Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – <br />válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 24.
Nemzeti, regionális és kisebbségi közösségek Közép-Európában. Az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet szervezte konferencián felszólal Vizi Balázs (Kisebbségek politikai képviselete az EBESZ- és ET-ajánlások fényében), Dobos Balázs (Pártrendszer és etnikai pártok Magyarországon), Papp Z. Attila (A romániai magyar kulturális és gazdasági elit értékvilága), Balassa Szilvia és Kovács András (Kontaktus és kontextus: a kontaktushipotézis vizsgálata magyarországi vegyes lakosságú településeken), Kóczé Angéla (Roma nők szerepe a politikai reprezentációkban), Papp Richárd (1956 a vajdasági magyarok kulturális emlékezetében), Ilyés Zoltán és Tátrai Patrik (A zoborvidéki magyarság politikai megosztottságának kulturális és nemzeti identifikációs háttere), Feischmidt Margit (Különbségtétel és azonosság a „magyarság”-diskurzusokban), Szarka László (A magyar külpolitika csehszlovákiai kisebbségi opciói az 1920-as években), Bárdi Nándor (Az ötödik hadoszlop? A budapesti kormányzati politika és a romániai Országos Magyar Párt viszonya a két világháború között), Vékás János (Nemzet születik? Vita a jugoszláviai magyarság nemzetté válásának lehetőségéről), Fedinec Csilla (A történelmi tagoltság példája: Ukrajna), Komoróczy Szonja (Munkácsi jiddis sajtó a két világháború között), Marchut Réka (Lojalitási kérdés a magyarországi németeknél 1921–1940 között, különös tekintettel Pest megyére), Tóth Ágnes (A „Memorandum-ügy”. Német nemzeti mozgalom az evangélikus egyházon belül az 1940-es években), Eiler Ferenc („Magyarhűség” vs. Volksbund-tagság. A Volksbund tevékenységének hatása egy német közösség belső életére [Harta, 1940–1945]).
Helyszín: MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete (1014 Budapest, Országház utca 30.).
Időpont: 9 óra

Brodarics-emlékkönyv – Egy különleges pártváltás a mohácsi csata után című kötet bemutatóját tartják a Magyar Országos Levéltárban. (Összeállítói, szerkesztői, az idegen szövegek fordítói: Kasza Péter, Pálffy Géza, Hegyi György, Kulcsár Péter.) A munkáról, a korabeli történelmi helyzetről Oborni Teréz, az MTA TTI tudományos főmunkatársa tart előadást.
Helyszín: Magyar Országos Levéltár (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.).
Időpont: 11 óra

Parlamenti kapcsolatok a kiegyezés után. Az Erdélyi Magyarok Egyesületében Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást Az undor mint a politikai pártállás kifejezője a magyar parlamentben 1867 körül címmel.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Nemzeti dimenzióban gondolkodni. A témáról Dutka Judit újságíró beszélget Entz Géza művészettörténésszel. A Kairosz Kiadó Magyarnak Lenni sorozata új kötetét bemutatja Ludwig Emil, a Magyar Nemzet főmunkatársa.
Helyszín: Magyarok Háza, Bartók-terem (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 18 óra
Szférák zenéje. Miért kutatta Kepler a bolygópályák rezonanciájának zenei törvényszerűségeit? Van-e közös pont a zene és a csillagászat között? A zene egyidős az emberi kultúrával, a csillagászat is a kezdetek óta foglalkoztat bennünket. Tény továbbá, hogy mindkettő – zene és csillagászat – a hét szabad művészet része. A témáról Szférák zenéje, avagy dimenziók a zene és a csillagászat világában címmel Halmi Gábor középiskolai tanár, muzsikus és gyakorló amatőr csillagász tart előadást. A belépődíj a felnőtteknek 500, diákoknak és nyugdíjasoknak 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Kapcsolatok hálójában. Az információ gyönyörködtet? című sorozat NETovább? mottójú találkozóján Pintér Róbert szociológus (Lájkolom a lájkod – Az internet kapcsolatalakító ereje) és Szabó György tanár (Ember a végtelen térben – A tér feletti uralom megszerzése) tart előadást. Jegyet a Typotex.hu oldalon, a Kossuth Klubban és a Typotex boltjaiban lehet vásárolni. A belépő 1500 forint.
Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.).
Időpont: 18 óra

