Hősök nélkül mit sem ér a sport

A következő napokban a 2010. év legfontosabb sporteseményeire, sporthőseire tekintünk vissza. Az első, jelen részben a kiemelkedő nemzetközi viadalokat elevenítjük fel. Mindenekelőtt a februárban a kanadai Vancouverben megrendezett téli olimpiát, valamint a júniusi dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot. Nem mehetünk el szó nélkül továbbá a Forma–1-es autós-világbajnokság, a Tour de France legemlékezetesebb történései, illetve napjaink talán két legismertebb sportcsillaga, Roger Federer és Rafael Nadal teniszrekordokat átíró vetélkedése mellett.

2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Télen hideg, nyáron meleg. Így szoktuk meg, s így szeretjük. Az időjárás olykor azonban dacol az évszakok természetes váltakozásával, idén például a téli olimpia és a futball-vb rendezőit is megtréfálta. Vancouverben a játékok két hete során végig problémát okozott a nagy, esetenként a plusz tíz fokot is meghaladó meleg. Dél-Afrikában csak nevében volt nyár, a déli féltekén valójában a tél kezdődött; bátorság lenne innen, Európa középéből megmondani, hogy az átlagnak megfelelő-e, vagy annál hidegebb, az viszont biztos, a nemritkán fagypont közeli klíma, a sokszor zuhogó eső sem a játékosok, sem a nézők érdekeit nem szolgálta, a labdarúgó-világbajnokságot szerencsésebb melegebb éghajlatra küldeni…

Go, Canada!
S Kanada ment
Közhely, hogy kvalifikációs előversenyeivel, egyre jobban elüzletiesedő jellegével az olimpia mára gyakorlatilag száműzte soraiból a lelkes amatőröket és a romantikus hősöket. A téli játékokon azonban még nyomokban fellelhetők a letűnt idők alakjai. Sajnos nem kizárólag üde színfoltként, hanem olykor tragédia elszenvedőjeként. Mint a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili, aki az életével fizetett az olimpia nevű kalandért. Kumaritasvili még a megnyitóünnepség előtt, az egyik hivatalos edzésen szenvedett halálos balesetet. Kicsúszott a jégteknőből, nekivágódott egy oszlopnak, s a kórházban nem tudták megmenteni az életét. Az eset ürügyet szolgáltatott arra, hogy felemlegessék, a vancouveri pálya nem csupán a leggyorsabb volt a világon, hanem egyben veszélyes is. Ez így igaz. Ám azt sem hallgathatjuk el, hogy a szánkózás – a bobbal és a szkeletonnal egyetemben – veszélyes üzem, a három sportág több mint negyven áldozatot gyászol; az olimpiák történetében sem Kumaritasvili tragédiája az első. A grúz szánkós csupán két éve hódolt a sportágnak; érdemes megjegyezni, hogy a szánkózás hazai szerelmese, az olimpiai bajnok kenus, Pulai Imre az elmúlt szezonban több futamot teljesített és több pontot szerzett, mint Kumaritasvili. Ő mégsem kapott rajtengedélyt Vancouverben.
Sven Kramer drámája ehhez képest hétköznapi, még ha merőben szokatlan is. A gyorskorcsolya holland klasszisa a tízezer méteres táv céljában még győztesnek hitte magát, ám néhány pillanattal később közölték vele, hogy kizárták. Edzője hibájából rosszul váltott sávot. Kész szerencse, hogy előtte ötezer méteren is ő volt a leggyorsabb. Petra Majdic antik hősöket idézett. A szlovén sífutó négy törött bordával szerezte meg a bronzérmet a sprintversenyben, mert a bemelegítéskor egy gödörbe zuhant.
Vancouver két legeredményesebb sportolója a norvég sífutónő, Marit Björgen, illetve a kínai rövid pályás gyorskorcsolyázónő, Vang Meng volt három-három aranyéremmel. Ám ha szívünkre teszszük a kezünket, aligha őket idézzük fel először az emlékeinkben. Sokkal inkább a svájci síugrót, Simon Ammannt, aki 2002 után 2010-ben is győzött mindkét sáncon; a német alpesi síelő Maria Riescht, aki két aranyat is szerzett, barátnőjét, Lindsay Vonnt, akit előzetesen az olimpia legragyogóbb csillagának jósoltak, ám miután megszerezte első aranyát, már nem vette véresen komolyan a többi versenyt; Bode Millert, aki az elmúlt évtized talán legszínesebb férfi alpesi sízője, de Vancouverbe még olimpiai arany nélkül érkezett, s ott elbukta két erős számát, a lesiklást és a szuper-óriásműlesiklást, s végül kombinációban győzött váratlanul parádés szlalomjának köszönhetően; az orosz műkorcsolyázót, Jevgenyij Pljuscsenkót, aki hiába ugrott négyfordulatost, a pontozók az amerikai Evan Lysaceket hozták ki elsőnek; a norvég Ole Einar Björndalent, akitől azt várták, hogy tarolni fog a férfi biatlonosok között, de rendre ellőtte magát, s váltóban szerezte meg a hőn áhított aranyat. És persze – kicsit hadd legyek részrehajló – a szintén norvég Petter Northugot. Napjaink legnagyobb sífutója két számban is győzött Vancouverben, ám talán az egész olimpia legnagyobb teljesítményét váltóban futotta. Negyven másodperces hátrányban váltott utolsó emberként a 4x10 km-es távon, senki nem vetett volna rá követ, ha ellazsálja a versenyt, ám ő szó szerint fogcsikorgatva az élen álló trió nyomába szegődött, s bejött másodiknak.
Ne feledkezzünk meg a mieinkről sem. Csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, Torinóban, Huszár Erika ismét pontszerző volt, 1500 méteren ezúttal hatodikként végzett, rövid pályás gyorskorcsolyázó hölgyeink ráadásként váltóban ötödikként értek célba. Az olimpiát persze a kanadaiak elsősorban saját maguknak rendezték. Bár az elején kicsit nyögvenyelősen kezdtek, összesen tizennégy aranyat gyűjtöttek – amennyit korábban soha egyetlen nemzet sem téli olimpián. Az örömük mégis csak az utolsó napon lett teljes, amikor a jégkorong-válogatott a döntőben aranygóllal múlta felül az Egyesült Államokat.

