Görög aggodalmak

Az európai peremországok államadósságáról szóló hírek és az OTP leminősítése rontotta a kedélyeket tegnap a budapesti börzén. A forgalom elmaradt az eddig megszokottól, és az index fél százalékot esett. Gyengült a forint is.

Munkatársunktól
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rontották az európai tőzsdék eredményét azok a bejelentések, amelyek szerint egyre elkerülhetetlenebb a görög államadósság átütemezése. Erről tegnap beszélt először kendőzetlenül a német pénzügyminiszter. Ennek hatására a vezető nyugat-európai indexek közül a DAX30 0,3, a londoni és a francia indexek 0,6 százalékos leértékelődést mutattak a záráshoz közeledve. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 119,45 pontos, 0,50 százalékos csökkenéssel, 23 766,05 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 15,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen mozogtak az előző napi záráshoz képest. Takács Szabolcs, a KBC Equitas Zrt. üzletfejlesztési igazgatója az MTI kérdésre elmondta, az utóbbi hetekben tapasztaltnál szerényebb forgalom mellett iránykeresés jellemezte a kereskedést. Az OTP-papírok csökkenését egy ausztrál befektetési ház mellett az UniCredit leminősítő lépése magyarázhatja. Néhány társaság osztalékfizetést jelentett be, s ennek nyomán a TVK 2,5 százalékkal, az Elmű 3,2 százalékkal, az Émász 1,6 százalékkal emelkedett – jegyezte meg Takács Szabolcs. A BUX együtt mozgott a német tőzsdével, és követte a New York-ban tapasztalt trendet, ezt tükrözte a félszázalékos csökkenés záráskor – mondta Balázs Bertold. A Buda-Cash Brókerház üzletkötője kiemelte, hogy a Richter papírok ismét
37 000 forint alá csúsztak, s az OTP-ben a korábbi 6400 forintos kitörés óta nincs vételi erő.
Kissé gyengült a forint tegnap: az eurót délután 16 órakor 266,88 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtti 266,20 forintos és a szerda délutáni 266,67 forintos jegyzés után. Napközben 267,66-on is járt a jegyzés. A forint gyengülését az euró/dollár árfolyamban bekövetkezett változással magyarázták a kereskedők. Az euró nagyot gyengült a dollárral szemben, miután ismét előtérbe kerültek az eurózóna perifériás országainak adósságproblémái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.