Kétkedő iszlamisták, tengerbe vetett test

Hamis az a fénykép, amely Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének megöléséről szóló hírek után bejárta a világsajtót. Ezzel egy időben internetes fórumokon sokan kétségbe vonták, hogy Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének bejelentése hitelt érdemel. A terroristavezér holttestét állítólag már tengerbe vetették az amerikaiak, azonban az igazságügyi szakértő szerint azonosítása rövid idő alatt is megtörténhetett.

Nagy Áron
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torzult arc, de jól felismerhető vonások – a hírhedt terroristavezér, Oszama bin Laden megölése után készült állítólagos fényképfelvételt elsőként egy pakisztáni televíziótársaság híradása mutatta be, hogy aztán a világ médiumai pillanatok alatt átvegyék. A képet többek között a CNN is közölte azzal a kommentárral, hogy az al-Kaida rettegett irányítójával amerikai kommandósok fejlövése végzett. Ám miközben a nyugati világban sokfelé a „gonosz felett aratott diadalt” ünnepelték, a fotóról egyszer csak kiderült, hogy hamisítvány, amely már évekkel ezelőtt felbukkant az interneten. Ez, valamint az a tény, hogy az amerikai hadsereg nem mutatta be a kiterített Bin Ladent, hanem a testet egy gyors azonosítás után a tengerbe dobta, reményt adott a szélsőséges iszlamistáknak. Erről tanúskodnak a távirati iroda által idézett, a világhálón elhelyezett fórumbejegyzések is. A kétkedők közül valaki például megjegyezte: „Amerika csak azért csinálta ezt az egészet, hogy legyen egy jó indokuk kivonulni Afganisztánból még az idén.” Mások annak az iróniájára világítottak rá, hogy Bin Ladent nem egy titkos barlangban, hanem egy, a katonai akadémiájáról híres városban, Abbottábádban ölték meg: „Tehát miután tíz évig bujkált a hegyekben, végül egy Iszlámábád melletti villában ölték meg. Érdekes.”
A lapunk által megkérdezett igazságügyi orvos szakértő mindazonáltal a nagy sietség dacára sem tartja lehetetlennek, hogy Barack Obama bejelentése hitelt érdemel. Fülöp Zoltán elmondta, több módja van egy holttest azonosításának. A legkézenfekvőbb, hogy az elhunyt személyazonosságát fényképek alapján vagy a testet a családnak bemutatva állapítják meg. Az azonosítást megkönnyíthetik az illető különös ismertetőjegyei, így jellemző formájú vagy meghatározott helyen lévő anyajegy, esetleg műtéti heg, sebesülés nyoma.
– Abban az esetben, ha egy robbanás szétszakítaná a testet, avagy az a felismerhetőségig öszszeég, a ruházatból, egyedi ékszerekből lehet nagy valószínűséggel következtetni azok tulajdonosára – magyarázta a szakértő. Fülöp Zoltán azt is közölte, mivel a fogazat rendkívül egyedi és ellenálló, korábbi röntgenfelvételekkel, orvosi feljegyzésekkel összehasonlítva szintén nagy pontossággal megállapítható az elhunyt kiléte. Végső esetben pedig a DNS lehet a szakértők segítsége. – Habár ekkor is szükség van korábbi mintára, de a közeli hozzátartozóké alapján is eredményre lehet jutni, hiszen kimutatható, hogy milyen rokoni fokban állnak az elhalttal – tette hozzá az igazságügyi orvos szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.