Lecsúszóban a görögök

Átlag alatti forgalom mellett egy százalékot mérséklődött tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX mozgásának irányát nem kis részben Görögország agresszív mértékű leminősítése határozta meg.

Munkatársunktól
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerre három fokozattal rontotta Görögország – eddig sem befektetési ajánlású – hosszú távú adóskockázati osztályzatát tegnap a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy megnövekedett az elengedhetetlen konszolidációs intézkedések végrehajtási és politikai kockázata. A görög hosszú futamidejű adósságbesorolás egyébként az eddigi BB pluszról – a köztes BB és BB mínusz fokozatok kihagyásával – B pluszra süllyedt. A rövid távú államadósság osztályzata maradt az eddigi B szinten, de a Fitch mindegyik görög besorolást további leminősítés jelentős esélyére utaló negatív figyelőlistára tette. A mostani történés nem meglepő, hiszen a múlt héten a Standard & Poor’s egyes afrikai fejlődő országokénál is gyengébb szintre rontotta Görögország osztályzatait.
Az sem váratlan, hogy a leminősítés hallatán az európai tőzsdei mutatók ereszkedni kezdtek. A nemzetközi folyamat jelei idehaza is megmutatkoztak: átlag alatti forgalom mellett 0,9 százalékot csökkent a BUX-index, s a mutató végül 22 624,5 ponton állapodott meg. A pesti parketten 11,3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények; a vezető papírok közül csak egy tudott javítani korábbi pozícióján. A kivétel a Richter volt, a gyógyszergyártónál 1,4 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A Magyar Telekom 0,9 százalékot esett, míg a Mol és az OTP nagyjából 1,7 százalékkal vált olcsóbbá. Eközben bejelentették, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinátot június elsejétől új vezérigazgató irányítja Pethő Zsolt személyében. Az OTP pedig azt tudatta a távirati irodával, hogy kiváló fogadtatása volt a bank legfontosabb partnerei által jegyzett hitelügyletnek: az eredetileg 200 millió euróra tervezett hitelnyújtásra 340 milliós ajánlat érkezett, amelyből az OTP 300 millió eurónyit fogadott el. Az általános finanszírozási célokat szolgáló hitel futamideje két év, a kamat mértéke EURIBOR plusz 1,5 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.