Gyurcsány az ügyészeket és Orbánt vádolja

Az ügyészség Orbán Viktor megrendelését teljesíti, a miniszterelnök pedig a radikális jobboldal követeléseinek megfelelően börtönbe kívánja juttatni egyik riválisát – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint a sukorói beruházás miatt indított büntetőeljárás egésze abszurd. A volt kormányfő állítja, hogy a sukorói telekcsere nem az ő, hanem a kormány döntése volt. Lázár János (Fidesz) visszautasította a volt kormányfő vádjait, Schiffer András (LMP) szerint pedig a képviselőknek tartózkodniuk kellene az ügyészség és a bíróság döntéseinek értékelésétől.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádlott szervez platformot. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform VII. kerületi szervezetének megalakításával bízták meg Szabó Zoltán volt országgyűlési képviselőt. Az MSZP-s politikus a Hunvald György és társai ellen folyó büntetőeljárás vádlottja. A vádirat szerint Szabó Zoltán jogtalanul jutott hozzá mobiltelefonhoz, s az erzsébetvárosi önkormányzat költségére több mint hatmillió forintot beszélt le. A volt képviselő emellett két esetben levettette az autójára feltett kerékbilincset. (MN)


Eskümnek megfelelően hazám érdekeit szolgáltam, a jogszabályokat betartottam – mondta tegnap parlamenti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. Mindezt azzal összefüggésben közölte, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az Országgyűlésnél Polt Péter legfőbb ügyész, mert a sukorói beruházáshoz kapcsolódó tranzakciók miatt hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanák meg. A volt miniszterelnök szerint kétségtelen, hogy politikai ügyről van szó, az ügyészség pedig Orbán Viktor megrendelését teljesíti. Az MSZP-s politikus hozzátette, a Fidesz elnöke a radikális jobboldal követelésének megfelelően egyik riválisát akarja börtönbe csukatni. – Ha a bíróságon kívánják megvívni a politikai küzdelmet, akkor ott fogunk megküzdeni – mondta Gyurcsány Ferenc, aki valamenynyi általa elérhető dokumentumot nyilvánosságra hoz majd.
A képviselő azt indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a mentelmi bizottság nyilvános ülésen döntsön mentelmi joga felfüggesztéséről. A volt kormányfő jelezte azt is, hogy a vádhatósággal a jogszabályokban megkövetelt módon együttműködik, hangsúlyozta azonban: az eljáró ügyészekben nem a magyar igazságszolgáltatás független intézményét, hanem Orbán Viktor meghosszabbított karját látja. – Készen állok a küzdelemre – jelentette ki továbbá Gyurcsány Ferenc, aki az elmúlt húsz év legaljasabb történetének nevezte az ügyet, amelyet abszurdnak tart. A politikus közölte azt is, hogy attól függetlenül is a kormányt sejti a háttérben, hogy Schiffer András, az ellenzéki LMP frakcióvezetője jelentette fel. Gyurcsány kijelentette, az LMP egy demokratikus párt, és esze ágában sincs megsérteni.
Kérdésre a volt miniszterelnök elmondta: ő nem adott utasítást telekcserére, a kormány egyhangú szakértői javaslatra általánosságban arról döntött, hogy támogatja az egymilliárd eurós, 3000 munkahely létesítésével járó beruházást.
Tény ugyanakkor, hogy az ingatlancsereügyben soha nem született kormánydöntés. Az ingatlancserét Gyurcsány 2008. május 21-én befektetőkkel tartott egyeztetésen hagyta jóvá. Ezen a találkozón néhány kormánytagon kívül – Bajnai Gordon gazdasági miniszter és a Veres János pénzügyminisztert helyettesítő Markó Andrea államtitkár – Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. akkori vezérigazgatója vett csupán részt az állam képviseletében.
Gyurcsány kijelentette azt is, hogy hisz az ügyben korábban meggyanúsított Tátrai Miklós és Császy Zsolt (az MNV volt értékesítési igazgatója) ártatlanságában.
– Nem fordult elő a rendszerváltás óta, hogy egy volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezzék – mondta Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc mentelmi jogával kapcsolatban arra kérte a mentelmi bizottság fideszes tagjait, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjanak el. Lázár szerint világosan látszik, hogy milliárdok tűntek el a Sukoró-ügyben, de azt is hozzátette, hogy mindenkit megillett az ártatlanság vélelme. A politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy az ügyészség a Fidesz nyomására cselekedett volna. – Az LMP feljelentése alapján indult meg a nyomozás – tette hozzá.
– A semmisségi törvény kapcsán is elmondtuk, és ebben az esetben is ugyanaz a véleményünk: a képviselőknek tartózkodniuk kell a bírósági és ügyészségi döntések értékelésétől, hogy ezek mögött politikai összefüggéseket keressenek – reagált Schiffer András Gyurcsány nyilatkozatára, miszerint politikai megfontolások alapján akarják meggyanúsítani. Az LMP frakcióvezetője megjegyezte, az számára is furcsa volt, hogy bár feljelentése egy viszonylag egyszerűen megítélhető jogi kérdésre vonatkozott, csak most jutott el odáig a vádhatóság, hogy állást foglaljon. A frakcióvezető szerint a sukorói ügylet több sebből vérzik, hiszen nem rendjén való az, ha egy befektetői csoportot a kormány vezetői a Parlament nándorfehérvári termében fogadnak, hogy különböző előnyöket nyújtsanak nekik. – Az, hogy az előző kabinet tagjai áldozati szerepben tetszelegnek, emiatt sem érthető – jelentette ki Schiffer András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.