Adósságcsökkentés egyéni adakozással

Tizedével is mérséklődhet hazánk államadóssága, ha valóra válik a Széchenyi-klub elnökének számítása, s egyéni és vállalati adakozók csatlakoznak a Rédly Elemér katolikus plébános által indított, az adósság csökkentését szolgáló mozgalomhoz. Tizenkétmillió forint befizetését vállalta egy hétszáz fős kisközség polgármester-vállalkozója, s az öttusaszövetség elnöke is csatlakozott az adományozókhoz, aki egy hét alatt két új taggal gyarapította a mozgalmat.

Hajdú Péter
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezermilliárd forint is öszszegyűlhet, ha az országban élő 300 ezer tehetős magyar a zsebébe nyúl, s családtagjai nevében is kifizeti a rájuk eső, fejenként kétmilliós államadósság-törlesztést – mondta el lapunknak Horváth Tihamér, a Széchenyi-klub elnöke. Az eladósodottság drasztikus csökkentése elengedhetetlen, mert folyamatosan értékelődik le minden az országban. Minél hamarabb esik vissza a jelenlegi 80 százalékos GDP-arányos államadósság, annál előbb értékelődnek fel javaink: a hitelkamatok akár a felükre is mérséklődhetnek. A vállalkozások is jól járnának, hiszen a stabil gazdaságba olcsón jönne a tőke, és meglódítaná a gazdaság fejlődését is.
– A családom nevében felajánlott 12 millió forintos adománnyal arra szerettem volna fölhívni a figyelmet, hogy aki teheti, járuljon hozzá a gazdaságot gúzsba kötő adósság csökkentéséhez – jelentette ki lapunknak Tóth Péter, Lipót polgármestere. A bruttó nemzeti termék 80 százalékát meghaladó teher ugyanis hatalmas kamatfizetési terhet ró az országra, s közös érdekünk annak radikális csökkentése. Ha sikerül a külföld felé valódi összefogást mutatni, az a befektetői bizalom növekedését is eredményezheti. A polgármester kérdésünkre elmondta, bár vállalkozásának is van még hiteltartozása, ennek ellenére kötelességének érezte csatlakozni.
– Elsősorban érzelmi kérdés, hogy hozzájárul-e az ember az államadósság csökkentéséhez – hangsúlyozta Szabó Lajos, az öttusaszövetség elnöke, akit Horváth Tihamér a múlt héten az elsők között kért fel a csatlakozásra. A tehetősebbek egy része biztosan bevonható a kezdeményezésbe, még ha vannak is olyan hangok, hogy „miért fizessek, ha nem én adósodtam el”. A Széchenyi-klub elnökének egymillió törlesztőről szóló számításai talán túlzók; már az is nagy szó lenne, ha az alapban összegyűlő pénzből valamelyest sikerülne mérsékelni az eladósodottságot. Kérdésünkre az elnök kijelentette, a héten már két vállalkozót rábeszélt a csatlakozásra, s vannak, akik nemcsak a saját, de valamely családtagra eső törlesztést is vállalják.
Eredetileg Rédly Elemér győri katolikus plébános indította útjára a kezdeményezést, amikor magánvagyonából egymillió forintot ajánlott fel az államadósság csökkentésére. Az Összefogás az adósság ellen elnevezésű alapítványba gyűjtik a felajánlott összegeket,
s a vállalkozókhoz szóló felhívásával ehhez csatlakozott a Széchenyi-klub. Mint ismeretes, a kormány is a kezdeményezés mellé állt; a parlament elé terjesztett javaslatuk szerint az adományozók a személyi jövedelemadójukból levonhatnák a befizetett összeget, a vállalkozások pedig adókedvezményt kapnának. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága tegnapi ülésén 16 igen és 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta azt a javaslatot, amely kedvezményt biztosít az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba történő befizetésekhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.