi készültség, attól azonban nem kell tartani, hogy folyók kilépnek a medrükből
Árhullámok a Tiszán
A Tiszán és mellékvízfolyásain újabb árhullámok alakultak ki. Több helyen a korábban már apadó árhullámok visszaáradtak. Tiszaugnál több napja stagnál a folyó a harmadfokú készültségi szint közelében, Csongrádnál, Szegednél árad, míg az újabb árhullám Záhonynál tetőzik. Szolnoknál valószínűleg szilveszterkor éri el a folyó legmagasabb szintjét. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei milléri, szórói és tiszaroffi gátőrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téren folyamatosan szivattyúzzák a felgyülemlett fakadóvizet. A megyeszékhelyen a tiszaligeti körgáton harmadfokú készültség van érvényben. A Hármas-Körös szarvasi vízmércéjénél az árhullám tetőzése december 30-án várható, ez harmadfokú készültségi fokozatot jelent és hosszan tartó tetőzést, amire a Tisza visszaduzzasztása miatt még január első hetében is számítani lehet.
Jeges ártól tartanak
Az erős fagyok hatására az Országos Műszaki Irányító Törzs elrendelte a jégtörő hajók üzembe helyezését. A Tiszán tíz hajó foglalta el téli, védekezési állomáshelyét, míg a Dunán öt jégtörő várja az indítási utasítást. A jégképződés miatt továbbra is elsőfokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tónál. A Tiszabábolna és Csongrád közötti folyószakaszon lévő szűk kanyarulatokban a hidaknál jégtorlasz, jégdugó alakulhat ki, amely elzárhatja a Tisza útját, növelve a jeges árvizek kialakulásának veszélyét. A Zagyva alsó és középső szakaszán megszakításokkal már áll a jég. Jég ellen védekeznek a Balatonon is, ahol a vízszint szükséges csökkentése miatt a leeresztő zsilip szabad vízráfolyását kell biztosítani, és szükség esetén a partra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a part előtt is törni kell a jeget. Több helyen már korcsolyáznak a Balatonon, ahol a jég minősége és vastagsága is igen eltérő.
Bővebben a 17. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.