Ismét vesztett Hodorkovszkij

Bűnösnek találta a bíró Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnást, a Jukosz-konszern egykori főrészvényesét, aki ellen a második, olajlopás miatt indított perben tegnap megkezdődött az ítélet akár napokig is elhúzódó kihirdetése a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán. A világsajtó koncepciós perként, az orosz rendszer tesztjeként emlegeti a pert, teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy az oligarcha az államot megkárosítva szerezte vagyonát, amelyet aztán a politikai karrierépítés szolgálatába állított.

Stier Gábor
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihail Hodorkovszkij a beszámolók szerint mosolyogva hallgatta a bírót, üzlettársa, Platon Lebegyev pedig könyvet olvasott. A bíróság épülete előtt a hidegben jogvédők gyülekeztek, s közülük vagy húszat el is vittek a rendőrök, miután felszólításra sem voltak hajlandók eltenni tiltakozó tábláikat. A teremben közben Viktor Danyilkin bíró az ítélethirdetés első két és fél órájában körülbelül 85 oldalt olvasott fel a több mint négyezer oldalas szövegből. Az orosz újságírók kiszámolták, ha ebben a tempóban haladnak tovább a dolgok, akkor az újévig hátralévő idő nem lesz elég az ítélethirdetés befejezéséhez.
Ezúttal bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett lopással vádolták Oroszország egykor leggazdagabb emberét, aki a vádirat szerint 1998 és 2003 között 27 milliárd dollár értékű kőolajat tulajdonított el. A trükk jól ismert, a Jukosz saját leányvállalataitól olcsón vette meg, majd drágábban adta tovább a kőolajat. Az ügyészség 14 év szabadságvesztés büntetést indítványozott, de nem világos, hogy ebbe az első perben adócsalás miatt kiszabott nyolc évet be akarják-e számítani. Ha igen, Hodorkovszkijék 2017-ben szabadulhatnak, ha nem indítanak ellenük újabb pert. A védők már most közölték, fellebbezni fognak.
Az orosz jogvédők és a nemzetközi sajtó nagy része politikai perről, Putyin bosszújáról beszél, ami akkor is némi amnéziáról árulkodik, ha tudjuk, hogy a bíróságok Oroszországban nem igazán függetlenek. Nyilvánvaló ugyanis, hogy Hodorkovszkijék az állam megkárosításával, törvénykerüléssel tettek szert hatalmas vagyonra. Mint ahogy mások is, de a tiltakozók nem ezt feszegetik. Mint ahogy azt is elfelejtik, hogy a dollármilliárdoktól megszédült, önkontrollját vesztett Hodorkovszkij úgy próbálta politikai tőkére konvertálni vagyonát, hogy vagy száz különböző pártállású képviselőt vett meg szó szerint a dumában. Mindez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi perrel, annak időzítésével minden rendben lenne, de ha a rendszer korrupt, a demokrácia irányított, attól még a bűn bűn marad.
Kétségtelen, hogy a politika ott kavarog az ítélethirdetés körül. A Nyugat a rendszer tesztjeként igyekszik beállítani (többek között az Egyesült Államok fejezte ki aggodalmát tegnap), az orosz ellenzék a demokrácia védőbástyáját kreálta Hodorkovszkijból, a Medvegyev elnök körüli értelmiség pedig ismételten azt tartja fontosnak, hogy demonstrálja különbözőségét Putyintól. A WikiLeaks az ítélethirdetéssel egy időben tette közzé az amerikai diplomatáknak az üggyel kapcsolatos jelentéseit. Az olvasottakban semmi meglepő nincs, az amerikaiak úgy vélik, Hodorkov-szkij börtönben marad mindaddig, amíg Putyin hatalmon van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.