A „Vazirisztán-villa” titka

Nem a pakisztáni–afgán határvidék elszigeteltségét, zord hegyeinek barlangjait vagy falvait, hanem egy Iszlámábád közelében fekvő várost választott rejtekhelyéül a nemzetközi terrorizmus ikonja.

Zord Gábor László
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztáni fővárostól 47 kilométerre északra fekvő hegyvidéki város Abbottábád. A környékbeli völgyekben épült részeivel együtt összesen százezren lakják, s a pakisztáni viszonyokhoz képest dús növényzet borítja a domboldalakat. A települést a brit indiai hadsereg tisztje, James Abbott őrnagy alapította 1853-ban, miután a birodalom annektálta Pandzsáb államot. A katonai tradíciókat a függetlenség megszerzése után is folytatta a város, 1947-ben a közelben alapították meg a Pakisztáni Katonai Akadémiát, amely az ország tisztképzésének központja. A katonai létesítmények mellett szanatóriumok vannak itt, és sok turista is felkeresi a várost és környékét, mert amikor délebbre és alacsonyabban tombol a forróság, a hőmérséklet itt kellemes marad.
Ebben a városban épült egy átlagosnál jóval nagyobb telken, öt-tíz évvel ezelőtt, a becslések szerint egymillió dolláros költséggel az a két- vagy háromszintes luxusház, amelyben a terrorista vezér meghúzta magát. Információk szerint egy vazirisztáni pastu férfi volt az építtető. A helyiek ezért Vazirisztán-villának hívták az idegenek házát, amelyet négy méter magas falak vettek körbe. A falak tetején szögesdrótot és kamerákat helyeztek el, két bejáratát őrség vigyázta, de ebből az utcáról nem sokat lehetett látni. A helyiek nőket és gyerekeket is láttak ki-be járni, és állítólag az al-Kaida alapítójának futárát ide követték, mielőtt megbizonyosodtak volna a célpont azonosságáról. Egyes hírek szerint se telefon, se internet nem volt a villába vezetve. Bár az elmúlt évtizedben többen azt sejtették, a leginkább keresett terrorista az afgán–pakisztáni határvidéken barlangokban vagy kicsiny falvakban rejtőzhet, a meggyilkolását követő első elemzések sincsenek különösebben meglepve a helyszín hallatán. Az amerikai központi hírszerzés szovjetellenes afganisztáni művelete során „felépített” Oszama bin Ladenhez a kapcsolatot a pakisztáni hírszerzés jelentette, s több utalás is elhangzott arra nézve, hogy 2001. szeptember 11. után (a hivatalos terrorellenes szövetség dacára) ennek ügynökei folytatták az al-Kaida és a számára afganisztáni rejtekhelyet nyújtó tálibok támogatását. Abbottábádban, a katonai akadémia szomszédságában sok nyugdíjas pakisztáni tiszt is él, s talán itt érezte úgy a világszerte körözött terrorista vezér, hogy a leginkább biztonságban lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.