Csak pekingi mércével jó eredmény

Egyéni sportok<br /><br />A magyar sportolók közül idén a tornász Berki Krisztián (lólengés), a sportlövő Sidi Péter (kisöbű sportpuska, összetett), kajak-kenuban Janics Natasa (K1 200), a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros (K2 500) és a Janics, Csipes Tamara, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású négyes (K4 500) lett a világ legjobbja olimpiai versenyszámban. A pekingi eredményekhez előreléptünk, de persze a két évvel ezelőtti három aranyat nem szívesen vesszük mércének   2010-re visszatekintő sorozatunk harmadik részében az egyéni sportágakat vesszük górcső alá.

Munkatársainktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként borítékolni lehetett, idén is kajak-kenuban termett a legtöbb babér számunkra. Storcz Botond szövetségi kapitány alakulata a poznani vb-ről tizenkét, a spanyolországi Trasonában rendezett Eb-ről tizenhárom érmet hozott haza, és a színeloszlás is majdnem megegyezett (6 arany, 5 ezüst, 1 bronz, illetve 6-5-2). Ötkarikás szemüvegen keresztül nézve a teljesítményeket még inkább elégedettek lehetünk, főképp a női részlegnek köszönhetően. A vb-n 500 méteren a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakpáros és a Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes egyformán megvédte címét, míg Janics egyesben második lett. Utóbbi viszont 200-on egyesben nem talált legyőzőre, és ez Londonban már ugyancsak olimpiai szám lesz. 1000 méteren a kenus Vajda Attila és a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kajakpáros is második lett, a Tóth Márton, Mike Róbert kenus duó pedig harmadik.
Az Eb-n 500-on Kozák Danuta és a Kovács, Janics duó is nyert – nem olimpiai számban, férfi K1-ben Szalai Tamás is –, a Szabó, Kozák, Csipes, Benedek kvartett másodikként zárt; 1000-en a Kammerer, Vereckei kettős, a Dombi Rudolf, Szalai, Kökény Roland, Hadvina Gergely kajaknégyes második, a kenus Sarudi Pál harmadik lett; 200-on Janics az Eb-n is verhetetlen volt, és bronzot hozott még a Dombi, Beé István duó.
Olimpiai számban lett világbajnok a tornász Berki Krisztián lólengésben Rotterdamban, továbbá a sportlövő Sidi Péter, aki túl azon, hogy Münchenben megnyerte a kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számát, a sportág királykategóriáját, emellett légpuskával a vb-n és a merakeri Eb-n is ezüstöt lőtt. A norvégiai kontinensviadalon Csonka Zsófia légpisztollyal szerzett értékes ezüstöt. Az Év sportolója választáson Berki nyert Sidi előtt, a harmadik helyen pedig Cseh László zárt, aki a budapesti úszó Eb-n a 200 és a 400 vegyes aranyérmét is itthon tartotta. A Margitszigeten csapatunkból a nőknél Hosszú Katinka duplázott a 200 pillangó és 200 vegyes megnyerésével, győzött Gyurta Dániel 200 mellen, női 4x200-as gyorsváltónk (Hosszú, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dara Eszter); ezüstérmes lett Verrasztó Dávid (400 vegyes), Verrasztó Evelyn (200 vegyes), Jakabos Zsuzsanna (200 pillangó), Hosszú (400 vegyes), bronzérmes Kis Gergő (400 gyors), Mutina Ágnes (200 gyors) és a műugró Barta Nóra (3 m). Versenyzőink rövid pályán a novemberi, eindhoveni Eb-n is nagyot alakítottak (6 arany, 1 ezüst, 2 bronz), ám az év végi, dubaji vb (0-1-2) a mi kárunkra is rávilágított arra, hogy úszásban a világ Európa előtt jár.
Kontinensünk vívásban tartja magát – bár férfi kard egyéniben az olimpiai bajnok kínai, az idei vb-t pedig Párizsban dél-koreai versenyző nyerte –, s bánkódhatunk, hogy a program rotációja miatt az idén Eb-t nyert és vb-3. férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András, Pádár Tamás) nem méretheti meg magát Londonban. Mindenesetre Boczkó egyéniben Eb-ezüstöt és vb-bronzot szerzett, Szász Emese második lett a vb-n, így a párbajtőr erősebb fegyvernemünk. Az év legkellemesebb meglepetésével cselgáncsozóink rukkoltak ki a bécsi Európa-bajnokságon, minden idők legjobb magyar Eb-szereplése (2 arany, 3 ezüst, 2 bronz) az éremtáblán is első helyet ért. Mészáros Anett (70 kg) és Joó Abigél (78) a dobogó legfelső, Ungvári Miklós (66), Bor Barna (+100) és Csernoviczki Éva (48) a második, Ungvári Attila (73) és Karakas Hedvig (57) a harmadik fokára állhatott. A tokiói vb-n azonban a sérült Csernoviczki és Bor nélkül már csak egy ezüst jött össze, amit Mészáros is leharcolt állapotban szerzett meg.
Atlétikában és birkózásban bronzkorszak köszöntött ránk: a barcelonai szabadtéri Eb-n Kiss Dániel (110 m gát), Fazekas Róbert (diszkoszvetés) és Pars Krisztián (kalapácsvetés), a „karfiolfülűek” között a moszkvai vb-n Hatos Gábor (szabadfogás, 74 kg), a bakui Eb-n Módos Péter (kötöttfogás, 55), Lőrincz Tamás (kf., 66), Bácsi Péter (kf., 74) és Sastin Marianna (59) zárt harmadikként. Ennél jobban szerepeltek ökölvívóink, akik egy évtized szünet elteltével – Erdei Zsolt 2000-es tamperei Eb-diadala után – szereztek újra világversenyes aranyérmet, Bacskai Balázs (69 kg) nyerte meg a moszkvai kontinensviadalt. Ugyanitt Káté Gyula (64) ezüst-, Darmos József (91) bronzérmes lett, ilyen jó Eb-mérleget legutóbb 1996-ban sikerült összehozni. A nőknél a barbadosi vb-n három bronz termett, Kovács Máriáé (75) olimpiai súlycsoportban, ő Londonban komoly éremesélyes.
Öttusázóink felemás évet produkáltak, hiszen váltóink (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Németh Róbert, illetve Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn) Debrecenben Eb-t nyertek, és csapatban is beesett egy női Eb-ezüst és egy férfi vb-bronz. Ám az olimpián egyedül számító egyéniben sem hazai pályán, sem a kínai vb-n nem termett érem a számukra, Gyenesei Eb-5. és vb-7. helye azért nem rossz. Mint ahogy Szávay Ágnes két WTA-torna-győzelme a nyáron egymás után, Budapesten és Prágában sem, az más kérdés, hogy első számú női teniszezőnk nem tudta állandósítani formáját, és a 37. helyen zárta az óévet. Az újat pedig új edzővel, Karl-Heinz Wetter helyett Köves Gáborral nyitja, kihagyva az Australian Opent, de válogatottbeli társaival, Czink Melindával, Arn Grétával és Babos Tímeával megcélozva a jó Fed-kupa-szereplést, részben már az olimpia jegyében.
Evezésben Galambos Péter nem olimpiai számban, könnyűsúlyú egypárban lett vb-3., Londonban nem lesz műsoron asztaliteniszben a női páros sem, amelyben Tóth Krisztina és Póta Georgina Eb-3. lett, ám ők is kijuthatnak az ötkarikás játékokra. A repülőhollandiban világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András duó viszont legfeljebb csak turistaként, hiszen ők nem tér(het)nek át a programban szereplő vitorlásosztályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.