Lesz-e liberális gárda?

Hihetetlenül örülnék, ha a gárda nyomán megjelennének a liberális gárdák – vélekedett Radnóti Sándor, az ELTE professzora. Az esztéta minapi lipótvárosi liberális fórumán – megfigyelőként – részt vett Lamperth Mónika volt MSZP-s belügyminiszter is.

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeállnak. Gyurcsány Ferenc mellett Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője, Iványi Gábor metodista lelkész és Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es parlamenti képviselő is beszédet mond a Magyar Demokratikus Charta szombati, az új alaptörvény elleni tiltakozásul szervezett tüntetésén a Batthyány-örökmécsesnél. Vágó István volt televíziós személyiség elfogadhatatlannak nevezte az alkotmányozás folyamatát, és azt mondta: az alaptörvény speciális jogszabály, aminek elfogadásához a kétharmados parlamenti többség akarata nem elég, más véleményeket is tükröznie kell. Vitányi Iván, az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte: a Fidesz–KDNP alkotmányjavaslata gyengíti a demokratikus jogokat, és autokratikus hatalom, egy „felvilágosulatlan abszolutizmus” létrejöttét alapozza meg. Hozzátette, ezen egy tüntetés nem, csak a civil társadalom egyesített erői változtathatnak, felrázásuk egyik módszere azonban a demonstráció. Vásárhelyi Mária médiaszociológus felidézte, hogy a sajtótájékoztató és a szombati tüntetés helyszínén, a Batthyány-örökmécsesnél gyülekezett a demokratikus ellenzék 1988. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének harmincadik évfordulóján.


Felére zsugorodott Budapesten az újlipótvárosi, Balzac utcai liberális klub legutóbbi látogatásunk óta, így a tömörített közönség a kisebb tanteremnyi helyiséget dugig meg tudta tölteni. Régi a logó is, a Szabad Demokraták Szövetsége ugyan eltűnt a honi politikai térképről, ám a madaras felségjelzések kitartanak a falakon. Az érdeklődés érthető, hisz a vendég illusztris személy, Radnóti Sándor irodalomtörténész, esztéta, egyetemi tanár, aki az utóbbi időben felfokozott közlési ingerrel örvendezteti meg a liberálisok eltűnő csapatát.
Mi a téma? Nem kérdés.
Már akkor egyetértenek Radnótival, amikor még nem is válaszolt a felvetésekre. A moderátor, az SZDSZ-es funkcionárius – tag az SZDSZ országos tanácsában, legutóbb MDF–SZDSZ-es országgyűlési képviselőjelölt – Tarján András szintén nem akarja őt holmi vitával sarokba szorítani. Így aztán langymeleg unalomba fullad a kormányócsárlás. Ami kezdetben inkább monológszerű, lévén Radnóti beszél az idő 99 százalékában, és magának mégsem mond ellent az ember. Amíg szolidan csordogál a szörnyűlködés a hatalomkoncentráció és a diktatúraveszély felett, azon gondolkodom, vajon a liberális bizonyítás miért kelt oly gördülékeny hatást egyesekben? Talán azért, mert a felállított premisszák megkérdőjelezhetetlenek, és innentől minden logikus. Ha tehát teljes nézetazonosság uralkodik a tekintetben, hogy meghalt a harmadik köztársaság, és az állam élén egy féktelen despota áll, erről – a la Virág elvtárs – nem nyitnak vitát. Egy dolog fontos: nem szabad kétségbe vonni az iménti tételt, köteles mindenki axiomatikus igazságként elfogadni. Ha így tesz, részévé válik a haladó értelmiségnek, iskolázottságtól, intelligenciakvócienstől függetlenül. Ha meg nem, kirekesztetik az értelmiségi létnek még a pereméről is a liberalizmus nevében, és minimum szélsőségesnek, múltba révedő horthystának minősül. Így történt ez a Balzac utcai esten is, ahol csakhamar virágzó konszenzus alakult ki a kormány tűrhetetlen magaviseletéről – a ballib rituálék szigorú szokásrendjéhez híven. Vagyis anélkül, hogy a bizonyításra a leghalványabb kísérlet is történt volna, ami a kormányzó pártszövetség demokráciatipró bűneit illeti. Hogy mik ezek a megfellebbezhetetlen vádpontok, amelyek felhőt vonnak a liberális homlokokra? Lehetetlen számba venni, oly hosszú a lista. Mindenekelőtt: nincsen támogatás a „magaskultúrára”. Miért? Amiért a kultúrkampf is elmarad. Radnóti szerint ugyanis csak ott lehet kultúrák harcáról beszélni, ahol a másik oldalon is létezik kultúra. Márpedig a jobboldalon hiánycikk az ilyesmi. Csak úgy hemzsegtek az elítélő jelzők. A szégyentelen, pofátlan az enyhébbek közül valók voltak.
Radnóti kinyilatkoztatta: a politikai kultúra nulla fokra süllyedt. És az milyen kulturáltságra vall, hogy egy filosz olyasmit jelentsen ki: alig van már önálló hatalmi ág az országban, és azoknak is meg vannak számlálva a napjaik. Radnóti kettő ilyet tud: a bíróságok és a Magyar Nemzeti Bank. Radnóti úgy véli, a Fidesz a Jobbiktól veszi az ideológiát, mert neki ilyen nincs. Úgy látja, a 2006. őszi rendőrterror is ilyen Jobbiktól lenyúlt mítosz. Az irodalomtörténész becsületére legyen mondva, elismerte, hogy ocsmány dolgokat követett el akkor a rendőrség. Szerinte a mítosszal „egy sorra” akarják tenni 2006 őszét az olyan eseményekkel, amikor belelőnek a tömegbe, és véres áldozatok fekszenek mindennek következményeként. Úgy fogalmazott dodonaian: „hát ugye ez volt a vita Heller Ágnessel”.
Az egyik kérdező szerint a fiatalokat radikálisabb hangnemmel kellene megnyerni. Úgy válaszolt: – Ezzel teljesen egyetértek. Hihetetlenül örülnék, ha a gárda nyomán megjelennének a liberális gárdák, amelyek lerohannának ezekre a helyszínekre, sorfalakat állnának, adott esetben össze is verekednének a jobbikosokkal.
Az egybegyűltek nevetgéltek, nem tudták eldönteni, komolyan kell-e venni a szélsőséges coming outot.
Lamperth Mónika volt szocialista belügyminiszter is jelen volt; az MSZP jelenlegi képviselője egy oszlop mögött meghúzódva hallgatta a disputát, nem tett megjegyzést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.