Egyre több a cukorbeteg

Rendkívül gyorsan nő hazánkban a diabéteszesek száma: míg a 80-as években csak a lakosság két-három százalékát érintette ez a betegség, mára eléri a nyolc százalékot a cukorbetegek aránya.

Mizsei Bernadett
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukorbetegség felfedezése előtt már öt-tíz évvel elkezdődik a betegség érkárosító hatása, amely szívinfarktushoz, agyvérzéshez, vaksághoz, vesebetegséghez vezethet – hívta fel a figyelmet a Kor Kontroll Társaság. A gyakoribb, 2-es típusú kórformában szenvedők háromnegyede kardiovaszkuláris betegségben hal meg. Éppen ezért tavaly a szakemberek kormányzati támogatással egy hetvenezer fős felmérést készítettek háziorvosok bevonásával, hogy időben felismerhessék az érintettek a bajt. Az eredményeket június 8-án ismertetik a Magyar Tudományos Akadémián. 2009-ben már végeztek hasonló felmérést, akkor 8000 felnőttet és 700 serdülőt vizsgáltak meg. Kiderült, a felnőttek 12 százaléka nem tudott arról, hogy cukorbeteg, vagy kezdetleges diabétesze van. A serdülőknél ez az arány hat százalék volt. Egyes becslések szerint Magyarországon a cukorbetegek fele nem tud betegségéről. A diabétesz hosszú évekig tünetmentes lehet, ám a magas vércukorértékek miatt megkezdődik a szövődmények, így a szív- és az érrendszeri betegségek kialakulása.
Segíthet a felismerésben a felmérések során is alkalmazott Findrisc kérdőív, amely egy egyszerű, mindenki által követhető kérdéssorozat. Egyelőre csak azok a háziorvosok rendelkeznek vele, akik részt vettek a felmérésben, ám a Magyar Diabetes Társaság honlapján (www.diabet.hu) hamarosan bárkinek elérhető lesz. – Ha az eredmény magas értéket mutat, háziorvoshoz kell fordulni, aki elküldi a pácienst vérvizsgálatra – nyilatkozta lapunknak a társaság leendő elnöke. Barkai László elmondta, amennyiben az új, hetvenezer fős felmérés a tavalyihoz hasonló rossz eredményt mutat, kezdeményezni fogják, hogy a kérdőíves felmérést bevigyék a háziorvosi gyakorlatba. Kitért arra is, hogy a diabéteszhez vezető fő ok az elhízás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Mint fogalmazott, a stressz is közrejátszik, de azt nehezebben tudjuk kivédeni, mint a felsorolt három kockázati tényezőt. Barkai László kiemelte, az első tünetek között van a fokozott folyadékforgalom, vagyis az állandó szomjúságérzet és a gyakori vizelés, valamint nőknél a hüvelyi fertőzések. – Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, de a legjobb megelőzni a bajt – tette hozzá. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy megfelelő életmód-váltással a cukorbetegség kialakulásának kockázata 58 százalékkal csökkenthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.