Cél a minőségi munkavégzés

A köztisztviselők elbocsátásának indokolásáról szóló javaslat tárgyalását kezdte meg tegnap az Országgyűlés. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a – tavaly hozott – rendelkezést, amely lehetővé tette a tisztviselők indokolás nélküli elbocsátását.

Munkatársunktól
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az aláírásgyűjtés. November vége óta 372 ezren szignálták az MSZP aláírásgyűjtő ívét – közölte tegnap Szanyi Tibor, hozzáfűzve: mivel öt kérdésükből négy változatlanul aktuális, folytatják az akciót, de már nem kampányszerűen. A szocialisták elnökségi tagja emlékeztetett: követeléseik között szerepelt, hogy a kormány adja vissza az emberek nyugdíjra félretett pénzét, hozzon intézkedéseket a devizahitelesek érdekében, térjen vissza az igazságos közteherviseléshez, fejezze be az indokolás nélküli elbocsátásokat, és állítsa helyre az Alkotmánybíróság (AB) eredeti hatáskörét. (MTI)


Visszakerült a képviselők asztalára a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény. Az Alkotmánybíróság (Ab) ugyanis nemrégiben megsemmisítette azt a korábbi szabályozást, amely lehetővé tette a tisztviselők indokolás nélküli elbocsátását. A kormányoldal szerint a lehető legmagasabb szintű munkavégzés megkövetelése támasztja alá az indokolási kötelezettségről szóló javaslatot, s ezzel növelik az érintettek biztonságát. A kabinet által benyújtott tervezet szerint a kormány- és köztisztviselőket a jövőben méltatlanság, bizalomvesztés, illetve nem megfelelő munkavégzés esetén fel kell, létszámcsökkentés miatt pedig fel lehet menteni. Az előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni és bizonyítani, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű.
Az MSZP-s Lamperth Mónika a vitában azt hangsúlyozta, hogy a fenyegetettség érzését keltheti a javaslatban szereplő úgynevezett kormány-tisztviselői döntőbizottság létrehozása. A tisztviselők ugyanis, tette hozzá, nem fordulnak jó szívvel felmentésük miatt egy kormány által kinevezett tagokból álló testülethez. A Jobbik és az LMP szintén nem tartja megfelelőnek a benyújtott módosítást, de mindkét párt üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi rendelkezést.
Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára a vitában elhangzottakra válaszolva cáfolta, hogy tudtak volna az indokolás nélküli elbocsátás alkotmányellenességéről. Ezt azzal egészítette ki: a tavalyi kormányváltás után 850 kormánytisztviselőt bocsátottak el, míg 2006-ban a Gyurcsány-kormány 14 ezer embert távolított el a közszférából. A kormánytisztviselői döntőbizottságról azt mondta: klasszikus baloldali megoldás a közvetítői intézmények erősítése, de továbbra is lehetőség lesz arra, hogy az elbocsátások miatti jogvitákról munkaügyi bíróság döntsön. Megerősítette: a kormány életpályamodellt alkot a közszférában dolgozóknak.
A Ház megkezdte annak a javaslatnak a vitáját is, amely szerint nemcsak az orvos, hanem a szülésznő is igazolhatná a születés tényét. Ezzel egyszerűbbé válna az intézeten kívül született kicsik anyakönyvezése. Kereszténydemokrata képviselők egyébként kezdeményezték, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa az 555. évforduló tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává. A KDNP-s Simicskó István már korábban javasolta, hogy július 22-e legyen a hazaszeretet napja. A KDNP-s Michl József pedig azt indítványozza, hogy augusztus 15-e, Szűz Mária mennybemenetele napján legyen munkaszünet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.