Szlovákiába költözik a vágóüzem?

Debrecen helyett a felvidéki Losoncon vágja a jövőben a magyar sertést a több magyarországi húsüzemet is megvásárló szlovákiai Penta-csoport. Vannak, akik szerint szomszédaink csak piacot vettek nálunk. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a hazai húspiacon nagyon megerősödött a feketegazdaság.

Dénes Zoltán
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális az esélye annak, hogy megmenekül a bezárás elől a Penta nevű szlovák befektetői társaság tulajdonában lévő, a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-hez tartózó debreceni és mosonmagyaróvári húsüzem – tudta meg lapunk. A cég a napokban jelentette be, hogy a csaknem száz embert foglalkoztató mosonmagyaróvári üzemét várhatóan májusban, a 380 főnek munkát adó debreceni gyárat pedig június végén zárja be. A debreceni önkormányzat ezt követően ajánlotta fel segítségét a tulajdonosoknak, konkrét foglalkoztatási támogatás formájában. Erről a társaság tulajdonosai, illetve Debrecen két alpolgármestere szerdán tárgyalt. A város azt szeretné elérni, hogy a június 30-ra tervezett bezárást legalább fél évvel halasszák el, addig pedig reményeik szerint találnak szakmai befektetőt, amelyik megvásárolná a debreceni üzemet. A tárgyalásokat jövő csütörtökön folytatják.
Érdeklődésünkre Szűcs Viktor, az üzemeket működtető cég igazgatója megerősítette, hogy a debreceni önkormányzat megkereste a társaságot a fenti kérésekkel.
– Mivel a lehetséges és feltételes támogatás összege a költségeinkhez képes igencsak elenyésző, ezért minimális az esély arra, hogy a szóban forgó üzemeket a tulajdonos mégsem zárja be – tette hozzá. Ettől függetlenül az igazgató beszámolója szerint folytatják a tárgyalásokat az önkormányzattal. Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy az üzemet szakmai befektetőnek értékesítsék, ám szerinte mindez legfeljebb június 30-ig történhetne meg, mivel legkésőbb akkor bezárják a gyárat. Hozzátette: ismerve a magyar húsipart, nem valószínű, hogy szakmai befektető érdeklődjön az üzem iránt. A társaság tájékoztatása szerint egyébként az állatok vágását külföldre, a szlovákiai Losoncra viszik át.
A szakmán belül többen azon a véleményen vannak, hogy a szlovák befektetői társaság a magyar húsipari üzemek megvásárlásával csak piacot akart szerezni, s ezért zárja be most azokat. A szlovákiai Penta csaknem három évvel ezelőtt vette meg a debreceni, a szolnoki és a békéscsabai húsüzemet és vonta össze azokat a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-be. Pár hónappal ezelőtt megvásárolta az abdai és a mosonmagyaróvári gyárakat üzemeltető Kaiser Food Kft.-t is.
Más szakértők mégis inkább a hazai húspiacon jelen lévő, óriási mértékű feketegazdaságra vezetik vissza a mostani üzembezárásokat. Szerintük a feketézés olyan méreteket ölt, hogy emellett a tisztességes üzletmenetet folytató üzemek alig tudnak megélni. Ebből pedig – tették hozzá – egyértelműen leszűrhető az a következtetés, hogy a hatóságok ellenőrzése továbbra sem megfelelő hatékonyságú. Mint mondták, az élelmiszereket terhelő 25 százalékos áfakulcs sem azért gond, mert magas, hanem azért, mert ilyen nyereséggel már megéri a csalás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.