Csalók dézsmálják a brüsszeli kasszát

Egyes becslések szerint évente négyezermilliárd forintnak megfelelő összeggel rövidítik meg csalók az Európai Unió kasszáját. Ez az összeg a magyar költségvetés egyharmadának felel meg.

Jakubász Tamás
2011. 05. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre eurómilliárdokkal károsítják meg a csalók az Európai Uniót. A károkozás pontos mértékét nehéz ugyan megállapítani, a szakértői becslések azt mutatják: hihetetlen összegről lehet szó. Az utóbbi idők tapasztalatairól a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Bűnügyi Tudományok Intézetének igazgatóját kérdeztük. Farkas Ákos elsőként a hivatalos statisztikát ismertette. Eszerint az EU költségvetésének nagyjából öt százalékát kaparintják meg a szabályszegők, évente körülbelül ötmilliárd eurót, vagyis – mostani árfolyamon számolva – 1300 milliárd forintot. – Ám tény – hívta fel a figyelmet a professzor –, hogy általában az elkövetett bűncselekmények egyharmadára derítenek fényt a hatóságok, így feltételezhető, hogy a csalók az uniós büdzsé 15 százalékára is rátehetik a kezüket. Vagyis egy esztendő alatt akár 16 milliárd eurónak – négyezermilliárd forintnak – is lába kelhet. Csak összehasonlításképp: ebből a pénzből fedezni lehetne Magyarország éves közkiadásainak csaknem harmadát.
A professzor elmondta, hogy az unió keleti tagországaiban lényegesen több visszaélést követnek el, mint a nyugatiakban. – Románia és Bulgária esetében például egy időre felfüggesztették az EU-s pénzek folyósítását – emlékeztetett Farkas Ákos –, s a tiltást csak azután oldották fel, hogy a két ország jelentős lépéseket tett a közösségi támogatásokkal kapcsolatos csalások visszaszorítására. Az intézetvezető leszögezte, a magyarországi adatok nem térnek el az uniós átlagtól: hazánk a támogatási csalásokról szóló lista középmezőnyében található.
A szakember rámutatott arra, hogy bizonyos esetekben a félreérthető rendelkezések, a pontatlan jogszabályok nyitnak teret a visszaéléseknek. Farkas Ákos a szilárd tej esetét említette példaként. A korábbi időkben exporttámogatást kaphatott az uniótól az a cég, amelyik tejport vitt ki valamelyik, az unióhoz nem tartozó országba. A jogszabályban azonban csak annyi szerepelt, hogy a dotáció a szilárd tej értékesítőinek jár, s a képlékeny megfogalmazásban rejlő kiskaput egy német cég ki is használta. A társaság a tejet kocka formára fagyasztotta, s a tömböket mint szilárd tejet az unión kívül értékesítette, majd felvette az eredetileg a tejport előállító vállalkozásoknak szánt uniós támogatást. A német céget utóbb ellenőrizték, és visszafizettették vele a dotációt.
– Az elkövetők az esetek jelentős részében szándékosan hágják át a szabályokat, és ehhez sokszor fiktív dokumentumokat készítenek – mondta a professzor. Farkas Ákos egy nagyszabású fantomrendezvény esetét említette. Az elkövetők európai jogi oktatássorozat megtartásához kértek és kaptak nagyobb összeget a közösségi kasszából. Benyújtott terveik szerint több városban neves résztvevőkkel zajlottak volna a tudományos konzultációk, ám amikor az EU szakemberei megjelentek az egyik helyszínként megnevezett német városban, kiderült: a rendezvényfolyam csak papíron létezik. Az elkövetők adóparadicsomban jegyzett bankszámlákra igyekeztek kimenekíteni a megszerzett pénzt, ám tervük csak részben sikerült. Gyakori emellett, hogy a pályázó nem arra a célra használja fel a pénzt, amire kapta. – A csalások nagyjából felét a mezőgazdasági és halászati támogatásokkal kapcsolatban követik el – mondta a professzor.
Farkas Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos közterhek befizetésének elmulasztása is megrövidíti az EU költségvetését. Példaként a köddé váló kamionokat hozta fel. Egy időben igen gyakori volt, hogy az unió határán – mondjuk Törökország felől – belépésre jelentkeztek cigaretta-, alkohol- vagy ruhaszállítmányt fuvarozó teherautók, ám a vámot – amely az EU kasszájába folyik – nem rótták le, mondván: a közösség területén csak áthaladnak, az árut az unión kívül dobják piacra. Ebben az esetben a kilépéskor kell megfizetni a terheket. Ám számos kamion menet közben – valamelyik tagállamban – eltűnt, s nem jelentkezett kilépésre. – Egyértelmű, hogy az értékes szállítmányokat az unióban adták el, de a vámfizetést kikerülték – fogalmazott Farkas Ákos.
A csalás elleni uniós fellépés lehetséges módozatai adták a központi témáját annak a kétnapos nemzetközi konferenciának, amelyet a hét végén tartottak Budapesten a trieri Európai Jogakadémia és a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület szervezésében. A rendezvényen honi és külföldi szakemberek kaptak szót, mások mellett beszédet mondott Polt Péter legfőbb ügyész és Lothar Kuhl, az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) igazgatója is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.