Minimális az esélye annak, hogy megmenekül a bezárás elől a Penta nevű szlovák befektetői társaság tulajdonában lévő, a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-hez tartózó debreceni és mosonmagyaróvári húsüzem – tudta meg lapunk. A cég a napokban jelentette be, hogy a csaknem száz embert foglalkoztató mosonmagyaróvári üzemét várhatóan májusban, a 380 főnek munkát adó debreceni gyárat pedig június végén zárja be. A debreceni önkormányzat ezt követően ajánlotta fel segítségét a tulajdonosoknak, konkrét foglalkoztatási támogatás formájában. Erről a társaság tulajdonosai, illetve Debrecen két alpolgármestere szerdán tárgyalt. A város azt szeretné elérni, hogy a június 30-ra tervezett bezárást legalább fél évvel halasszák el, addig pedig reményeik szerint találnak szakmai befektetőt, amelyik megvásárolná a debreceni üzemet. A tárgyalásokat jövő csütörtökön folytatják.
Érdeklődésünkre Szűcs Viktor, az üzemeket működtető cég igazgatója megerősítette, hogy a debreceni önkormányzat megkereste a társaságot a fenti kérésekkel.
– Mivel a lehetséges és feltételes támogatás összege a költségeinkhez képes igencsak elenyésző, ezért minimális az esély arra, hogy a szóban forgó üzemeket a tulajdonos mégsem zárja be – tette hozzá. Ettől függetlenül az igazgató beszámolója szerint folytatják a tárgyalásokat az önkormányzattal. Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy az üzemet szakmai befektetőnek értékesítsék, ám szerinte mindez legfeljebb június 30-ig történhetne meg, mivel legkésőbb akkor bezárják a gyárat. Hozzátette: ismerve a magyar húsipart, nem valószínű, hogy szakmai befektető érdeklődjön az üzem iránt. A társaság tájékoztatása szerint egyébként az állatok vágását külföldre, a szlovákiai Losoncra viszik át.
A szakmán belül többen azon a véleményen vannak, hogy a szlovák befektetői társaság a magyar húsipari üzemek megvásárlásával csak piacot akart szerezni, s ezért zárja be most azokat. A szlovákiai Penta csaknem három évvel ezelőtt vette meg a debreceni, a szolnoki és a békéscsabai húsüzemet és vonta össze azokat a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-be. Pár hónappal ezelőtt megvásárolta az abdai és a mosonmagyaróvári gyárakat üzemeltető Kaiser Food Kft.-t is.
Más szakértők mégis inkább a hazai húspiacon jelen lévő, óriási mértékű feketegazdaságra vezetik vissza a mostani üzembezárásokat. Szerintük a feketézés olyan méreteket ölt, hogy emellett a tisztességes üzletmenetet folytató üzemek alig tudnak megélni. Ebből pedig – tették hozzá – egyértelműen leszűrhető az a következtetés, hogy a hatóságok ellenőrzése továbbra sem megfelelő hatékonyságú. Mint mondták, az élelmiszereket terhelő 25 százalékos áfakulcs sem azért gond, mert magas, hanem azért, mert ilyen nyereséggel már megéri a csalás.
Gyorsabb vasúti közlekedés Budapest és Bécs között