Szívélyes kapcsolat

Ő S Ö K  T E R E<br /><br />Mikor vette fel a kapcsolatot Líbiával a Kádár-rendszer? Milyen megállapodásokat kötött Tripoli és Budapest a rendszerváltás előtt? Ezekre a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a kora Kádár-rendszer nemzetközi elszigeteltsége miatt rá volt szorulva a harmadik világbeli országok diplomáciai elismerésére, addig a hatvanas évek végétől nyílt nagyobb mozgástér már lehetővé tette, hogy Budapest ne csak legitimitási okokból, hanem politikai és gazdasági érdekeitől vezérelve is közeledjen a fejlődő országokhoz. Az 1967-ben felvett magyar–líbiai diplomáciai kapcsolat az ottani 1969-es forradalmat követő átalakulás után vált egyre szívélyesebbé. Olyannyira, hogy a két ország – Moammer Kadhafi magyarországi és Losonczi Pál líbiai látogatásán túl – jelentős gazdasági, elsősorban hadianyag-kereskedelmi szerződéseket kötött. Az ezredes országa a magyar fegyverzetexport egyik kiemelt célterülete lett.
Líbia többéves ENSZ-felügyelet után, 1951 végén vált független királysággá, uralkodója I. Idrísz lett. A líbiai királyság az ötvenes években az arab orientáció mellett amerikai és brit pénzügyi, valamint katonai egyezményeket kötött. A Törökországban tartózkodó Idríszt 1969. szeptember 1-jén buktatta meg egy katonai puccs, amely még aznap kikiáltotta a köztársaságot. Líbia az 1969-es forradalom után tradicionális Nyugat-barát királyságból pánarab, szocialista „népi demokrácia” lett – foglalja össze a fiatal ország második világháború utáni történetének főbb eseményeit Szilágyi Péter Líbia-szakértő, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza. Az 1969-es puccs egyik fő résztvevője az akkor 26 éves rádiós ezredes, Kadhafi volt. A példaképéül Nasszert választó Kadhafi gyorsan fordított az ország bel- és külpolitikai viszonyain – mondja a kutató –, amikor Líbiát az arab nacionalizmus, az „iszlám szocializmus” és a „közvetlen népi demokrácia” elveire építette, orientációjául pedig az arab országokat és a keleti blokkot választotta. Előbbit demonstrálta, hogy 1975–79 között megjelentette „zöld könyvét”, és Líbiai Arab Népi Szocialista Dzsamahiríjára nevezte át az országot. Utóbbi céljának megfelelően pedig Nasszer 1970-ben bekövetkezett halála után a pánarab törekvések élére állt, s míg Moszkvával tartózkodóbb kapcsolatot alakított ki, addig Románia, az NDK és Magyarország iránt nagyobb érdeklődést mutatott.
A harmadik világ országai felé való diplomáciai nyitást Moszkvából engedélyezték, ami leginkább az 1967-es arab–izraeli háború után vált fontossá – von mérleget Budapest diplomáciai lehetőségeiről Germuska Pál történész (1956-os Intézet). Majd hozzáteszi, hogy mindez a kétoldalú viszonyok hivatalos szintre emelésén túl a szocializmussal kacérkodó közel-keleti arab országokkal kötött katonai megállapodásokat is jelentette. Magyarország és Líbia között 1958 óta állt fenn kereskedelmi kapcsolat; a magyar áruért dollárral fizetett az észak-afrikai ország. Hivatalos diplomáciai kapcsolat azonban nem volt a két ország között. Az MSZMP-pb 1965-ben határozott úgy, hogy Magyarország kairói nagykövetét, Rácz Pált Líbiába küldik tájékozódni. Rácz 1966 márciusában járt is az Egyesült Líbiai Királyságban, de a külügyi kapcsolatok hivatalos felvétele késlekedett. Szilágyi kutatásaiból kiderül, hogy végül 1967 novemberében vette át hivatalát Tripoliban Rácz, aki ettől kezdve Magyarország kairói nagyköveti tisztsége mellett a líbiai képviseletet is ellátta. Miután a forradalmi erők átvették Líbia irányítását, és a Kadhafi-rezsim megszilárdult 1969–70 fordulóján, a magyar diplomáciai érdeklődés is megnőtt. Ennek első jele volt, hogy a Magyar Népköztársaság 1971-ben megnyitotta nagykövetségét Tripoliban.
