Földtulajdonosok kálváriája Császáron

Kevés olyan család van a Komárom-Esztergom megyei Császár községben, amelyet ne érintene az ottani, 1997 óta tartó, földekkel kapcsolatos pereskedés. A helyi szövetkezetet ugyanis 1995 márciusában kezdték felszámolni, s a felszámoló eladta a tulajdonosok földjeinek jelentős részét magánszemélyeknek. A családok szerint azonban ehhez nem lett volna joga.

Tarics Péter
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hatszáz tulajdonos érintett Császárban a földtulajdonnal kapcsolatos perekben. Mintegy 400 hektárnyi földterületről van szó, amelyből 164 hektár szőlő, 240 hektár erdő, illetve gyep. Olyan földek, amelyek tulajdonjogával a helyi gazdák, illetve családjuk több évtizede rendelkezik. E földeket jogerős közjegyzői végzés alapján örökölték, amelyek a beviteli kötelezettség alapján képzett földalapba tartoznak. A szövetkezet tulajdonában soha nem voltak, az ingatlan-nyilvántartásban a szövetkezetnek csupán földhasználati joga van, amely a hatályos jog és a tényleges állapot szerint 1994-ben megszűnt.
– A földkiadó bizottság még a felszámolás előtt, a benyújtott földkiadási kérelmek alapján a tulajdonosokkal megállapodott, írásos egyezséget kötött a termőföldek kiadásáról még arra is, hogy egyes táblákon belül milyen sorrendben kapják meg a földet – nyilatkozta lapunknak Bodnár Gyuláné, Császár község jegyzője, aki a kezdetektől fogva küzdött a földtulajdonosok igazáért. Mint mondta, a termelőszövetkezet a földek művelésével a felszámolás előtt két évvel felhagyott, kivéve a szőlőket. Ezeket a felszámoló még 1995 után is műveltette, ezért két évig bérleti díjat fizetett a részarány-földtulajdonosoknak, ezzel is elismerve azok tulajdonjogát.
– Számunkra érthetetlen módon viszont a felszámoló a császári borkombinát két új tulajdonosának, Keresztury Évának és Török Imrének adta el a részarány-földtulajdonként nyilvántartott szőlős területek földhasználati jogát. Mint a jegyző asszony elmondta, egy évvel később ezt az adásvételi szerződést úgy módosították, hogy a földhasználati jog helyett a szőlős részarány-földterületek tulajdonjogát értékesítették.

Eljárás a felszámoló ellen
1996 decemberében a földkiadó bizottság a kiadott földekre meghozta határozatait. A felszámoló száz határozatot támadott meg, amelyek közül a Tatabányai Városi Bíróság négy határozatot hatályon kívül helyezett, mindenekelőtt a szőlős területek kiadásáról rendelkezőket. Erről a bírósági eljárásról a földtulajdonosokat nem értesítették – tudtuk meg a jegyzőtől, aki azt mondta: a gazdák későn szereztek róla tudomást, a perbe már nem tudtak beavatkozni. A földtulajdonosok fellebbezését a bíróság elutasította arra való hivatkozással, hogy a perben sem félként, sem beavatkozóként nem vettek részt.
A felszámoló a közigazgatási pert követően a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon tulajdonjogi pert indított, amelyet elvesztett. A jegyző asszonytól megtudtuk: kerülő úton jutott a földtulajdonosok tudomására, hogy a vesztett perek után azokat a részarányföldeket, ahol a tulajdonosok részére a tulajdonjog földhivatali bejegyzése nem történt meg, a felszámoló pánikszerűen, fillérekért idegeneknek értékesítette. – Több száz hektár földre vonatkozó adásvételi szerződést nyújtott be, amelyek szintén a beviteli kötelezettség alapján képződött földalapot érintik, olyan erdők, gyepek, amelyeket a földkiadó bizottság még a felszámolás megkezdése előtt a tulajdonosok birtokába adott – mondta Bodnár Gyuláné. Hozzátette: a legtöbb földet egy oroszlányi lakóhelyű család 2000–2001-ben megvásárolta kiskorú gyermekei részére, például a 146 hektár erdőt hektáronként 13 ezer forintért értékesítette az akkor kiskorú lánynak. Időközben a felszámoló ellen büntetőeljárás indult különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt, ennek kimeneteléről a császári gazdáknak nincs tudomásuk.

