Súlyos teher Pécs nyakán

Az önkormányzat mellett több vállalkozó is hatalmasat bukott a szocialista városvezetés megalomán presztízsberuházásán, a pécsi Expo Centeren. Az egyik alvállalkozó, akinek máig 260 millióval tartoznak, „fekete lyuknak” tartja a 2006-os átadás óta alig kihasznált létesítményt. Az építmény fővállalkozója most a jelek szerint csődbe menekül, s ezzel több tucat alvállalkozóját ránthatja magával a kilátástalanságba.

Bóka Máté Ciprián
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte csak vegetált a megnyitása óta eltelt négy évben a baranyai megyeszékhely kertvárosi részén felhúzott rendezvényközpont: a 2,5 milliárd forintba került, vásárközpontnak szánt építmény ötlete az idén elhunyt szocialista polgármester, Toller László nevéhez köthető. Az Expo Centert 2006-ban adták át, ám már az építkezést sorozatos botrányok kísérték: a kivitelezést például annak ellenére kezdték el, hogy a pécsi közgyűlés tagjai erről nem döntöttek. Sőt a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. (a Pécs Holding Zrt. elődje) által a beruházásra létrehozott projektcégnek, a Pécsi Rendezvényszervező Kht.-nak a megalapítása is azért történhetett meg, mert így nem kellett közbeszerzést kiírni a munkálatokra. Az elgondolt konstrukció miatt viszont nem tudtak pályázaton elindulni, ezért hitelből húzták fel a létesítményt. Ennek törlesztése évi négyszázmillió forint terhet ró az utódcégre.
Az építmény fővállalkozója a 2006-os szerződésbontásig a Kipszer Zrt. volt. A cég és a Pécsi Rendezvényszervező 2004-ben kötött szerződést az Expo Center első ütemének építésére, ám a 2005 őszére kitűzött határidőt nem tudta tartani.
*
A műszaki ellenőr az átvételkor nem tartotta megfelelőnek az épület állapotát, mivel nem felelt meg a biztonságos használat követelményeinek. A rendezvényszervező ezért nem is vette át az ingatlant, a Kipszer ellenben nem fogadta el megrendelője érvelését, majd levonult a területről, abbahagyta a munkát. (Helyette új fővállalkozót kerestek, amely végül befejezte az építkezést.)
Az ügyben pert indított a Kipszer, s a Pécsi Ítélőtábla tavaszi jogerős döntése értelmében számukra 204 millió forintot ítéltek meg elmaradt vállalkozói díj és pótmunka címén. A fővállalkozó azonban eredetileg 700 millióra perelte a beruházó Pécsi Rendezvényszervezőt, ám csak a hibás teljesítés miatti javítási költségekkel, valamint a kötbérrel csökkentett összeget kaphatták meg.
Az elhibázott beruházásnak azonban nem csupán s nem elsősorban a fővállalkozó itta meg a levét: az építkezésben pórul járt cégek között van a Copymed Kft. is, amelynek további hat alvállalkozója volt.
A kft.-nek sajátos története van. A cég ügyvezetője, Mehlhoffer Albert szerint 2005 júniusában szerzett tudomást arról, hogy a központ belsőépítészeti munkálatainak elvégzésére nincs alvállalkozó, miközben a létesítmény akkori átadási határideje 2005 augusztusa volt. Az ügyvezető ekkor bele is vágott a munkába, s egy hiányos tervdokumentáció alapján adott árajánlatot a belsőépítészeti kivitelezésre.
Mivel azonban – állítása szerint – a Kipszernek nem volt túl jó híre akkoriban, bankgaranciát is kért volna a későbbi kifizetésre vonatkozóan. Ezt nem kapta meg. Az úgynevezett engedményezést azonban sikerült kialkudnia, ami azt jelentette, hogy közvetlenül a megrendelőtől kapja meg a pénzét, nem pedig a Kipszeren keresztül. Minderről pedig háromoldalú megállapodás is született, bár Mehlhoffer számára ez utólag nem sokat jelent. Kiderült ugyanis, hogy míg az engedményezésről szóló dokumentumra a Kipszer Zrt. pecsétje, addig a vállalkozási szerződésre már a cég egyik leánya, a Kipszer Kft. pecsétje került. Mehlhofferék elvégezték a munkát, hibátlan teljesítés mellett benyújtották a számlát, amely a szerződés szerint bruttó 185 millió forint volt. A Pécsi Rendezvényszervező Kht. ellenben a dokumentumokon szereplő két különböző pecsét miatt megtagadta a kifizetést.
A Copymed pert indított, az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került: jogerősen a pécsi vállalkozónak adtak igazat, s ennek következtében a késedelmi kamatokkal együtt közel 260 millió forintot kellene fizetnie a Kipszernek.
A társaságnak azonban erre aligha lesz módja, a fővárosi cég ugyanis csődeljárás alatt van. Az elkeseredett pécsi ügyvezető elképesztőnek tartja azt, hogy a Kipszer csődeljárásba menekül, s a Pécs Holdingtól a cégnek megítélt pénzt 193 követelője között akarja felosztani országszerte, Pécsett ugyanakkor több tucat vállalkozás kerülhet a tönk szélére, családok megélhetését vehetik el. Szerinte a jelenlegi városvezetésnek helyt kellene állnia az előző önkormányzat saráért is.
Pécs alpolgármestere, Nagy Csaba azt mondta, az önkormányzatnak nincs külön forrása és jogalapja arra, hogy a bírósági ítéletekben foglaltakon felül bármilyen pluszpénzt fizessen ki külön segítséget adva. Jogi szempontból az ügy lezárult a bírósági ítéletekkel, a jogos követeléseket e tekintetben egymás között kell rendezni.
Arra a kérdésünkre, miszerint a városnak milyen eszközei vannak arra, hogy a jövőben hasonló alvállalkozói láncok ne jöhessenek létre, úgy felelt: az önkormányzatoknak olyan közbeszerzéseket kell kiírniuk, melyeknek feltételei között hangsúlyosan szerepel az adott társaság stabil gazdasági helyzete. Mint mondta, ha az Expo Center esetében is megfelelő pályázati kiírás alapján választják ki a kivitelezőt, akkor nem állhatott volna elő ez a helyzet, hiszen az építkezés közben már számtalan műszaki kifogás volt a munkálatok miatt, s a határidőt sem tartották.
Kerestük a Kipszer Zrt.-t is, ám többszöri próbálkozásunk ellenére sem vette fel senki a telefont a cég Jászberényi úti székhelyén.
A pécsi tudásközpontról cikk a 14. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.