Spanyolok, bírók,
vuvuzela, Maradona
Ha majd évek múltán felidézzük a 2010. évi dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, akkor a spanyol győzelem mellett a vuvuzela, két játékvezető, az olasz Rosetti és az uruguayi Larrionda ugrik majd be hívó szóként. S talán Diego Maradona. Az ősi hangszer fröccsentett kínai változata megkeserítette a szurkolók életét – hangját sokan még a tévé előtt ülve sem tudták elviselni –, az isteni tízes csak az argentinokét. A kék-fehérek, miként 1978 óta kivétel nélkül mindig, Afrikába is a végső győzelem reményében érkeztek. Nem is alaptalanul. Hiszen nem csupán napjaink legkiválóbb labdaművészét, Lionel Messit vonultatták fel, hanem Diego Militót, Gonzalo Higuaint, Carlos Tévezt – hadd ne soroljunk föl mindenkit. A legjobb nyolc közé különösebb gond nélkül jutottak be az argentinok – igaz, Mexikó ellen Rosetti játékvezető nagyvonalúan kétméteres lesről engedte el Tévezt az első gól előtt –, ott azonban a németek borzalmas, 4-0-s verést mértek rájuk. A csapást még Maradona sem élte túl.
A másik szörnyű bírói baki a német–angol nyolcaddöntőben esett. 2-1-es német vezetésnél csak az uruguayi Larrionda és partjelző társa nem látta, hogy Lampard lövése után a labda a felső lécről a gólvonal mögé pattant. Nem két centivel, fél méterrel. A sportág vezetői a történtek dacára fenntartják véleményüket: nincs szükség videobíróra. Lelkük rajta.
A spanyolok csak önmagukat verhették volna meg. Ezt egyszer meg is tették, de a csoportkörben, az első meccsen, Svájc ellen ez még belefért. Noha a spanyolok olykor adósak maradtak a látványos játékkal, senki sem állíthatja, hogy méltatlan kezekbe került a világbajnoki trófea. Annyi csalódás után Spanyolország aranyéremmel kárpótolta önmagát. Hollandia pedig 1974 és 1978 után a harmadik elvesztett vb-döntőt sirathatta. Azzal a tanulsággal gazdagodva, nem elég a brazilokat megverni, aki győzni akar, annak a saját árnyékát is át kell lépni.

Armstrong, Schumacher:
változatos visszatérések
Két közkedvelt sportesemény is a reneszánszát élte 2010-ben. A Tour de France elsősorban az egy évvel korábban visszatért Lance Armstrongnak, a Forma–1 viszont nem csupán a négy év kihagyás után újra versenyautóba ült Michael Schumachernek köszönhetően. Az amerikai kerékpáros 2005-ben, hetedik Tour-győzelme után egyszer már visszavonult, de nem bírta ki a sportág nélkül. 2009-ben újra edzésbe állt, s harmincnyolc évesen harmadikként ért célba a francia körversenyen, ami után mindenki lapogatta a hátát, mert nemcsak saját, hanem a Tour hírnevét is öregbítette. Armstrong azonban nem érte be ennyivel. Új csapatot alapított, fogadkozott, hogy 2010-ben elkapja riválisát, a spanyol Alberto Contadort. Nem kísérte szerencse a próbálkozását. Többször bukott, a végén azt is sikerként élte meg, hogy egyáltalán beért Párizsba. Ám Contador sem ülhet a babérjain. A doppingvád – amit a sportágban oly sokan inkább Armstrong nyakába varrtak volna sikerei csúcsán – őt érte utol. Noha a spanyol kerekes már tervezi a 2011-es versenynaptárát, még mindig nyitott kérdés, hogy eltiltják-e.
Michael Schumacher újrakezdése még kevesebb sikerrel járt. A hétszeres világbajnok azt sem tudta elérni, hogy mindvégig a figyelem középpontjában maradjon. A Mercedes volánja mögé negyvenegy évesen beült egykori klasszist elhomályosította a fiatalabb nemzedék: Alonso, Hamilton, Button, Webber és mindenekelőtt Sebastian Vettel. Utóbbi ráadásul az egyik címet el is orozta az egykori példaképtől, ma már ő a sportág történetének legfiatalabb világbajnoka.
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a régi, legendás csúcsokat nem lehet megdönteni a sportban. Erre föl napjainkban két olyan férfi teniszező is akad, akik egyre másra írják át a rekordokat. Roger Federer és Rafael Nadal idén egyetlen fontos győzelmet sem engedett át másnak – előbbi az Ausztrál Openen és a világbajnokságon, utóbbi a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen diadalmaskodott. Uralkodásukat talán azzal az adattal lehet a legérzékletesebben bemutatni, miszerint az elmúlt hat év huszonnégy Grand Slam-tornájából csupán négy olyan akadt, amelyiket ne valamelyikük nyerte volna meg. S a trónkövetelők alighanem még várhatnak néhány évet az utódlással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.