Törölt tulajdonjog
A tulajdonosok örömére időközben megszületett a földalapok vonatkozásában a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsának döntése, amely alapján egyértelmű, hogy a földekkel kapcsolatban a felszámoló nem rendelkezhet, s nem is rendelkezhetett. – Ezért a részarány-földtulajdonosok képviseletében Kaestner József ügyvéd törlési pert folytatott az oroszlányi család tulajdonjogának törlése érdekében, amit a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon megnyertünk – újságolta a jegyző. A perek után az oroszlányi család részére átírt tulajdonjogát a földhivatali nyilvántartásban törölték.
Közben a megyei főügyészség a több száz földtulajdonos érdekében pert indított a szőlős földterületek adásvételi szerződésének semmissé nyilvánítása érdekében, amit a gazdák a megyei bíróságon és a Győri Ítélőtáblán egyaránt megnyertek. A jogerős bírósági ítélet alapján a földhivatalnál a vevők tulajdonjogát törölték. A Legfelsőbb Bíróságra azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a jogerős ítélet ellen a Hilltop Rt. Neszmély, valamint tulajdonosai, Keresztury Éva és Török Imre. – Fel sem merült annak a gondolata, hogy a felülvizsgálat során a nagyon megalapozott, jogszerű ítélet megváltozhat – mondta Császár jegyzője. Ám számukra mégis döbbenetes ítélet született, ugyanis hatályon kívül helyezték a földtulajdonosok számára kedvező ítéleteket. A Legfelsőbb Bíróság szentesítette azt, hogy a felszámoló a szövetkezet nem létező földhasználati joga alapján értékesítette a földeket. Az indoklás szerint a felszámoló annak volt tudatában, hogy a földek tulajdonjogával ő rendelkezik. Erre a felszámolót a bíróság szerint az is feljogosította, hogy a földhasználati jog ebben az esetben erősebb volt a tulajdonjognál.
Az oroszlányi család, felbuzdulva a szőlős területek adásvételével kapcsolatos ítéleten, perújítási kérelmet nyújtott be a Komárom-Esztergom Megyei Bírósághoz. – 2009-ben jogerős ítélet született a császári földtulajdonosok számára – nyilatkozta lapunknak Kaestner József ügyvéd, aki a község gazdáinak védelmében járt el a legutóbbi tárgyaláson. Az ügyvéd kiemelte: a jogerős ítéletben a oroszlányi család gyermekei mint vevők részére átírt tulajdonjogot a földhivatali nyilvántartásban törölték. Ezért meggyőződése, hogy a perújítási eljárásban, a június 27-re elnapolt tárgyaláson a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megerősíti, illetve helybenhagyja ezt a jogerős ítéletet. Megjegyezte: bár a június végi döntés csupán csepp lesz a tengerben a másfél évtizedes földtulajdonjogi kálváriában, mégis precedensértékűvé válhat. A többi perben már nincs lehetőség jogorvoslatra.

Elkeseredett gazdák
A császári gazdák keserű szájízzel mesélik kisemmizésüket. – Én a mintegy másfél hektár területű földemhez lassan húsz éve nem jutok hozzá – panaszolta Bagócsi László, az egyik tulajdonos. A család földtulajdonát szülei az 1959-es tsz-alapításkor vitték be a szövetkezetbe, s annak használatába adták. Amíg szülei éltek, a szövetkezet minden évben földjáradékot – bérletet – fizetett nekik. Ő a szövetkezetből 1992-ben lépett ki, s a család földtulajdonrészét művelési áganként megosztva megkapta. Elmondása szerint a szőlőt csak két év múlva kapta művelésre, majd a felszámoló felszólította őt, hogy vásárolja meg.
Egy másik károsult gazda, Szentiványi Jusztin három és fél hektárnyi területet nem kapott vissza. – Az én esetem pikánsabb, mint a többieké – jegyezte meg –, hiszen én a szőlőültetvény értékét 1995 októberében ki is fizettem a felszámolónak, mégpedig 180 ezer forintot hektáronként. A felszámoló ekkor még a köztünk létrejött írásos megállapodásban is elismerte, hogy az ültetvény alatti föld a gazdák tulajdonában van. Hozzátette: a tulajdonában lévő földterület jelenleg más nevére van bejegyezve.
A szövetkezet felszámolását mindmáig nem fejezték be, a cégnek nincs vagyona. A szőlő nagy része kipusztult. – Földjeink parlagon hevernek legalább tizenkét éve – panaszolja Bagócsi László –, gazt, pollent és dudvát terem, a támrendszert ellopták belőle, a drótok egy részét a vasgyűjtők ellopták, majd a MÉH-telepeken értékesítették, másik része a gazban maradt.
Beke Gyöngyi, Császár polgármester asszonya lapunknak azt mondta: az önkormányzat a perben személyesen is érintett, mivel a felszámoló az önkormányzat tulajdonában lévő, valamint érdekeltségébe tartozó utakat is értékesített. Keresztury Éva és Török Imre, illetve az oroszlányi család nem akart nylatkozni lapunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.