Miután az 1960-as évek második felének magyar gazdasági átalakulásai jó lehetőséget kínáltak a közel-keleti arab országok felé való kereskedelmi nyitásra, a Kádár-rendszer kihasználta a valutaszerzésre kínálkozó összes alkalmat, amelyet a fejlődő és szocialista orientációjú országok – a keleti blokk jelentős méretű felvevőpiacaiként – kínáltak. A magyar gazdaság külkereskedelemre igencsak alkalmas termékei voltak a hadiipari exportcikkek. A Varsói Szerződés keretei között kiépített KGST Hadiipari Együttműködési Állandó Bizottsága koordinálta a munkamegosztást és a hadiipari specializációt, amelynek révén hazánk az 1960–70-es évek fordulóján főként járműkínálatát, rádió- és híradás-technikai termékeit fejleszthette, illetve nagy mennyiségben állíthatott elő kézifegyvereket és lőszert.
Germuska Pál kutatásaiból megtudjuk, hogy míg a Kádár-rendszer elején a magyar hadiipari termelés 37 százalékát exportálták, addig 1976 és 1980 között már 66 százalékát. A történész szerint hazánk az első jelentős közel-keleti haditechnikai üzletét híradás-technikai cikkek értékesítésére kötötte Szíriával 1967-ben. Emellett és ezt követően, 1966–75 között főleg Szíriába, Egyiptomba, Irakba, Nigériába és Jugoszláviába szállítottunk fegyvert a Varsói Szerződésen kívül. Miután a Mechanikai Laboratórium (Mechlabor) 1970–75 között megkétszerezte lehallgatásra alkalmas vevőberendezéseinek gyártását – amelyek kétharmadát külföldön értékesítették –, Tripoli rövidesen jelezte magyar légvédelmi és híradás-technikai cikkek iránti igényét. Budapest a Technika Külkereskedelmi Vállalaton keresztül először 1977–78-ban kötött fegyverexportról szóló megállapodást Líbiával. Majd 1980-ban Líbia egy hárommilliárd dollár értékű óriásberuházásra tett javaslatot, amely komplex szolgáltatásokról és katonai létesítmények felépítéséről szólt. Erre azonnal létre is hoztak egy magyar–líbiai katonai építési vegyes vállalatot, amely a tripoli légibázis, több katonai tábor és reptér létesítését szolgálta. Az óriási volumenű katonai építkezés megrendelésén túl Tripoli rádióberendezéseket, légvédelmi eszközöket és magyar szakembereket is igényelt. Magyarország és Líbia 1981-ben aláírt egy majd 300 millió dollár értékű, katonai híradás-technikai cikkek szállításáról szóló szerződést. Az export teljesítését azonban megnehezítették a fizetési és anyagbeszerzési gondok. 1985–86-ban végül egy-egy zászlóalj felderítő és zavaró rádiótechnikai berendezést szállítottunk Líbiának.
Kadhafi 1978-ban és 1981-ben járt Magyarországon, Jalloud líbiai miniszterelnök 1974-ben látogatott Budapestre, amit Losonczi Pál egy év múlva viszonzott. A nyolcvanas évek második felében azonban a katonai exportprojektek lezárulása és Líbia fokozatos pária állammá válása miatt – amit az 1986-os berlini diszkórobbantás, az azt megtorló amerikai bombázás és az 1988-as Lockerbie-merénylet mélyített el – csökkent a kapcsolatok intenzitása.
Kadhafi Líbiája és a kádári Magyarország kapcsolatairól szól csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.