Május 25.
A mongvorok. A mongvor viszonylag kevéssé ismert kínai népcsoport Csinghaj tartomány keleti felében. Eredetére vonatkozóan több elmélet is létezik; a legelfogadottabb szerint a mongvorok a XIII. században Dzsingisz kán által a mai Kanszu és Csinghaj tartományok területén létrehozott mongol helyőrségek lakóinak leszármazottai, akik az évszázadok folyamán különböző török, tibeti és kínai népcsoportokkal keveredtek. A mongvorokat két nagyobb csoportra, az északi, huzhui és a déli, minhei mongvorokra szokás osztani. Balogh Mátyás mongolista (ELTE BTK belső-ázsiai tanszék) előadása a közvetlenül a Sárga-folyó partján élő minhei mongvorok mindennapi életét, hitvilágát, ünnepeit, nyelvét és szokásait mutatja be a helyszínen készített fényképekkel és videóval.
Helyszín: ELTE BTK, B épület 1. emelet 217-es terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/b).
Időpont: 18 óra

Ősi gyümölcsfajták nyomában. Kovács Gyula erdész évek óta gyűjti a magyar kertek ősi gyümölcsfajtáit. Most tapasztalatairól számol be az érdeklődőknek.
Helyszín: Balaton Színház, Simándy-terem (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 18 óra

Gólyavári esték. A matematika sok oldala és egysége címmel Lovász László matematikaprofesszor tart előadást.
Helyszín: ELTE BTK, Gólyavár (1088 Budapest, Múzeum körút 4.).
Időpont: 18 óra

Teaházi traccsparti. A találkozó vendége, Láng József színművész számos színpadi szerepe mellett rengeteg játék- és tévéfilm szereplője, ő kölcsönözte a hangját Roger Moornak, az Angyalnak is. Beszélgetőtársa Vincze Mária újságíró.
Helyszín: Csillaghegyi Közösségi Ház (1039 Budapest, Mátyás király út 11–15.).
Időpont: 18 óra

Kozmofizika, 2011. Milyen idős az univerzum? Mit jelent igazából a kozmológiai elv? Mit jelent a „tér tágulása”? Dávid Gyula fizikus sorozatának következő találkozóján Az univerzum geometriája (relativitáselmélet és kozmológia) című előadásában többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. A belépő felnőtteknek 500 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 350 forint előadásonként.
Helyszín: Polaris Csillagvizsgáló (1037 Budapest, Laborc u. 2/c).
Időpont: 19 óra

Május 26.
Honismereti kör. A következő találkozón A lírikus és tudós Berzsenyi Dániel címmel Csehák János tanár tart előadást.
Helyszín: Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ (Bonyhád, Széchenyi tér 2.).
Időpont: 17 óra

Május 27.
Játszó-társak (a függöny mögött). A pécsi sorozat célja, hogy a közönség megismerhesse a művészeket a színházon kívül. Ezért minden hónapban a helyi színházi élet egyik fontos szereplőjénél és az általa meghívott művésznél vendégeskedhetnek az érdeklődők. Most Zayzon Zsolt hívta meg társául Kovács Zsoltot. A vendégekkel az MTV színházi közvetítéseinek szerkesztője és producere, Szolnoki András beszélget. A belépő 1800 forint.
Helyszín: Nappali bár (Pécs, Király utca 23–25.).
Időpont: 20 óra

Május 28.
Emlékezés a kitelepítettekre. Az 1951-ben kitelepítettek tiszteletére emléktáblát avatnak Jászkiséren. A 9 órai temetői ünnepséget és a 10 órai szentmisét (jászkiséri római katolikus templom) követően a művelődési házban az ötvenes években Kőtelekre kitelepített Széchenyi Kinga képzőművész, tanár tart előadást, majd a tájháznál felavatják az emléktáblát.
Helyszín: művelődés ház (Jászkisér, Kossuth tér 10.); tájház (Jászkisér, Bocskai út 26.).
Időpont: 11 óra (előadás, ünnepi műsor);
12.30 (tájház)

Május 29.
Szerb megszállás, 1918–21. A témáról Kövecs Ferenc történész tartja sorozatának negyedik részét. A részvételhez a [email protected] e-mail címen kell bejelentkezni.
Helyszín: Szivárvány Gyermekház (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.).
Időpont: 15 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.