Össze kell fogniuk a termelőknek

Állami tulajdon bevonásával létrehozandó országos szintű termelői integráció szükségességéről is beszélt lapunknak adott interjújában Jakab István. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint jövőre elkezdik a belvizek levezetését a földekről és nekiállnak a termelői értékesítő szervezetek átalakításának.

Dénes Zoltán
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki képviselőként szokása volt értékelni év végén az agrárium teljesítményét. Idén milyen évet tudhatnak maguk mögött a gazdálkodók?
– A gazdálkodók szempontjából ez a természeti katasztrófák esztendeje volt, ezen túl a rádöbbenésé, azé a felismerésé, hogy az elmúlt nyolc év alatt miként tették tönkre az országot. Hihetetlenül nehéz esztendőt zártunk, mert a természeti csapásokon kívül a gazdasági válság is erősen sújtotta az ágazatot. Egyébként azon dolgok közül, amelyeket ellenzéki képviselőként alapértéknek tartottunk, a kormányváltás után sok mindent sikerült megoldani, illetve számos dolog elérhető közelségbe került. A mindenkor tabuként kezelt földkérdésben például az uniótól – azzal, hogy hozzájárult a külföldiek földvásárlását tiltó jogszabályunk fenntartásához – újabb hároméves esélyt kaptunk. Ami a továbbiakat illeti, a legfontosabb a stratégiaalkotás.
– A termőföldet érintő uniós döntéssel mit nyertünk?
– Több mint három évünk van arra, hogy véghezvigyük azt, amit a rendszerváltás óta egyetlen kormánynak sem sikerült megoldani. Látszólag hosszú időt kaptunk, de ha a problémákat, a megoldandó feladatokat tekintjük, ez az idő nagyon rövid. Nem lehet hátradőlni, azonnal meg kell kezdeni a munkát. Első lépésként rendezni kell a földnyilvántartásokat a tulajdonos és a használat tekintetében. Azonnal kitűnik majd, hogy kik a jogcím nélküli földhasználók. Meg kell vizsgálni, hogy volt-e elbirtoklás, meg kell nézni a zsebszerződéseket és rendezni kell az osztatlan közös tulajdonban lévő földeket. A nemzeti földalap által hasznosított öszszes terület után be kell szedni a tisztességes piaci bérleti díjat. A birtokok szétszórtsága miatt nem lehet hatékonyan működni, nem lehet versenyképesen gazdálkodni. Ráadásul a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt óriási kockázattal termelünk. Elképesztő, hogy hatmillió hektárból csak hatvanezer hektárt tudunk öntözni. Van rá lehetőség és esély, hogy kidolgozzuk a kormányprogramnak megfelelő birtokpolitikai irányelveket.
– Az öntözés megoldását is stratégiai kérdésként kezelik?
– Az elmúlt nyolc évben a vízgazdálkodási társaságok egy fillér támogatást sem kaptak. Nem volt belvíz, mert nem volt csapadék. A mostani, erősen csapadékos évben már több mint 500 ezer hektárt érint a belvíz, máskor viszont éppen az aszály jelent gondot. A probléma kezelésére átgondolt stratégia mentén gyors intézkedéssorozatba kezdünk. A költségvetésben már biztosítottuk a forrásokat a vízgazdálkodási társulatok számára és a szükséges közmunkák elvégzéséhez. Tehát januártól intenzív program indul, hogy az érintett területekről el tudjuk vezetni a vizet. De nem- csak a vízelvezetés, hanem az öntözés is fontos. El szeretnénk érni, hogy a magyar gazda az öntözővízért csak azt az összeget fizesse meg, amennyibe a víz odavitele kerül. Már a középtávú stratégiában szerepel, hogy a vízgazdálkodással, a csatornák rendbetételével, a műtárgyak karbantartásával kapcsolatos feladatokat át kell adni a gazdáknak.
– Ön szerint az állattartók támogatásának jelenlegi szintje fennmarad az unió közös agrárpolitikájának 2013-as reformja után is?
– Meggyőződésem, hogy a jelenlegi szintet növelni tudjuk a kis és közepes gazdaságok esetében. Ez nyilván nem a nagybirtokokra értendő, mivel esetükben előreláthatóan a kifizethető támogatási öszszeg limitálva lesz. Emellett szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy amikor a termelőszövetkezeteket növénytermesztő, állattenyésztő és szolgáltató cégekké szedték szét, senki nem akart gondolni az állattartás versenyképességére. Így nem működik a rendszer. Ami összetartozik, azt tessék összerakni. Az önálló gazdák esetében pedig az állattenyésztést úgy kell preferálni, hogy megérje a megtermelt gabona egy részét takarmányozásra felhasználni. Az állattenyésztés fellendítéséhez szükség van a feldolgozóipar versenyképessé tételére is. Az állattenyésztés – a termelési problémákon kívül – elsősorban azért van mélyponton, mert a feldolgozóipar szinte teljesen leépült. Egyébként határozott véleményem, hogy meg kell vizsgálni, miért következtek be a feldolgozóiparban a különböző csődök. Elő kell venni például a Hajdú-Bét-ügyet is. Ez azért nagyon izgalmas, mert ezek a húsipari csődök mindig hasonló módón következtek be. Tehát fel kell tárni az okokat annak érdekében, hogy ezen események ne ismétlődhessenek.
– A multinacionális üzletláncok azt mondják, nem tudnak a hazai gazdálkodóktól vásárolni, mert egyenként nem képesek elegendő árut szállítani. Lehet ezen változtatni?
– Ez komplex intézkedéseket igényel. A stratégia megvan, az első döntések megszülettek. Cél, hogy elsősorban az itthon előállított élelmiszer kerüljön a polgárok asztalára. A nagyobb mennyiségű áru értékesítésének megszervezésére elvileg a termelői értékesítő szervezetek (tész) lennének hivatottak. Azonban az eddig létrejött tészek hosszú távon működésképtelenek. Át kell alakítani a rendszert, mert ma a tészek – a nevükkel ellentétben – nincsenek a termelők tulajdonában. Vissza kell menni az alapokhoz, ami azt jelenti, hogy a termelőknek kell összefogniuk. Úgy kell átalakítani a rendszert, hogy az eddig előállított érték ne vesszen kárba, és az eddig létrehozott infrastruktúra ismét a termelők kezébe kerüljön. Készül az a stratégiai terv, amely ezeket az ügyeket kezelni képes. Ezenkívül van még elegendő olyan állami vagyon – raktárak, telephelyek –, amelyek egy, a gazdák saját integrációját megteremtő vállalkozás alapjául szolgálhatnak. Ez kiemelkedő szintű nemzeti összefogást igényel, amivel megvalósulhat az, ami a nyugat-európai versenytársainknál természetes, nevezetesen az országos szintű termelői integráció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.