Médiatörvény európai kottából

Csak félelemnek tartja a kormányt a médiatörvény elfogadása miatt ért kritikákat Navracsics Tibor, aki szerint a jogszabályok szövegéből levont hipotézisek okozzák a bírálatokat. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a külföldi kifogások jó része nonszensz, hiszen a médiatörvény európai példák alapján született.

Munkatársunktól
2011. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyinizálódás? Magyarország putyinizálódása címmel közölt cikket a The Washington Post című amerikai lap. Az írás szerint jövő hónaptól az a Magyarország veszi át az EU-irányítást, amelynek „populista és hataloméhes kormánya épp most fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely jobban illik egy tekintélyelvű rezsimhez, mint egy nyugati demokráciához”. – A kormány felügyeletével elfogadott két médiatörvény a sajtószabadságot tekintve Magyarországot egy sorba állítja Oroszországgal és Fehéroroszországgal – írták. Szerintük Európa nem engedheti meg egy tagállamának, hogy következmények nélkül semmibe vegye az alapvető szabadságjogokat. Felvetik: az EU és az Egyesült Államok vezetői bojkottálhatnák a budapesti uniós csúcsértekezleteket. (MTI)


Navracsics Tibor szerint a kormánnyal szemben, egy-egy jogszabály kapcsán megfogalmazódó bírálatok csupán félelmek és általában nem a törvény normaszövege okozza az ellenkezéseket, hanem az abból levont különböző hipotézisek. Példaként említette a Költségvetési Tanácsot érintő rendelkezéseket, amelyek nyomán bővült a szervezet hatásköre és az Alkotmánybíróságot érintő változásokat, ahol egy részterületen szűkült ugyan a hatáskör, de normakontrollja még így is az átlagos európai szinten van. A médiatörvénynyel kapcsolatos kritika szerinte nem erősebb a szokásosnál, inkább félelmeket fogalmaznak meg a kabinettel szemben – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek. Kiemelte: a kormány egészének tevékenysége, a gazdasági válság kezelése vagy például a közigazgatási reform kapcsán elismerő megjegyzéseket hallani.
A politikus kifejtette: az eltelt fél év a kezdés időszaka volt, hiszen szinte az összes minisztériumot újjá kellett szervezni az új kormányzati struktúra jegyében. Navracsics a hiányosságok között említette ugyanakkor, hogy terveik egy részét nem ismertetik elégszer, nem állítanak megfelelő érvrendszert a nyilvánosság számára. Az új alkotmányról szólva a tárcavezető úgy vélekedett, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság által elkészített koncepcióhoz képest biztosan lesznek változások. Személyes véleménye szerint például módosítani kellene azon a tervezett passzuson, amely az alaptörvény módosítását két egymást követő Országgyűlés kétharmados döntéséhez kötné. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a médiatörvényt érő külföldi kifogások jó része nonszensz, hiszen a törvény európai példák alapján született – derül ki a politikussal a Magyar Hírlapban közölt interjúból. A képviselő hangsúlyozta, a kormánypárt mostani belső vitái 2011 gyengébb előjátékának minősíthetők. – Olyan volumenű változásokat tervezünk, amelyeket még jelentősebb szakmai viták fognak követni – mondta Lázár, utalva arra, hogy jövőre olyan területeken várhatók átalakítások, mint az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer, az önkormányzatok és emellett napirenden lesz az EU-elnökség és az alkotmánymódosítás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.