Mózes varázspálcája

k ö n y v e s h á z

Kő András
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghökkentő panoptikumba vezet el bennünket Szilágyi György utolsó könyve, amely a szerző Centrál kávéházbeli „üldögélésének” terméke. Még egyszer – és sajnos utoljára – életre kelti azokat a figurákat, akik nélkül a két háború között nem volt varieté, cirkusz és orfeum. „Olyan emberek rendhagyó sorsa érdekel – írja –, akik kívül esnek a történészek látókörén.” Szilágyi cirkusztörténeti gyűjteménye páratlan volt a maga nemében, válogathatott a kedvencek között. Elég volt csettintenie az ujjával, és a mára elfeledett sztárok elénk toppantak, felfedték múltjukat. Rendkívüli képességgel megáldott emberek voltak, akik tízezreket mulattattak különleges mutatványaikkal.
A könyvet az teszi számunkra szórakoztatóvá, hogy a szerző egy pillanatra sem feledi: XXI. századi széken ül, és napjaink valóságából szemléli a tegnap hőseit. Élvezi, hogy írhat róluk, fickándozik a szavakban, a szójátékokban. Egyébként is bravúros szógyártó volt világéletében. De mintha érezné, hogy ez az utolsó abgangja, mondanivalóját családi vonatkozású történetekkel is fűszerezi. Igazi, csak rá jellemző szilágyiádákat pufogtat – szeretettel, humorral és sok bölcsességgel. Teheti, mert egyetlen szavára megjelenik a függöny előtt a „társulat”, s nekünk nincs más dolgunk, mint hogy tapsoljunk neki.
Josephine Baker, a fekete revüsztár olyan meztelen volt, hogy nem lehetett a filmplakátját az erkölcsös Budapesten kiragasztani. Ezért aztán ruhát festettek a testére. A filmvásznon, a sötétben azonban már lehetett meztelen… Little Tich, az angol „artistakirály” mindent tudott, amit egy univerzális tudású clownnak tudnia kell: énekelt, táncolt, kuplézott, paródiázott, kaszkadőrként gumilabdaként szökellt, ugrott, zuhant, pattant ide és oda, először használta a színpadon a félméteres facipőt. Leopoldo Fregoli másodpercenként más és más jelmezben jelent meg a színpadon, hogy aztán róla nevezzék el a kifordítva is hordható kabátot és a mennyezetre felhúzható ruhaszárítót. Megismerkedhetünk a szegényeknek ételt osztó Róbert bácsi igaz történetével – egyesek szerint apostol volt, mások szerint szélhámos vagy bolond –, Jancsi bohóccal, aki először beszélt a cirkusz porondján magyar nyelven; a Vaskirállyal, azaz a „Modern Sámsonnal”, minden idők egyik legerősebb cirkuszi erőművészével. A sors tréfája, hogy rozsdás szög fúródott a lábába, és vérmérgezésben halt meg. Szinte halljuk a hasbeszélő Fiedler Jánost és a többieket, akik estéről estére megnevettették a közönséget. Fiedlerhez fűződik a következő történet: egyszer a szegedi piacon alkudozott egy öreg paraszttal, aki el akarta adni a hízóját. „Százötven pengő az ára, egy krajcárral se kevesebb!” – állította a gazda. „Adja százhúszért – kérte Fiedler –, többet úgysem ér.” „Mit, hogy ez nem ér többet?” – hördült fel a paraszt, amikor váratlanul „közbeszólt” a sertés. „Ne hagyja magát becsapni, uram, százat sem érek, sohasem kaptam én kukoricát…”
A Ferenc József-i idők legnagyobb plakátsikere egy cipőreklám volt. A földgömbön az északi pólus térképe volt látható, ahová éppen megérkezik Peary, a felfedező, aki döbbenten veszi észre, hogy már előtte is taposta emberi láb a vidéket. Tudniillik egy felnagyított fél pár cipőt talál az általa felfedezett sarkvidéken. Keserűen mondja: „Megelőzött Moskovits!” A cipőgyár tulajdonosa Moskovits Farkas. Szójáték is született a plakátból Pesten: „Ami Pearynek az Északi-spitz, az Moskovitsnak csak egy mosko-vicc!”
A színpad csillagai mellett az utca bolondjai is felvonulnak Szilágyi könyvében, köztük Gy. János, aki a húszas években fényes nappal mezítláb járt a fővárosban, mellesleg egyetemi tanár volt, tudós ember, de mindig mosolytalan; egy másik „agyi rokkant” – Sándor – meg mindenkinek örömmel újságolta, hogy megtalálta a Városligetben Mózes varázspálcáját. Néha egy-egy járatlan rendőr bevitte az őrszobára, ahol jól elnáspángolták, mivel nem volt hajlandó beszolgáltatni a „talált tárgyat”.
Akármennyit derülünk is Szilágyi György panoptikumának figuráin, elszomorodunk, amikor leteszszük a könyvet, mert rádöbbenünk arra, hogy a halhatatlanság nekik sem jutott osztályrészül. A függöny ugyanis legördül, és most már nincs az a jótevő sem, akinek a varázspálcájára bármikor megjelentek.
(Szilágyi György: Mindenre emlékszem! Gabbiano Kiadó, Budapest. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.