Európai úton

k ö n y v f e s z t i v á l

Pósa Tibor
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragikus magányát megváltoztathatatlan adottságként vette tudomásul Németh László. Gyötrő önelemzése regényeinek vonása. Regényírás közben című esszéjében így vall erről: „A tragikum nem azt mondja: úgyis elbukom, hanem azt mondja, ha el is kell buknom. A tragikus ember ragaszkodik a világnak azokhoz az erőihez, amelyek benne, népében, ügyében összeforrottak. Tehát hisz végül a világban is, amely idedobta, s harcra kényszerítette, a tragikum épp a rész értelmének meghasonlása az egészével.”
Mintha az 1949-re elkészült Égető Eszterben fejeződne ki legautentikusabban ez az önmagáról tudományos pontossággal megfogalmazott leírása. Méhes öngyilkossága, túl a háttérben munkáló „összeesküvési ügyön”, összefügghet azzal, amit a regénybeli Bozsó mond neki: „Énnekem sokkal jobban tetszel, ha Orlandóról írsz, mint ha népi kollégiumot alapítasz.” Magát kutatva a hatvanas években önvizsgáló drámát ír Szörnyeteg címmel, címszerepben a férfival, aki filantróp alapállásával akaratlanul kínozza környezetét.
A Németh-recepció mintha a rendszerváltozást követően is – talán a Csoóri Nappali holdja keltette vihartól felajzva – hasonló gyötrő vizsgálat alá vetné az író alkotásait, sőt magát az író személyiségét is. Leginkább a hatalmas életművet elismerő vagy azt elutasító véleményekkel találkozni, a kettő közötti átmenet, talán épp a Németh László-jelenség természete miatt, nemigen akad. Van, aki, mint Földényi F. László, jelenlegi „irodalmi helyét” is kétségbe vonja, mások, így Monostori Imre vagy Füzi László nagyságát, európaiságát emelik ki.
A másfél hónapja elhunyt irodalomtörténész, a szegedi Tiszatáj főszerkesztője, Olasz Sándor egyetemi tanár utóbbiakkal egyetértve készítette el a regényíró Németh Lászlóról szóló kötetét. A csokorba gyűjtött tanulmányok – részben az önelemzésből kiindulva – a Gyászt, a Bűnt, az Iszonyt s a már említett Égető Esztert alapul véve elemzik Németh és az európai regény viszonyát, a Kosztolányi–Németh-analógiát. Az életművet átfogó könyvet Olasz Sándor – utolsó pillanatig dolgozva – még nyomtatott változatban átnézte a megjelenés előtt. A professzor számos korábbi tanulmánya helyet kapott a kötetben.
(Olasz Sándor: A nyugati igény. Németh László, a regényíró. Nap Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.